Hjältedådet: Lisas fest räddade grannar ur brinnande radhus

Sundsvall Maskeradfesten fick en dramatisk vändning. Radhuset stod i lågor och elden spred sig snabbt. Lisa och hennes gäster bankade, skrek och krossade rutor för att väcka grannarna. Deras insats kan ha räddat liv.
Foto: Åsa Eriksson/Privat
Räddare i nöden. Lisa och hennes gäster agerade snabbt när huset plötsligt stod i lågor, vilket SVT Västernorrland var först att rapportera om. Maskeradklädda sprang sällskapet från dörr till dörr och såg till att alla kom ut. Insatsen kvalade in på Aftonbladets nomineringslista över årets "Svenska hjältar".

Lisa skriker, bankar på dörren och slår på fönstren.

Ingen öppnar.

Läs ocksåCarinas hem brann upp – två gånger

Hon tänker på barnfamiljen som bor i lägenheten. Två vuxna och fyra barn. Att de ligger och sover och inte hör henne.

Elden sprider sig snabbt. Det är bråttom.

Branden upptäcktes lite längre bort i radhuslängan för bara några minuter sedan. Då hade lågorna tagit en lägenhet, nu är två övertända och elden närmar sig barnfamiljens bostad.

Läs ocksåKarins hem förstördes av branden hos grannen – Så många radhus har brister i brandskyddet
Brand i radhus i Johannedal, Sundsvall.
Flera vittnar om hur snabbt branden tog sig och växte i kraft.

Lisa ser hur lägenheten fylls med rök.

I panik tar hon tag i en utemöbel av plast och försöker krossa fönstret med den, men benen på stolen viker sig. Inte heller en barncykel som tillhygge fungerar. När Lisas vän slutligen kastar en lastpall mot fönstret går glaset sönder.

Röken väller ut. De inser att de inte kan gå in. Hettan är för stark och de är tvungna att backa.

Läs ocksåRadhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof"

Det äldre paret bredvid försöker fly undan elden.

Kvinnan hoppar över ett staket. Mannen har kryckor och i paniken ramlar han och blir liggande bredvid en bil som fattat eld.

– Vi försökte gå fram och hjälpa honom, men det var alldeles för varmt. Det gick inte komma nära, säger Lisa Dahlström när hon återberättar vad som hände den där natten för två månader sedan.

Mannen skakade i frossa

De tiotal personer som samlats utanför skriker att han måste släpa sig bort därifrån. Mannen tar sig till slut mot vägen där han blir hjälpt ut på gräsmattan, bort från den värsta hettan.

När mannen kom till sjukhuset hade han svåra brännskador på huvud, axel, rygg och armar.

Räddningsledare Tommy Lindgren berömde sällskapets rådiga insats efter branden. Och att deras hejarop kan ha varit helt avgörande för att mannen lever idag.

– Annars kanske han hade gett upp och då vet vi inte hur det hade slutat. Så ur vår synvinkel gjorde de en fantastisk insats, sa Tommy Lindgren i en intervju med Aftonbladet.

Lisa berättar att mannen hamnade i chocktillstånd och började skakade i frossa.

– Min kompis lånade ut sin badrock till honom.

Badrock?

– Ja, det var helt bisarrt. Det började brinna mitt under min maskeradfest.

Ett stort sällskap utklädda på en maskeradfest.
En uppseendeväckande maskeradfest med jultema – i slutet på september.

Det var den 30 september och Lisa Dahlström hade bjudit in sina vänner för att fira hennes 40-årsdag. Festen hade temat ”Ursäkta jag kom fel”.

En gäst hade just tagit studenten, en annan var jägare med leksaksgevär och en tredje såg ut att komma direkt från ett spabesök. Klädd i badrock.

– Vi hade dessutom ett jultema på festen. Så alla gäster kom ju verkligen ”fel”. Vi hade tagit fram granen och pyntat. Min sambo hade en jultröja med blinkade lampor och jag hade en liten dekorationsgran på huvudet.

Jul, pynt och julkläder.
Lisa Dahlström med sambon Alexander.

