Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen

Nyheter Att hyra ut svart med ockerhyra är kriminellt. Men trots det har bara en handfull svenskar ställts inför rätta. En före detta elithockeyspelare är den senaste att åtalas. Hem & Hyra summerar fem år med den nya lagen.
Den före detta ishockeyspelaren på elitnivå åtalas för brott mot jordabalken. Han har hyrt ut sin hyresrätt svart och tagit ockerhyra. Enligt åklagaren bodde han i själva verket i en bostadsrätt i en annan stadsdel.
Foto: Gry Ellebjerg / Getty Images
En före detta elithockeyspelare åtalas. Han misstänks ha hyrt ut sin hyresrätt olovligt i andra hand och tagit ut överhyra.

– Brott mot jordabalken? Det är ett extremt ovanligt brott. Jag har haft ett enda fall, säger kammaråklagare Emma Harrius i Jönköping.

Trots att det ”bara” blev ett strafföreläggande den gången, och ärendet ligger nästan ett år tillbaka i tiden, så minns hon det direkt när hon får frågan.

Läs ocksåBostadsbedragare använde sitt eget hem som pengamaskin – lurade studenter på en kvarts miljonEn av studenterna vädjar om besked sedan mannen i sista stund börjat skjuta upp inflyttningsdatum. I chattarna har polisen kunnat följa hur hyresgästerna en efter en inser att de har blivit lurade av en bostadsbedragare.
Emma Harrius

– Jag hade inte sett den brottsrubriceringen innan. Jag visste knappt att det gick att ta sådana saker den vägen, säger hon.

En handfull personer

Det är en talande kommentar, som inte handlar om oerfarenhet. I själva verket är Emma Harrius nu mer erfaren än de flesta av sina kollegor.

Att hyra ut olovligt i andra hand och samtidigt ta ut överhyra blev straffbart hösten 2019, under rubriceringen ”brott mot jordabalken”. Men trots det så har bara en handfull personer dragits inför rätta på de fem år som gått.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

Sex personer har blivit åtalade och två har fått strafförelägganden för brott mot jordabalken. Det visar statistik från Åklagarmyndigheten sedan oktober 2019 som Hem & Hyra begärt ut.

Första fängelsedomen

Nyligen utdömdes det första fängelsestraffet. En 45-årig man från Göteborg befanns skyldig till massiv och systematisk svartuthyrning via Airbnb och fick nio månaders fängelse. En dom som fortfarande kan komma att överklagas.

Fyra män har tidigare dömts till böter. Två i Stockholm (Hässelby och Norsholm), en i Malmö och så ytterligare en i Göteborg.

Läs ocksåSvartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs uppEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

Bötesbeloppen har dock varit låga. I flera fall har det varit uppenbart att svartuthyrningen lönat sig i slutändan, trots böterna.

Två kvinnor fick böta

I år har även två strafförelägganden dömts ut, utan att rättegång hållits.

En kvinna gick med på att betala 31 500 kronor i dagsböter för olovlig uthyrning på Södermalm i Stockholm.

I det här huset på Södermalm hyrde en kvinna ut sin hyresrätt svart.

En annan kvinna fick böta 17 400 kronor för att ha hyrt ut sin lägenhet olovligt i Jönköping. Det var det strafföreläggandet som passerade åklagare Emma Harrius skrivbord.

Hockeyspelare åtalas

Nu åtalas dessutom ytterligare en man, i ett fall som ännu inte gått upp i rätten. En 37-årig före detta elithockeyspelare misstänks för två fall av brott mot jordabalken.

De är båda kopplade till samma hyresrätt på Lilla Essingen, som han ska ha hyrt ut olovligt till två olika kvinnor.

37-åringen åtalas också för folkbokföringsbrott, eftersom han varit skriven i hyresrätten när han enligt åklagaren i själva verket bott i en bostadsrätt på Östermalm.

Svart uthyrning vanligt

Men att åtalen för brott mot jordabalken är få beror inte på att brottet i sig är ovanligt.

Varje vecka blir människor runtom i Sverige av med sina förstahandskontrakt på grund av olovlig andrahandsuthyrning. Det syns svart på vitt i hyresnämndernas beslut.

En rapport från Fastighetsägarna uppskattar att minst 3,1 procent av landets hyresrätter, 62 000 lägenheter, är olovligt uthyrda i andra hand.

Dubbelt så dyrt

Att svartuthyrarna tar ut överhyra av andrahandshyresgästen är också vanligt.

I storstäderna är det dubbelt så dyrt att hyra en lägenhet i andra hand, jämfört med förstahandskontrakt. Det visar en kartläggning som Hem & Hyra gjort.

