Hjälp när ekonomin går i kras
Under förra året befann sig 612 personer i Kronoberg och 720 personer i Blekinge i skuldsanering. Av dem som beviljades skuldsanering förra året i landet var hela 76 procent hyresgäster, visar statistik från kronofogdens analysenhet.
Deras statistik visar därtill att antalet beviljade skuldsaneringar ökat, både i landet som helhet och i länen Kronoberg och Blekinge.
– Den största anledningen till att det ökar beror på den lagändring som skedde 2016. Det har blivit enklare att ansöka om skuldsanering och det är även enklare när man beviljats den, berättar Robert Nyström, teamchef skuldsanering Malmö hos kronofogden.
Han fortsätter:
– Vi har två betalningsfria månader i dag och en annan sak är att tidigare så betalade man själv till dem man var skyldig. Nu betalar man till oss och vi delar ut pengarna.
Finns det någon förklaring till att så många som beviljas skuldsanering är hyresgäster?
– Huvudanledningen är att om man ska bli beviljad skuldsanering så måste man ha gjort stora ansträngningar. Dels för att minska utgifterna, dels öka inkomsterna så mycket det går. Det innebär till exempel att om man har villa eller bostadsrätt så kan man behöva avyttra den som ett led i ansträngningarna för att få inkomster, förklara Robert Nyström.
Som hyresgäst är det av yttersta vikt att inte vara sen med hyran, det gäller inte minst under en pågående skuldsanering. Sena hyresinbetalningar kan leda till att du förlorar ditt hyreskontrakt.
– En pågående skuldsanering kan även påverka om man till exempel vill byta lägenhet. Då kan din ekonomiska sits vara en nackdel, säger hyresrådet Carl Olof Nilsson Öhrnell hos Hyresnämnden i Jönköping.
Ingrid Buskas är regionjurist hos Hyresgästföreningen Sydost.
– Jag tror att det är ganska hög medvetenhet hos hyresgäster att hyran är det första man ska betala. Det är superviktigt. Visst ska man betala alla räkningar men betalar man inte hyran kan man äventyra sin bostad, säger Ingrid Buskas.
En av dem som fått rätsida på sin ekonomi är Marina. Hon har haft skuldsanering i två år. För henne handlade det om en separation där lån, på bland annat bilen, stod på henne. Skuldberget låg på omkring 225 000 kronor.
– Innan skuldsaneringen hade jag 1 300 kronor över till mat, kläder, telefon och allt sådant. Jag hade inga betalningsanmärkningar, låg inte hos kronofogden, utan jag betalade allt och levde på ingenting i stället. Det var nog därför jag gick under psykiskt. Men jag är uppfostrad med att man ska betala sina räkningar så det gjorde jag, berättar Marina.
Till slut mådde hon så psykiskt dåligt av situationen att hon blev inlagd.
– Därigenom fick jag hjälp att gå till konsumentrådgivningen, och hjälp att ansöka om skuldsanering. Jag är förtidspensionär nu och jag lever på 6 000 kronor i månaden, i stället för 1 300 kronor, så jag har det bättre nu än innan skuldsaneringen, berättar Marina.
Under ytterligare två år ska hon leva på existensminimum innan hon är skuldfri.
– Sedan har jag inga lån, inga avbetalningar. Jag vill verkligen inte hamna i den sitsen som jag var i igen, Jag tänker mig mera för och jag är väldigt tacksam för att jag fick hjälp, säger Marina.
Framför allt tre faktorer påverkar möjligheten att få skuldsanering, visar en analys av Kronofogden. Det är orsaken till betalningsproblemen, ålder på den som söker och om man har besökt en budget- och skuldrådgivare. Skuldernas storlek har mindre betydelse. Sannolikheten att få skuldsanering är även större om skuldsättningen beror på sjukdom, skilsmässa eller arbetslöshet än om den beror på överkonsumtion.
- Orsaken till betalningsproblemen har stor betydelse. Skuldsättning på grund av sjukdom, skilsmässa eller arbetslöshet innebär större sannolikhet att få skuldsanering än exempelvis överkonsumtion.
- Äldre personer får skuldsanering oftare än yngre.
- Om den sökande varit hos en budget- och skuldrådgivare ökar sannolikheten att få skuldsanering.
- Skuldernas storlek har ingen avgörande betydelse.
- Generellt väntar skuldsatta för länge med att ansöka om skuldsanering.
- Andelen beviljade skuldsaneringar i Kronoberg ökade med 27 procent 2018, jåmfört med 2012. I Blekinge var ökningen 22 procent.
- 76 procent av alla som beviljade skuldsanering i Sverige 2018 bodde i hyresrätt.
Källa: Kronofogden
- Skuldsanering innebär att personen slipper betala hela eller delar av sin skuld.
- För att få skuldsanering ska personen sakna möjligheter att betala skulderna inom överskådlig tid. Det behöver inte handla om stora skulder. Det är den personliga situationen som avgör.
- När kronofogden beslutat om skuldsanering görs en betalningsplan där personen får leva på existensminimum i normalt fem år för att sedan bli helt skuldfri. Den som har hemmaboende barn kan få skuldsanering på kortare tid.
Källa: Kronofogden