Klockan 23.20 var festen i full gång. Två av gästerna gick ut och satte sig på uteplatsen på framsidan. De hörde något som lät och upptäckte att det brann i carporten mellan en parkerad bil och förrådsväggen lite längre bort i radhuslängan.

– De kom in och skrek ”det brinner, vi måste ut! Ring 112”.

– Vi sprang ut i strumporna och började banka på grannarnas dörrar, helt utspökade allihop. Men det var ju knappast något vi tänkte på då.

Klockan 23.35 kom första brandbilen.

Det hade bara gått tio minuter sedan larmet till 112, men branden var redan fullt utvecklad i två lägenheter. Även två bilar och två förråd stod i brand.

I räddningstjänsten olycksutredning beskriver brandmännen den syn som möter dem:

”Station Sundsvall anländer först till platsen av räddningstjänstens enheter. Vid framkomsten möts man av fullt utvecklad brand i carportdelen med bilar samt ett eldhav in mot bostäderna.”

Precis vid framkomst av första släckbil från Sundsvall, cirka 13 minuter efter larm.

 

Elden närmade sig ännu en lägenhet under släckningsarbetet. Barnfamiljens lägenhet.

– När brandmännen kom ut med en barnvagn kände jag bara, åh nej!

Men ungefär då dök familjen upp. De hade varit hos några vänner hela kvällen och var helt ovetandes om branden.

Nu kom de hem. Till ett hus i lågor.

Grannarna samlades på gräsmattan ett femtiotal meter bort från elden som nu slukade deras hem. De kunde bara se på.

Fem av sex familjer blev hemlösa den natten.

Två lägenheter i radhuslängan blev totalförstörda och intilliggande förråd och carportar helt bortbrända. En tredje rök- och brandskadades. Lägenhet fyra och fem förstördes av vattenskador under släckningsarbetet.

En radhuslänga med flera utbrända lägenheter.
Den mest drabbade delen av radhuslängan på Aprilvägen 132-142 i Johannedal, en mil norr om centrala Sundsvall. En av brevlådorna har smält som mjukglass i värmen. Bilden är tagen dagen efter branden.

Polisen upprättade först en utredning om grov mordbrand, men den lades ner.

– Det gick inte att fastställa om branden var anlagd eller inte. Det kan vara svårt att avgöra, om inte branden släcks i ett tidigt skede eller om det inte finns ett vittne till händelsen, säger John-Michael Kurtti, förundersökningsledare vid polisen i Sundsvall.

Räddningstjänstens rapport blev klar idag, 19 december.

Den konstaterar att branden startat under en carport mellan en parkerad bil och förrådsdelen. Branden spred sig via förrådet och vidare in i lägenheterna.
– Vi vet inte exakt hur stor skillnad det hade gjort eftersom branden startade på utsidan. Men man kan i alla fall säga att en öppen och otät takfot gjorde att branden inte begränsades som den skulle ha gjort av en bra konstruktion, säger Mattias Andersson, insatsledare och olycksutredare vid Medelpads räddningstjänst.

Eftersom branden startade på utsidan är det också oklart om någon brandvarnare utlöstes vid branden.

Brister i brandskyddet upptäcktes

Under 2018-2019 genomförde Medelpads räddningstjänstförbund en brandskyddskontroll av radhuslängorna på Aprilvägen. De hittade då ett antal brister i området, som exempelvis öppen och otät takfot som Mattias Andersson talar om.

– Dessa brister innebär att en brand, som startar inifrån, kan spridas via takfoten upp till vinden och därefter ned till andra lägenheter, betydligt snabbare än det krav på 60 minuters brandmotstånd mellan olika lägenheter som ställs.

”Vi har inte brustit i vårt ansvar”

När Hem & Hyra uppmärksammar fastighetsägaren HSB Hyresrätt om kontrollen och de uppmaningar om åtgärder som gjordes efteråt säger man sig inte känna till det bristande brandskyddet.

– Det här var helt nya uppgifter för oss. Vi för systematisk brandskyddskontroll med tillsyn två gånger per år, säger fastighetschef Emelie Österberg, HSB Hyresrätt i södra Norrland.

– Vi anser inte att vi har brustit i vårt ansvar kring radhusbranden.

