Högre andrahandshyror närmare beslut
Turerna har varit många om regeringens förslag om att släppa andrahandsmarknaden friare. I dag tog civilutskottet ställning i frågan och det blev, som väntat, en nedröstning av delar av förslaget.
Sverigedemokraterna röstade med S, V och MP i delen som handlar om rätten att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. Liksom tidigare måste föreningens styrelse ge tillstånd. Därmed kan en stor del av den förväntade ökningen av andrahandsbostäder stoppas.
Däremot röstade SD med regeringspartierna i delarna som handlar om hyressättning, med mera. Den som hyr ut sin bostadsrätt, villa eller ägarlägenhet får därmed rätt att ta ut ersättning för sin avgift plus fyra procent av marknadsvärdet per år (se faktaruta). Om hyresgästen tycker att hyran är för hög kan det prövas i hyresnämnden, precis som i dag, men möjligheten att få tillbaka överhyra retroaktivt tas bort.
Förslaget ska debatteras i riksdagen den 17 december och beslut fattas dagen efter. Förändringarna planeras att träda i kraft den 1 februari 2013.
Hyran för en ägd bostad får inte vara påtagligt högre än uthyrarens kapitalkostnader och driftskostnader.
Hur stora lån uthyraren har tagit och vad räntor och amorteringar kostar spelar ingen roll. I stället ska man utgå från bostadens marknadsvärde – vad uthyraren skulle kunna tjäna om bostaden såldes och pengarna placerades på annat sätt.
I förarbetena till lagen står att man kan räkna med en ränta som ligger ett par procent över riksbankens referensränta. Hur hög den är kan du se här.
För en lägenhet som är värd tre miljoner kronor kan man för närvarande (juli 2015) räkna med en kapitalkostnad på 2 procent gånger 3 000 000 kronor = 60 000 kronor per år eller 5 000 kronor i månaden.
Därutöver kan uthyraren lägga på till exempel avgift till bostadsrättsföreningen och kostnader för el och bredband. Om lägenheten hyrs ut möblerad, är det tillåtet ta ut viss ersättning för möbelslitage.
För hyresrätter gäller att man får ta ut den faktiska förstahandshyran, omkostnader för el och annar plus eventuellt viss ersättning för slitage.
Källa: Hyresnämnden, regeringen.