Höganäshem och SBB lämnar hyresförhandlingarna
På onsdag förmiddag satt Höganäshem och Hyresgästföreningen vid förhandlingsbordet. Det slutade med att Höganäshem på stående fot strandade förhandlingarna.
Enligt Hyresgästföreningen var Höganäshems bud två procent när de skiljdes (från början var yrkandet 3,4 procent). Men de ville också ha en procent extra i höjning för att sätta igång ett arbete med systematisk hyressättning och för att lämna ut listor på lägenhetsbeståndet och dess hyror.
– Helt orimligt. Höganäshem är ett av de mest stabila och starka bolagen i regionen. Det finns ingen anledning till att de skulle få den hittills högsta höjningen av alla, säger Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.
Enligt honom är cirka hälften av lägenheter i regionen nu förhandlade och årets höjningar ligger i snitt på cirka 1,5 procent. I förhandlingen med Höganäshem anser de att runt 0,7 procent är rimligt.
Nu lämnar inte bara Höganäshem förhandlingarna. De gör det gemensamt med privata SBB, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, blev nyligen kommunens största privata hyresvärd.
Det anser Hyresgästföreningen är mycket märkligt.
– Vi har ju knappt börjat förhandla. Att de nu strandar den ser jag som ett tecken på att de vill ha konflikt.
Ola Svensson, regionchef SBB Öresund, menar att parterna har träffats fyra gånger. SBB har yrkat på 3,4 procent men har inte fått något rimligt motbud. Det senaste var 1,1 procent.
Ni är nya på orten, finns det inte en risk med att gå i konflikt i första förhandlingen?
– Jag ser det inte som någon konflikt och i övrigt har vi ett bra samarbete med Hyresgästföreningen. När vi nu inte kommer överens i förhandlingarna är det väl bättre att vi kliver av och inväntar Hyresmarknadskommiteéns beslut, säger Ola Svensson.
SBB kommer att titta på Hyresmarknadskommiteén beslut om Höganäshems hyror och lägga sig på samma nivå.
Hur kommer det sig att ni samarbetar med Höganäshem?
– Det är inget kontroversiellt i det. Vi har pratat oss samman. Vi finns och verkar på samma ort.
Ola Svensson tycker att det nu finns anledning att Hyresgästföreningen tänker igenom sitt sätta att förhandla.
– Vi är inte ensamma om att lämna förhandlingarna. Det har gjorts i Kävlinge och i Ängelholm. Det är kanske dags för Hyresgästföreningen i norra Skåne att tänka om och att bjuda till i förhandlingarna, säger han.
Höganäshems vd Jesper Månsson säger i ett pressmeddelande: ”Vi är givetvis besvikna över att Hyresgästföreningen genom sitt bud på 0,7% hellre ser att vi försämrar vår service och slutar bygga nya bostäder än att komma till förhandlingsbordet med seriösa bud”.
I samma pressmeddelande berättas att också fastighetsbolag som Kanslihuset företräder i Höganäs strandar sina förhandlingar. Enligt Hyresgästföreningen är det upp mot 300 lägenheter.
LÄS MER:
Se listan över klara skånsk hyresförhandlingar här.
Fakta: Så förhandlas hyran