Annons

Hög polischef: 100 poliser ska göra bostadsområden tryggare

Stockholm Polisen tar krafttag mot över 400 grovt kriminella i miljonprogrammen. Över 100 poliser ska anställas för att få bukt på problemen i Botkyrka, Järva, Södertälje och Stockholm city.

I två rapporter har Polisen pekat ut särskilt utsatta områden som präglas av hög kriminalitet, bland annat öppen narkotikaförsäljning, våld och hot. I Stockholm lyfts tre platser fram: Järva med Rinkeby/Tensta och Husby, Norra Botkyrka med Norsborg/Hallunda/Alby/Fittja och Södertälje med Ronna/Geneta/Lina.

Nu lovar Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm och Gotland, en stor satsning för att öka tryggheten i områdena. Han tycker det är stigmatiserande att kalla områdena för utsatta områden och kallar dem hellre prioriterade områden.

Läs också3 tips från polisen - så skyddar du dig mot bedragare i hemmetEn tvådelad bild med vinjetten "Bestulen på tryggheten" - en övervakningsbild som visar en person med pixlat ansikte som håller någonting i handen medan andra personer går förbi i snön i bakgrunden, samt porträtt av en ung kvinna med glasögon, piercing i läppen, rödaktigt hår och vit blus.

– Vi kommer att förstärka med över 100 poliser i regionen, framförallt i särskilt prioriterade områden. Arbetet börjar nu och alla ska definitivt vara på plats senast 1 januari 2017, säger han.

Ulf Johanssons bild av statusen i områdena ser ut så här: I Södertälje har Polisen kommit långt och brutit den negativa utvecklingen. I Botkyrka har Polisen en väldigt stor utmaning med kriminalitet, våld och narkotika. I Järva har Polisen satsat en del på att få bukt med den tunga kriminaliteten genom insatsen ”Fenix” men problemen med narkotikahandel och skjutningar är fortsatt stora.

– Huvudfokus i vår satsning kommer att vara på Botkyrka, Järva, Södertälje men även Stockholm City, som är en arena där de kriminella gärna visar upp sig och till exempel köper restauranger, säger han.

Läs ocksåPolisen ser större risk för våld när gängkriminella lurar äldre i deras hem: "Mer hotfullt beteende"En tvådelad bild som visar två mörka siluetter i en gångtunnel och en hand till en äldre person som håller i en käpp och texten "Bestulen på tryggheten".

Det har ju genomförts satsningar i de här områdena tidigare utan att man fått bukt på problemen. Vad är det som säger att ni ska lyckas nu?

– Det nya är att det kommer att bli en tydlig ökning av antalet poliser och att det inte rör sig om tidsbegränsade insatser utan att vi förstärker med mer resurser permanent. Jag räknar med att vi måste hålla på i uppemot fem år för att det ska bli något vettigt av det här.

Vad konkret ska ni göra för att öka tryggheten för dem som bor där?

Läs ocksåFalska hyresgäster kastas ut och riskerar fängelse – knark till köpare i hela landet skickades från lägenhet i Malmönätdroger

– Vi ska jobba som idag men förstärka det arbetet, bland annat jobba förebyggande med ungdomar och i skolan. Sedan är fokus på att få bort den grova brottsligheten och skjutningarna. Vi ska också öka samarbetet med myndigheter som Skatteverket och kronofogdemyndigheten för att komma åt kriminella, när vi samarbetar blir det starkt.

Annons

Vad är din uppfattning av hur människor i de här områdena mår?

– Bilden är tvådelad, vi möter väldigt många som trivs i sina områden men många upplever att det är oroligt med skjutningar och narkotikaförsäljning. Det är slitsamt för de boende när bilen eller kanske skolorna brinner. Vi upplever att många vill stötta oss och vårt budskap är att vi är där för att stanna.

Vad är din erfarenhet av hur de kriminella reagerar när ni sätter press på dem?

– Det finns en risk att de reagerar med till exempel stenkastning, bränner bilar eller byggnader. Men jag hoppas vi inte kommer att se alltför mycket av det där.

Hur ser du på utmaningen att vända trenden i de här områdena?

– Det är en stor utmaning, men vi har sett både i Södertälje och Järva att det går att påverka och förändra. Det finns en stark vilja till att förändra hos de boende, de är en stark kraft.

Hur stor är gruppen kriminella i de här områdena som ni behöver fokusera på?

– I Järva rör det sig om minst 200 personer som vi behöver hantera, lika många i Botkyrka. Sedan minskar antalet i övriga områden i Stockholm. 

Annons

När kommer invånarna att se resultat?

– Vi hoppas vi börjar se resultat 2016 och att de positiva effekterna ökar under 2017. Målet är att få ner skjutningarna, droghandeln och minska antalet inbrott, som är ett stort problem.

Vissa tycker att förorten stigmatiseras i media, att brott i förorten kopplas till området medan brott på Östermalm kopplas till individen, vad anser du om den bilden?

– Så är det nog. Väldigt förenklat. Har vi har till exempel många misshandelsfall i city så kopplas de inte till området om motsvarande brott inträffar i en förort så ses det som ett förortsproblem.

Du pratar mycket om satsningar och att du är positiv till att utvecklingen går att vända. Finns det något som oroar dig?

– Ja, våldsanvändningen. Skjutningarna ökar i de prioriterade områdena. Ibland är det väldigt små saker som krävs för att vissa personer tar till grovt våld. Ibland verkar det inte spela så stor roll vem som drabbas, det grova våldet ökar på offentliga platser där oskyldiga kan drabbas.

Läs också Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Gängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.