Annons

Högsta höjningen på decennier – hyresgästen Mia: ”Jag blir chockad”

Jönköping Vätterhem genomför en av bolagets högsta hyreshöjningar någonsin. Den är också bland de högsta i landet hittills för nästa år. ”Jag blir chockad”, säger hyresgästen Mia Rosell.
Mia Rosell, hyresgäst hos Vätterhem, konstaterar att många av hennes grannar redan kämpar med att få ekonomin att gå ihop.
Foto: Jenny Knutsson
Mia Rosell, hyresgäst hos Vätterhem, konstaterar att många av hennes grannar redan kämpar med att få ekonomin att gå ihop.

Mia Rosell bor på Öxnehaga i Huskvarna. När hon nås av beskedet om hyresuppgörelsen som innebär att hennes lägenhet blir 412 kronor dyrare i månaden från 1 januari utbrister hon spontant:

— Åh herregud!

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

Jönköpings kommunägda bostadsbolag Vätterhem och Hyresgästföreningen har kommit överens om att hyrorna ska höjas med 65 kronor per kvadratmeter och år. Mias trea är på 76 kvadratmeter.

— Jag blir chockad. Folk kommer inte bli glada över det här. I mitt område bor det många äldre och många har det knapert redan innan. Jag är själv pensionär och det här blir hårt för mig med, säger hon.

Även om hon har förståelse för att hyresvärdens kostnader ökar så hade hon hoppats och trott på en lägre höjning.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

”Inte ett lätt beslut”

— Det här var inte ett lätt beslut. Men hela förhandlingsdelegationen på tio personer står bakom den här uppgörelsen, säger Brigitte Widell, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation som består av förtroendevalda hyresgäster.

— Det är ett jättesvårt läge och vi är medvetna om att det är många kostnader som går upp.

Brigitte Widell beskriver förhandlingen som en balansgång där hon och övriga från Hyresgästföreningens sida har försökt att ta hänsyn både till hyresgästernas ekonomiska situation och att bolaget ska kunna behålla nuvarande nivå när det gäller till exempel underhåll, som hon beskriver som god i dagsläget.

Annons
Läs ocksåKommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

Vätterhem begärde från början att få höja med 109 kronor per kvadratmeter och år, vilket skulle ha motsvarat en höjning med 10 procent.

— Vi lyckades ändå få ner det 44 kronor, säger Brigitte Widell.

Max 600 i månaden

Hon är också nöjd med att uppgörelsen innehåller ett maxtak. Ingen hyra höjs med mer än 600 kronor i månaden, oavsett hur stor lägenheten är. Utan det villkoret hade de största bland Vätterhems cirka 7 300 lägenheter kunnat få en höjning på över 1 000 kronor i månaden.

Brigitte Widell, ordförande i förhandlingsdelegationen och Raymond Paska, vd för Vätterhem.
Brigitte Widell, ordförande i förhandlingsdelegationen och Raymond Paska, vd för Vätterhem.

Brigitte Widell har lång erfarenhet av att förhandla hyror, både som tidigare anställd och som förtroendevald inom Hyresgästföreningen. Hon kan bara dra sig till minnes ett enda tillfälle då Vätterhem höjt hyrorna mer än i år. Det var i samband med att staten genomförde skattereformer på 1990-talet.

Bland de högsta i landet

Vätterhems höjning motsvarar i genomsnitt 5,9 procent, vilket är en av de högsta nivåerna i landet bland de hyror som blivit klara inför 2024. Men bolagets vd Raymond Paska tycker att det är fel att prata om procent.

— Det är helt irrelevant för vårt vidkommande. Det blir så otroligt missvisande att jämföra procent med andra bostadsbolag på andra orter.

Han menar att jämförelsen blir orättvis då Vätterhem har lägre hyror än många andra.

Annons

— Den här uppgörelsen visar att vi har väldigt tuffa förutsättningar att utgå från i år. Men jag tycker att båda parter har tagit sitt ansvar för situationen och en uppgift som från början kändes omöjlig att lösa, säger Raymond Paska.

”Dramatisk ökning”

Han säger sig ha förståelse för att många hyresgäster redan har det tufft ekonomiskt men menar att höjningen är nödvändig. Vätterhem bygger och renoverar mycket och har stora lån. Framför allt är det höjda räntor som slår hårt mot bolagets ekonomi.

— Det har varit en dramatisk ökning. Bara under 2023 har våra räntekostnader mer än 3,5-dubblats, säger Raymond Paska.

Han är nöjd med att parterna kunde komma överens lokalt och inte behöver låta den centrala Hyresmarknadskommittén avgöra hur stor höjningen ska vara. Risken är att en sådan process dragit ut på tiden.

— Vi gläds åt att vi kunde träffa en överenskommelse i tid så att inte våra hyresgäster drabbas av att behöva betala retroaktivt, säger han.

Fakta: Så höjs hyrorna hos Vätterhem 2024
  • Vätterhem och Hyresgästföreningen har kommit överens om att hyrorna ska höjas med 65 kronor per kvadratmeter och år från den 1 januari 2024.
  • Höjningen berör cirka 7 300 lägenheter.
  • I överenskommelsen finns ett maxtak som innebär att ingen får en större höjning än 600 kronor, oavsett lägenhetsstorlek.
  • För en exempellägenhet blir hyreshöjningen:
    För en lägenhet på 50 kvm höjs hyran med 271 kr/månad
    För en lägenhet på 70 kvm höjs hyran med 379 kr/månad
    För en lägenhet på 90 kvm höjs hyran med 488 kr/månad
  • Fastigheten Vapnet 6 har en egen överenskommelse, där höjs hyran med 32,50 kronor per kvadratmeter och år.

Källor: Hyresgästföreningen och Vätterhem

Fakta: Så går det i förhandlingarna

Läs också Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad" Skiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.