HMK avgör gästrikehyror

Gävle Hyresförhandlingarna med de kommunala bostadsföretagen i Gävle och Sandviken ska avgöras av HMK, hyresmarknadskommittén. Hyresgästföreningen hoppas på besked denna månad.

Gavlegårdarna, Gävles kommunala bostadsföretag, ville höja hyrorna med i snitt 2,3 procent. Hyresgästföreningen sa nej till det och kom med motbudet 0,56 procent. Bland annat menar föreningen att det är kommunens krav på lönsamhet som driver på och gör höjningskravet så högt:

– 1,6 procent av det Gavlegårdarna begär är för att uppfylla sina ägardirektiv. Där krävs att driftnettot ska vara fem procent av marknadsvärdet på fastigheterna. I pengar betyder det 350 miljoner kronor. Det här är en principfråga för oss, säger förhandlingsledare Owe Hellberg på Hyresgästföreningen i Gävle.

Läs ocksåGod stämning räckte inte – hyresförhandlingar strandade igen i Gnesta: ”Taktik”

Förhandlingarna pågick till mitten av december och sedan sa Hyresgästföreningen nej till att fortsätta. Förhoppningen är nu att den partsammansatta hyresmarknadskommittén, HMK, tar upp Gavlegårdarnas hyror på sitt sammanträde i januari.

– Förhandlingarna var lugna och sansade men det känns bra att det nu är HMK som tar beslutet. Vi kan inte förhandla när Gavlegårdarna sänkt underhållet med 14 miljoner kronor för att nå sina mål, säger Owe Hellberg.

Vice vd Lars Lennmalm på Gavlegårdarna skriver i ett mail till Hem & Hyra att ”Vi kommenterar förhandlingarna när de är avslutade. Nu ligger ärendet hos HMK och vi inväntar deras besked.”

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

Även förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Sanvikenhus kommer att avgöras av HMK. Företaget vill höja hyrorna med 1,5 procent medan Hyresgästföreningen tycker att 0,5 procents höjning är tillräcklig.

Vd Stefan Lundqvist tycker det är tråkigt att förhandlingarna inte kunde slutföras på lokal nivå:

– Jag är den förste att beklaga att den lokala förhandlingen misslyckats och att HMK nu ska avgöra. Vårt yrkande på hyreshöjning bygger på vår verklighet och budgeten är gjord utifrån vad våra hyresgäster önskar, säger Stefan Lundqvist.

Läs ocksåSolel sänker elräkningen – för hyresvärdenHalvkroppsporträtt på Gabriel Gabrö Agirman Beth-Qathe, som står i mörkblå kortärmad skjorta utomhus på en innergård där solen skiner och trädens skuggor syns på marken. I bakgrunden en gångväg, uteplatser, en husfasad, träd och grönska. Gabriel, som är hyresgäst, tycker att fler hyresvärdar borde ta tillvara möjligheten att installera solceller. Bland de värdar som har solceller är det än så länge ganska ovanligt att solelen går till hyresgästernas hushållsel.

Owe Hellberg har en annan syn på saken. Även i Sandviken handlar det om att företaget behöver täcka sitt ökade driftsnetto menar han:

– Hälften av vad de yrkat handlar om driftsnettot som ökat. De senaste åren har vi kommit överens och vi var villiga att flytta oss litet med vårt motbud men de sa helt nej.

Sandvikenboendet, den andra föreningen för hyresgäster i Sandviken, har tidigare kommit överens med Sandvikenhus om en hyreshöjning på 1 procent.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Ulla-Majas källarförråd svämmades över efter skyfallet – grannarna fick själva röja upp Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.