Annons

Höga räntor går ut över hyresgäster: ”Vi behöver en diskussion om detta”

Uppsala Roslagsbostäder betalar en betydligt högre ränta på sina lån till Norrtälje kommun än vad kommunen betalar för sina egna lån. Under 2021 innebar det att bostadsbolaget gick miste om nio miljoner kronor.
Foto: Johan Wahlgren
Johannes Folkesson, Hyresgästföreningens ordförande i Norrtälje, anser att Roslagsbostäder betalar på tok för höga räntepåslag till kommunen.

– Vi tror att det räntepåslaget är för högt och att det bör sänkas. Till sist är det ju Roslagsbostäders hyresgäster som betalar räntepåslaget via sina hyresavier, säger Hyresgästföreningens ordförande i Norrtälje, Johannes Folkesson.

Han menar också att det kan sticka många i ögonen att Roslagsbostäder betalar höga räntepåslag till kommunen, samtidigt som man strandat årets hyresförhandlingar. Roslagsbostäder ville höja hyrorna med 7,7 procent, vilket Hyresgästföreningen inte kunde acceptera. Ärendet hamnade hos hyresmarknadskommittén som avgör i tvister mellan hyresvärdar och Hyresgästföreningen. I veckan kom beskedet att årets hyreshöjning blir 4,7 procent från den 1 januari.

Läs ocksåEfter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster

– Vi ska begära ett möte med Norrtälje kommuns ekonomi­direktör så att vi kan ifrågasätta räntepåslagen, som vi tror är högre än de behöver vara, säger han.

Lånar pengar av kommunen

Räntepåslaget som Johannes Folkesson syftar på hänger samman med att Roslagsbostäder inte har lånen på sina fastigheter hos banker och kreditinstitut. I stället är det Norrtälje Kommunhus AB som lånar ut pengar till bostadsbolaget, precis som man lånar ut pengar även till de övriga kommunala bolagen.

Roslagsbostäder har drygt 2 000 lägenheter i Norrtälje kommun, bland annat i Rimbo där bolaget nyligen sålde tre fastigheter.

Totalt har Norrtälje kommunhus lånat upp nästan fyra miljarder kronor under 2021. Av dem är 970 miljoner lån som gäller Roslags­bostäder. Poängen med att en kommunal koncern på detta sätt agerar som en bank är att det ger lägre räntekostnader, jämfört med om de kommunala bolagen skulle låna upp sina pengar på egen hand.

Annons

Roslagsbostäder betalar högre ränta till kommunen

Snitträntan som Norrtälje kommunhus betalade för alla sina lån under 2021 var 0,78 procent. Men den ränta som Roslagsbostäder betalade till Norrtälje kommunhus under samma år var betydligt högre – 1,68 procent i genomsnitt. Norrtälje kommunhus gjorde alltså en vinst på detta räntepåslag på ungefär 0,9 procent. Det låter kanske inte mycket, men i kronor och ören handlar det om ungefär nio miljoner kronor.

Hur stort ett räntepåslag ska vara när långivaren är en kommunalt ägd koncern, och låntagaren ett kommunalt bostadsbolag som Roslagsbostäder, finns det inga exakta regler om.

”Räntepåslagen behöver diskuteras”

Mårten Gulin är Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg i

Mårten Gulin

Hyresgästföreningens region Aros-Gävle. Han tycker det är bra att frågan om kommunala ”bankers” räntepåslag blir uppmärksammad:

Annons

– Vi behöver en diskussion om detta. I dag sätts nivån på påslagen godtyckligt och på olika nivåer i olika kommuner. Nu när räntorna rör sig uppåt är det än mer angeläget att vi ifrågasätter räntepåslagen, säger Mårten Gulin.

Men Roslagsbostäders styrelseordförande Roland Brodin tycker inte att räntepåslaget är för högt:

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

– Det är det inte om man betänker att vi får låna under byggtiden för nyproduktion, vilket är billigare än en vanlig ränta av den typen, och till 100 procent av den totala investeringen. Vi behöver heller inte ta ut pantbrev som säkerhet för lånet, vilket också sparar pengar för bolaget, säger han.

Läs också Betalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronor Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Grannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.