Annons

Höga radonhalter måste åtgärdas

Habo ​För tio år sedan mätte Ingemar Dagman och Helén Kirchman upp radonvärden som närmade sig 1 000 bequerel per m³ luft i sina fastigheter i Habo. I mars i år förelade miljönämnden i Habo och Mullsjö kommuner fastighetsägarna att vidta åtgärder och därefter utföra kontrollmätningar. I dag fattade länsstyrelsen beslut om att åtgärderna och mätningarna måste genomföras.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hyresgästerna som far illa i ett av de två radonhusen i Habo. De har först på senare tid fått kännedom om de höga radonhalterna och är besvikna får att det inte hänt något på så lång tid.

Till länsstyrelsen har Ingemar Dagman uppgett att han vidtagit åtgärder i form av installation av fläktar i fastigheten efter att ha konsulterat en expert på området. Om åtgärderna är tillräckliga framgår däremot inte.

Läs ocksåSune fick rätt mot värden - kompenseras med 34 000 kronor för radonmörkning

Fastighetsägarna har överklagat miljönämndens beslut till länsstyrelsen i Jönköpings län, bland annat för att de fått alldeles för kort tid på sig att vidta åtgärder och sedan utföra en kontrollmätning. (Radonmätningar ska genomföras under eldningssäsongen för att resultatet inte ska bli missvisande på grund av vädring.)

Annons

Länsstyrelsens rättsavdelning fattade sitt beslut i dag. Kravet på att åtgärda ventilationen kvarstår och arbetet ska vara klart senast 30 september i år. Kravet på att utföra åtgärder som varaktigt sänker radonhalten till en nivå under riktvärdet kvarstår och ska vara åtgärdat senast 28 februari nästa år. Även kravet på kontrollmätningar blir kvar.  Resultaten av mätningarna ska redovisas senast 31 maj nästa år.

Däremot så behöver fastighetsägaren inte utreda orsaker till påstådda fuktproblem, vilket länsstyrelsen betvivlar. Länsstyrelsen godkänner heller inte kommunens krav på att fastighetsägaren inte får hyra ut till ny hyresgäst om någon flyttar och att om fatigheterna säljs så måste miljöförvaltningen få veta vem köparen är.

Annons
Läs ocksåFörhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd

– Vi hittar inget stöd i miljölagstiftningen för det, säger Göran Hjalmarsson, länsstyrelsen.

Fakta: Fakta: Radon


Radongas är luktfri och osynlig och mäts i becquerel per kubikmeter inomhusluft (Bq/m³). Gränsvärdet är 200 Bq/m³. Radon finns i marken och i vissa byggmaterial, t ex blåbetong. Långtidsexpon-ering kan ge lungcancer. 

Radon mäts med hjälp av en dosa med spårfilm i, den kan du få från till exempel miljökontoret i din kommun eller via Hyresgästföreningen. Mätningen ska genomföras under två, helst tre, månader under eldningssäsongen, det vill säga 1 oktober–30 april för att vara tillförlitlig. Om radonhalten överskrider gränsvärdet kan det avhjälpas till exempel med hjälp av bättre ventilation.

Källa: Strålsäkerhets-myndigheten, Boverket

Läs också Radonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter Tusentals i Mellansverige har farlig gas hemma i lägenheten Svårt få ersättning för radon - men Anki visar att det går

Höga radonhalter måste åtgärdas

Habo För tio år sedan mätte Ingemar Dagman och Helén Kirchman upp radonvärden som närmade sig 1 000 bequerel per m³ luft i sina fastigheter i Habo. I mars i år förelade miljönämnden i Habo och Mullsjö kommuner fastighetsägarna att vidta åtgärder och därefter utföra kontrollmätningar. I dag fattade länsstyrelsen beslut om att åtgärderna och mätningarna måste genomföras.

​Hem & Hyra har tidigare berättat om hyresgästerna som far illa i ett av de två radonhusen i Habo. De har först på senare tid fått kännedom om de höga radonhalterna och är besvikna får att det inte hänt något på så lång tid.

 

Annons
Läs ocksåSune fick rätt mot värden - kompenseras med 34 000 kronor för radonmörkning
Till länsstyrelsen har Ingemar Dagman uppgett att han vidtagit åtgärder i form av installation av fläktar i fastigheten efter att ha konsulterat en expert på området. Om åtgärderna är tillräckliga framgår däremot inte.
Fastighetsägarna har överklagat miljönämndens beslut till länsstyrelsen i Jönköpings län, bland annat för att de fått alldeles för kort tid på sig att vidta åtgärder och sedan utföra en kontrollmätning. (Radonmätningar ska genomföras under eldningssäsongen för att resultatet inte ska bli missvisande på grund av vädring.)
Länsstyrelsens rättsavdelning fattade sitt beslut i dag. Kravet på att åtgärda ventilationen kvarstår och arbetet ska vara klart senast 30 september i år. Kravet på att utföra åtgärder som varaktigt sänker radonhalten till en nivå under riktvärdet kvarstår och ska vara åtgärdat senast 28 februari nästa år. Även kravet på kontrollmätningar blir kvar.  Resultaten av mätningarna ska redovisas senast 31 maj nästa år.
Däremot så behöver fastighetsägaren inte utreda orsaker till påstådda fuktproblem, vilket länsstyrelsen betvivlar. Länsstyrelsen godkänner heller inte kommunens krav på att fastighetsägaren inte får hyra ut till ny hyresgäst om någon flyttar och att om fastigheterna säljs så måste miljöförvaltningen få veta vem köparen är.

 

– Vi hittar inget stöd i miljölagstiftningen för det, säger Göran Hjalmarsson, länsstyrelsen.

 

Annons
Fakta: Radon

Radongas är luktfri och osynlig och mäts i becquerel per kubikmeter inomhusluft (Bq/m³). Gränsvärdet är 200 Bq/m³.  Om radonhalten överskrider gränsvärdet kan det avhjälpas till exempel med hjälp av bättre ventilation.
Radon finns i marken och i vissa byggmaterial, t ex blåbetong.
Långtidsexponering kan ge lungcancer.
Radon mäts med hjälp av en dosa med spårfilm i, den kan du få från till exempel miljökontoret i din kommun eller via Hyresgästföreningen. Mätningen ska genomföras under två, helst tre, månader under eldningssäsongen, det vill säga 1 oktober–30 april för att vara tillförlitlig. Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten, Boverket

Läs också Förhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd Radonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter Tusentals i Mellansverige har farlig gas hemma i lägenheten Svårt få ersättning för radon - men Anki visar att det går

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.