Hjällbobostaden stänger av anställd
Enligt Hjällbobostaden är avstängningen en försiktighetsåtgärd i väntan på vidare utredning.
– Hjällbobostaden har i samband med detta lämnat information till statsåklagare Nils-Erik Schultz och ärendet ingår i pågående förundersökning. Därmed råder förundersökningsekretess i ärendet, förklarar bolagets vd Bettina Öster Tunberg på Hjällbobostadens webbsida.
Det är i utredningen mot en 45-årig privat byggföretagare och en tidigare anställd hos byggjätten Peab som Hjällbobostaden figurerar. 45-åringen, som suttit anhållen men som inte häktats, är misstänkt för att via Peab ha skickat falska fakturor till Hjällbobostaden.
45-åringen misstänks ha haft en medbrottsling en tidigare anställd hos byggjätten Peab som hjälpt till med de här transaktionerna. Den tidigare Peab-medarbetaren, som sitter häktad misstänkt för grovt mutbrott sedan i förra veckan, polisanmäldes av sin förre arbetsgivare den 1 juli i år, misstänkt för ekonomiska oegentligheter. Den tidigare Peab-anställde nekar till att ha gjort något brottsligt.
Sedan tidigare pågår även två förundersökningar där kommunala bostadsbolag är inblandade. Den ena gäller en projektledare hos Familjebostäder som är misstänkt för grovt mutbrott och trolöshet mot huvudman, den andra gäller en anställd hos Bostads AB Poseidon som är misstänkt för ”allvarliga ekonomiska oegentligheter”.
Bägge männen har polisanmälts av sina arbetsgivare och är för närvarande avstängda från sina jobb.
Parallellt med förundersökningarna pågår också en intern granskning av regler och rutiner inom Framtiden-koncernen där stadens bostadsbolag ingår. Den genomförs av en utomstående konsultfirma och där tre av koncernens bolag, Hjällbobostaden, Poseidon och Egnahemsbolaget specialgranskas.
Men det räcker inte menar Hyresgästföreningen som redan i maj månad när oegentligheterna hos Familjebostäder blev kända krävde en grundlig intern utredning av de kontrollrutiner som används inom allmännyttan när utomstående entreprenörer anlitas.
Då krävde föreningen att samtliga bolag skulle granskas och att varenda sten skulle vändas på ”för att försäkra sig om att hyresgästernas pengar verkligen används till det de är avsedda för”.
Samma krav återupprepas nu i ytterligare en skrivelse som i dagarna skickats till såväl koncernledningen som ledningen för bostadsbolagen.
Bland annat kräver Hyresgästföreningen att ”bostadsbolagen snarast redovisar en handlingsplan som innebär att liknande händelser aldrig mer ska upprepas”.