Annons

Högsäsong för cykeltjuven

Blekinge Under sommaren ökar antalet cykelstölder. Enligt polisen är ett rejält lås ett bra och enkelt knep mot tjuven. Samtidigt har nätet blivit ett vanligt sätt att återfinna sin cykel.
Foto: Annika Wallsson
I Åseda brukar Samuel Gunnarsson lämna sin cykel olåst medan Tobias Mannerström alltid låser sin cykel.

– Jag har aldrig fått en cykel stulen men en kompis till mig har det. Jag låser alltid, säger Tobias Mannerström i Åseda.

Alla har dock inte samma tur som Tobias. Förra året anmäldes över 70 000 stulna cyklar i landet, en ökning med sju procent mot 2013. Enligt Brottsförebyggande rådet drabbas oftare personer som bor i lägenhet och i en storstad än de som bor i en villa och på glesbygden.

Läs ocksåSå skyddar du din cykel från att bli stulen

Men det är framförallt på sommaren som cykeltjuven är som mest aktiv. Under maj–augusti anmäls nästan dubbelt så många stölder jämfört med under januari–april. Enligt polisen är det oftast tillfället som gör cykeltjuven, att en person tillfälligt behöver ett transportmedel för att ta sig hem från stationen eller krogen. Och det finns enkla knep att ta till för att skydda sin hoj.

– Ett lås som är godkänt och ett bygellås som kan låsa fast cykeln i något är väldigt bra. Tjuven är lat och stjäl det som är enklast, så allt som gör det svårare för tjuven minskar stöldrisken. Sedan är det bra om man har cykeln dokumenterad, en bild på hur den ser ut, kvitton, ramnummer och stöldskyddsmärkning, säger Claes Solid, utredningsbefäl vid polisens utredningsenhet i Linköping.

Väldigt få cykelstölder klaras däremot upp. De senaste åren har det rört sig om en procent av de anmälda fallen. Att det ser ut så beror på att det ofta saknas ett bra utgångsläge att lösa fallet, berättar Claes Solid.

Annons
Läs ocksåCykelstölderna ökar – här är hyresområdena där det stjäls mest

– I bästa fall har man ett ramnummer på cykeln och inget mer. Ofta saknas det vittnen och då har vi inte mycket att gå vidare på. Självklart är det så att vi måste prioritera och en stulen cykel hamnar inte alltid högst upp i högen, men vi nedprioriterar inte cykelstölder medvetet, säger han.

En del återfinns så småningom i polisens hittegodsavdelning. Men en annan metod för att få tillbaka sin cykel är att hålla koll på nätannonseringssajter som Blocket och Tradera.

– Det är ganska många som kontaktar oss och berättar att de har hittat sin stulna cykel på nätet, säger Claes Solid.

Läs också100 tätorter där cykeltjuvar härjar – här stjäls det mest

Vad ska man göra då?

Annons

– Då ska man kontakta polisen så tar vi en diskussion om hur vi ska gå vidare. Utan att gå in på närmare detaljer så har vi vid ett flertal tillfällen lyckats få tillbaka cykeln.

Fakta: Cykelstölder i ditt län
Anmälda cykelstölder
2013 2014 Förändring
Blekinge län 668 677 1%
Gotlands län 465 516 10%
Jönköpings län 1557 1684 8%
Kalmar län 1483 1403 -6%
Kronobergs län 1419 1699 16%
Östergötlands län 4131 4819 14%

Källa: Brottsförebyggande rådet

Fakta: Polisens tips mot cykelstöld

Välj noga platsen där du ställer din cykel. Parkera på så ljus och öppen plats som möjligt där det rör sig mycket folk.
Lämna inte kvar lösa föremål, som cykelkorg, lampor och cykeldator.
Lås alltid cykeln med ett godkänt lås.  
Lås fast cykeln vid ett fast föremål.
Notera cykelns ramnummer. Polisen får ofta in stulna cyklar, och med ramnummer går det att identifiera din cykel.

Läs också Mathilda får hyran sänkt efter historisk överenskommelse Olofs cykel stals ur förrådet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.