Annons

Hög medelålder bland dem som beslutar i hyrestvister

Halland Uppdrag: Besluta i hyrestvister i Halland. I hyresnämnden är mångfald ett ledord men de flesta ledamöter är män och medelåldern är hög.
Foto: TT Grafik
Av hyresnämndens ledamöter i Halland är flest födda på 1950-talet. Ingen 80-talist är representerad.

Obetalda hyror. Hyresgäster som stör sina grannar. Fastighetsägare som inte tar hand om sina hus. Vem har makten att besluta vem som har rätt och vad som måste göras?

I hyresnämnden avgörs hyresgästers tvister. Här sitter ett hyresråd, som är jurist, och två ledamöter. Ledamöterna sitter på posten tre år åt gången och väljs in av organisationer som till exempel Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Många sitter flera perioder.

Läs ocksåPatrik tror att mångfalden kan öka i hyresnämnden

Idag handlar det om 20 personer som har hemvist i Halland (tillhör hyresnämnden i Göteborg). Tolv av dem är män, det vill säga 60 procent. De flesta är födda på 50-talet och genomsnittsåldern är 63 år. Någon enstaka har ett utländskt klingande namn.

Det är organisationer som nominerar kandidater och Domstolsverket som förordnar dem. Enligt Domstolsverket eftersträvas mångfald vad gäller kön, ålder och kulturell bakgrund – inom alla myndighetens områden. Personal och representanter ska spegla hur samhället ser ut i stort.
– Vi för en dialog med organisationerna innan och sedan är det deras ansvar att nominera utifrån det, säger Mats Lindgren, HR-specialist på Domstolsverket.

Enligt honom görs inga uppföljningar och han har ingen direkt åsikt om att medelåldern i Halland är relativt hög, 63 år, men han konstaterar att det är samma problem med ålderstigna nämndemän i tingsrätterna.

Annons
Läs ocksåStäderna tätnar dramatiskt i Halland - Kungsbacka toppar listan

Inom Hyresgästföreningen är det regionerna som lämnar förslag på kandidater till Riksförbundet. Förbundsstyrelsen nominerar sedan dessa till Domstolsverket. De ska vara ”väl förtrogna med bostadshyresgästers förhållanden”.

I Halland är Hyresgästföreningens representanter alla runt 70 år. Enligt förbundsjurist Susanna Skogsberg eftersträvar också Hyresgästföreningen en mångfald som speglar befolkningen.

En försvårande omständighet är att ledamöterna inte får någon ersättning för förlorad arbetsinkomst (endast ett arvode på 600 kronor per dag).
– För vår del betyder det ofta att det blir pensionärer som sitter som ledamöter, vilket inte är fallet för fastighetsägarsidan som ofta har ledamöter som kan utföra uppdraget på arbetstid.

Läs ocksåChristian: ”Jag är aldrig ensam” – här är Halmstads tätaste kvarter

Frågan har varit uppe till statlig utredning men inga förändringar har skett. Från centralt håll i Hyresgästföreningen görs inga uppföljningar eller sammanställningar av representationen.
– Det kan vara en idé att titta på. Vi vet att åldersfördelningen och representationen av olika kulturer är skev och inför att regionerna ska föreslå personer ­uppmanar vi dem att tänka på att de ska vara representativa för befolkningen i övrigt.

Annons

Enligt Susanna Skogsberg är uppdraget viktigt. Ledamöterna ska bidra med lokal förankring och hur det är att vara hyresgäst. De ska vara engagerade och intresserade. Deras röster väger tungt i hyrestvister.

Läs också: Patrik tror att mångfalden kan öka i hyresnämnden

Fakta: Skiljer sig från tingsrätt
  • Nämndemän nomineras av politiska partier och har vitt skilda bakgrunder. Hyresnämndens ledamöter nomineras av bransch- och intresseorganisationer, som Hyresgästföreningen, Riksbyggen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta.
  • Hyres- och arrendenämnder medlar och beslutar även i konflikter kring arrenden, lokaler och bostadsrätter.
Läs också Svartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs upp Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.