Så hur kommer det sig att så få personer lagförs för ett potentiellt vanligt brott?

Okunskap och rädsla

Granskningar som Hem & Hyra gjort pekar på flera möjliga förklaringar:

• Allmänheten känner inte till lagen.

• Utnyttjade andrahandshyresgäster drar sig för att slå larm eftersom de riskerar att ställas på gatan om en svartuthyrning skulle avslöjas.

• Poliser eller åklagare lägger ner utredningar, ibland på ett sätt som pekar på okunskap om lagstiftningen.

Enklare gå till hyresnämnden

Även om det är möjligt för en utnyttjad andrahandshyresgäst att polisanmäla, så har det hittills bara förekommit i ett enda fall.

Oftast blir det upp till fastighetsägaren att polisanmäla eller ej.

Vill hyresvärden bara säga upp förstahandshyresgästen är det lättare att enbart gå till hyresnämnden. Då behöver inte polis, åklagare och tingsrätt blandas in.

”Inget incitament”

Åklagare Emma Harrius i Jönköping menar att detta kan vara ytterligare en faktor.

– Fastighetsägare har inte så mycket pengar att vinna på det här, de är mest intresserade av att säga upp kontraktet. Det kanske är därför. Det finns inget incitament, säger Emma Harrius.

Men det kan finnas andra intressen som får bostadsbolag att polisanmäla. Som att statuera ett exempel.

Bakom två anmälningar

Einar Mattsson Fastigheter ligger bakom två polisanmälningar som gått vidare i år, dels mot hockeyspelaren på Lilla Essingen, dels mot kvinnan på Södermalm som fick betala dagsböter.

Anna Hellman är administrativ förvaltningschef hos Einar Mattsson. Hon vill inte kommentera enskilda ärenden, men skriver i ett mejlsvar att bolaget arbetar aktivt mot olovlig andrahandsuthyrning.

Anna Hellman.

– Om det dessutom visar sig att personen i fråga har tagit ut överhyra och vi har underlag som kan styrka det så väljer vi att polisanmäla. Tyvärr går det sällan att styrka och blir då ett ärende för hyresnämnden. (Alltså enbart uppsägning. / Hem & Hyras anmärkning).

”Fler ska få kunskap”

Enligt Anna Hellman är en viktig anledning till att polisanmäla att fler ska få kunskap om hur lagen ser ut.

– Människor i allmänhet känner inte till brott mot jordabalken och i många fall inte heller folkbokföringsbrott, som ibland finns med i åtalet, skriver Anna Hellman.

Men har den nya lagen då haft någon effekt, trots att så få har fällts? Här går meningarna isär mellan Hyresgästföreningen och organisationen Fastighetsägarna.

Ingen förändring

En enkät som Fastighetsägarna gjort bland sina medlemmar visar de flesta bostadsbolag inte upplever någon förändring, varken till det bättre eller sämre. Men eftersom bostadsbristen ökat sedan lagen infördes och bostadsbolagen inte upplever en försämring, så ska detta ändå tolkas som att skärpningen haft effekt, menar Fastighetsägarna.

Roger Höög är förbundsjurist på Hyresgästföreningen. Han tror inte att lagen haft någon större påverkan – i varje fall inte än.

Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Roger Höög.

Han menar att polis och åklagare behöver jobba mer med frågan.

”För billigt i dag”

Samtidigt tror han inte svartuthyrningen kommer att minska så länge människor kan tjäna enkla pengar och samtidigt riskera så lite. Att bevisa brott mot jordabalken är svårt och påföljderna milda.

– Det är lite för billigt att åka fast i dag. För det mesta riskerar du inget mer än att få betala tillbaka pengar och bli av med ditt kontrakt, som många egentligen inte har behov av ändå.

– Om det blev dyrare på något vis skulle det kanske kunna stävja. Det vore bra. När hyresrätter används för att någon ska tjäna pengar, så tränger det undan vanligt folks möjlighet att få en bostad, säger Roger Höög.

Fakta: Svart andrahandsuthyrning och ockerhyra

Den som vill hyra ut sin lägenhet i andra hand måste ha tillstånd från fastighetsägare eller hyresnämnd. Otillåten uthyrning brukar beskrivas som svartuthyrning.

Den som hyr ut i andra hand får som mest lägga på 15 procent på hyran, detta om lägenheten är fullt möblerad. Summan som överstiger detta brukar kallas ockerhyra eller överhyra.

Den som struntar i båda reglerna samtidigt riskerar att göra sig skyldig till brott mot jordabalken. Straffet kan bli böter eller som högst fängelse i två år.

Svart överhyra
Läs också Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Båda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.