Det visar sig att Emelie Österberg har rätt. De fick aldrig några rekommendationer om åtgärder av räddningstjänsten.

Insatsledare och olycksutredare Mattias Andersson medger att det skett ett olyckligt misstag.

– Det har under utredningens gång visat sig att fastighetsägaren inte känt till den information som skickats från oss efter radhusprojektet. Det är troligen så att informationen skickades till de boende och inte till fastighetsägaren.

Anledningen menar han kan vara det blandade beståndet i området med hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter.

– Det kan eventuellt vara en förklaring till varför fastighetsägaren aldrig fått ta del av resultatet och då inte haft en möjlighet att åtgärda bristerna, säger Mattias Andersson.

Hyresgästerna erbjöds förstahandskontrakt

Emelie Österberg berättar om hur de försökt hjälpa hyresgästerna efter branden.

– Alla drabbade hyresgäster har fått erbjudande om andra boenden. Och de två lägenheter som vattenskadades i släckningsarbetet kommer att renoveras så att familjerna kan flytta tillbaka igen, säger Emelie Österberg.

När kan det tänkas bli?

– Det kan vi inte säga än. Men det kommer ju först och främst ta tid att få torrt i lägenheterna. Det här är betydligt mer omfattande än vanliga vattenskador som torkar på några veckor. Vi vet heller inte ännu hur pass skadad konstruktionen är i de lägenheter som elden förstörde, men vi arbetar utifrån tesen att vi ska kunna återställa hela längan.

En kvinna framför en eldhärjad förrådsvägg.
Lisa och familjen evakuerades till ett hotell första veckan. En natt gick brandlarmet och hotellet fick utrymmas. ”Det var ingen brand, men vi blev såklart väldigt skärrade”.
Måste hitta nytt boende efter jul

Lisa, sambon Alexander och barnen blev erbjudna en femrummare av HSB redan dagen efter branden.

– Vi var fortfarande så omtumlade och femman låg i ett rätt stökigt område som jag inte ville bo i. Så vi tackade nej, säger Lisa Dahlström.

Familjen hittade istället ett hus de kunde hyra. Men huset ligger samtidigt ute till försäljning.

– Så det är högst tillfälligt. Vi får bo här över jul men sen måste vi hitta en annan lösning.

Kommer ni flytta tillbaka till lägenheten på Aprilvägen när den renoverats?

– Vi vet ju inte när det blir och vi behöver bygga upp ett hem igen så snart som möjligt. Vi är en stor familj. Det har gått två månader och vi kan inte leva i kartonger längre.

Firar ni jul i år eller hur känns det?

– Det är ångestfyllt och obehagligt. Mina vänner som var här på ”julfesten” känner likadant. Bara man hör julmusik så påminns man om den natten.

– Och vi tänder knappast några ljus.

Räddare i nöden

I fredags, 16 december, hade festsällskapet chansen att vinna pris för sin rådiga insats på Aftonbladets ”Svenska hjältar”-gala. Men bucklorna delades ut till andra värdiga vinnare.

Hur hade det varit att få ett erkännande som hjälte?

– Nja, jag vet inte. I ett sånt här läge tänker man inte, man bara gör. Och det är ju självklart att man hjälper sina grannar och människor runtomkring i en nödsituation.

Grannar
Angelica Persson har bott på Aprilvägen i 30 år och är den enda i längan som kunde bo kvar efter branden. Hon saknar sina grannar och hyllar Lisa och de andras insats som hon tycker var värd att prisas. ”Om Lisa är en hjälte? Ja absolut!”

Fakta: Därför är brandskydd i radhus viktigt

Radhus byggs i längor med minst tre sammansatta bostäder på rad (max två våningar). Vid brand är det viktigt att fördröja eldens spridning till grannarna. Enligt lagkrav ska branden kunna isoleras i 60 minuter. Då finns goda chanser för räddningstjänsten att hinna släcka elden innan intilliggande bostäder drabbas.

Läs också Hyresgäst orsakade spisbrand – slipper skadestånd på grund av värdens miss: ”Snäv tolkning” Silvia blev sexofredad av grannen – anklagas för att ljuga när kontraktet står på spel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.