HMK avgjorde hyrorna hos Nyköpingshem – seger för HGF
Vårens förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Nyköpingshem har kärvat och nu har Hyresmarknadskommittén, HMK, ensidigt bestämt att den generella hyreshöjningen blir 1,94 procent från den 1 maj. För en trerumslägenhet med en hyra på 6 500 kronor innebär det en höjning med 126 kronor.
Nyköpingshems utgångsbud i förhandlingarna var 2,1 procent från den 1 april och på det kommunala bostadsbolaget är man besvikna.
”Hyresgästföreningens bud där argumentet att hålla ned hyrorna grundar sig i coronapandemins inverkan på hyresgästernas betalningsförmåga. För Nyköpingshem är det en besvikelse som orsakar inställda satsningar”, skriver företaget i ett pressmeddelande.
– Nu får vi inte samma möjlighet till utveckling som de bostadsföretag som förhandlade innan pandemin, säger administrativa chefen Niclas Forsberg i pressmeddelandet.
Konsekvensen blir indragna satsningar på extra sophantering och trygghetsåtgärder, enligt Nyköpingshem.
Om bostadsbolaget är missnöjt så är Hyresgästföreningen desto nöjdare med beslutet. Det ligger mycket nära det bud Hyresgästföreningen hade när förhandlingarna strandade i våras.
– Det skiljer bara tre hundradelar och när jag träffade förhandlingsdelegationen i måndags i förra veckan var de jättenöjda, säger Hyresgästföreningens förhandlare Astrid Öhman Asp.
Enligt henne motsvarar HMK:s beslut en hyreshöjning på 1,78 procent från den 1 april. Hyresgästföreningens bud i förhandlingarna var 1,75 procent från det datumet.
Nyköpingshem menar att hyresgästerna är förlorare i och med att bolaget inte kan göra vissa satsningar. Vad säger du om det?
– Det är ju ett ganska stabilt företag så jag tror att de har möjlighet att satsa ändå, säger Astrid Öhman Asp.
Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sabo, Sveriges Allmännytta.
Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte och kan inte överklagas.