Hjälpen stoppas av värden
Maj-Gunn Dahlbäck lider av reumatisk värk och har svårt att gå efter att hon skadades i en trafikolycka i ungdomen.
– Jag fyller 80 till våren och det är nu när man är äldre som värken kommer. Ibland gör det ont något oerhört.
Hon bor på tredje våningen i en lägenhet i Hageby i Norrköping. Tack vare sin rollator och elskoter kan hon ändå ta sig ut själv och göra sina ärenden. Bekymret är att hissen i hennes hyreshus saknar en dörröppnare.
– Det gör det väldigt jobbigt för jag har svårt att röra mig. Jag brukar få hjälp av min granne som är 80 år. Hon håller upp hissdörren med sin rollator så jag kan ta mig in och ut.
Genom vårdcentralen fick Maj-Gunn hjälp att söka bostadsanpassning hos kommunen. Ett bidrag som kan ges till den som lider av en funktionsnedsättning och behöver hjälp att få bostaden anpassad. Blir ansökan beviljad står kommunen för kostnaden, men ett medgivande krävs från fastighetsägaren.
I Maj-Gunns fall gav kommunen klartecken till att bekosta en automatisk dörröppning av hissen. Men hennes hyresvärd Subnova sa ändå nej.
– Det har inget med den här personen att göra. Utan det handlar om att vi har haft mycket problem med hissarna och skadegörelse som varit rätt omfattande. Då vill vi inte installera något som kan försämra driftsäkerheten ytterligare, säger Greger Landstedt, vd på Subnova.
Förra året avslogs elva bostadsanpassningar i Norrköping på grund av att fastighetsägaren inte godkänner åtgärden. Många gånger utan någon närmare motivering. Omkring hälften av avslagen, fem stycken, kom från Subnova. Det rörde allt från montering av ett stödhandtag och borttagning av trösklar till breddning av dörrar och anpassningar för rullstol.
– Utgångspunkten är att vi ska vara behjälpliga och i vissa fall säger vi ja och ibland nej, det beror på fall till fall. Rent hypotetiskt, är det ett nyrenoverat badrum vill du kanske inte borra och sätta upp ett handtag för det förstör ytskiktet. Det är vår egendom och vi måste säkerställa att vi inte drabbas ekonomiskt när det görs förändringar, förklarar Greger Landstedt.
Men Maj-Gunn är besviken på beskedet från sin hyresvärd.
– De kallar sig visst för trivselfastigheter, det är ju bara skrattretande, säger hon.
Utöver Maj-Gunns ärende har Subnova nekat bostadsanpassning i fyra fall till:
1) Man i rullstol önskar installation av ramp vid entrén och flytt av blandare så att duschbord kan sättas upp.
2) Kvinna med rörelsesvårigheter önskar justera dörrar och trösklar för att kunna använda rollator/rullstol.
3) Kvinna med ryggmärgskada önskar justering av dörrar, trösklar med mera för att kunna använda rullstol.
4) Man beroende av rullstol önskar borttagning av trösklar och ett stödhandtag i badrummet.