Annons

Högsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i Falkenberg

Falkenberg 5,35 procent. Så mycket höjs hyrorna med hos flera privata hyresvärdar i Falkenberg från årsskiftet. Det är hittills den högsta höjningen av 2025 års hyra och resultatet av att en skiljeman fick avgöra.
Nicklas Lidholm, Per Arbin
Foto: Marie Walther Hyresgästföreningen/Anders Eeg-Olofsson/Fastighetsägarna pressbild
För högt, menar Hyresgästföreningen. Inte tillräckligt högt, säger Fastighetsägarna. Falkenbergs hyreshöjning är den högsta hittills i hela landet.

Nu står det klart hur stora hyreshöjningarna blir hos flera halländska hyresvärdar som är anslutna till Fastighetsägarna GFR. Totalt 3 795 hushåll berörs. Höjningarna som gäller från och med 1 januari nästa år är på 5,15 procent (Laholm), 5,2 procent (Halmstad, Hylte) och 5,35 procent (Falkenberg).

Skiljeman fick avgöra

I samtliga dessa kommuner valde fastighetsägarorganisationen i september att avbryta förhandlingarna med motparten Hyresgästföreningen, för att istället låta en skiljeman avgöra vad den nya höjningen skulle bli.

Nicklas Lidholm
Nicklas Lidholm, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyreshöjningen för 870 hushåll i Falkenberg på 5,35 procent är den högsta i hela landet hittills, när det gäller 2025 års hyror.

Nicklas Lidholm är förhandlare på Hyresgästföreningens region för södra Halland och norra Skåne.

– Jag tycker det är väldigt högt och även förra året var det väldigt högt, säger han.

Läs ocksåInga Ullaredspriser när Gekås satsar på hyresrätter – höga hyror ger svalt intresseEn kvinna i leopardmönstrad blus som tittar ut genom ett öppet fönster högt upp i ett höghus och i bakgrunden lägre liggande sjuvåningshus, gator och höstgulnade träd - samt en vinjett "Nytt, dyrt & tomt".

Även 2024 års hyror för de värdar i Falkenberg som representeras av Fastighetsägarna gick till skiljeman, och då blev höjningen 5,8 procent.

Hyresgästföreningen: Större höjningar än hos allmännyttan

Han är också kritiskt till att hyresvärdsorganisationen kallade till förhandling innan det fanns färdig statistik som visar hur olika kostnader som påverkar en fastighetsägares ekonomi utvecklats, till exempel hur mycket dyrare fjärrvärme blivit.

Annons

– De har valt att gå till skiljeman innan vi har siffrorna klara vilket är anmärkningsvärt.

Läs ocksåFågeltips fick hyresgäst i Falkenberg fälld för folkbokföringsbrottEn tvådelad bild som visar ett kraftigt nedsmutsat kök med en tunna med fågelfrön på golvet och diverse skräp, samt två smutsiga duvor i en mycket smutsig bur full med fågelträck och smutsigt vatten.

Nicklas Lidholm menar att de värdar som är anslutna till Fastighetsägarna får större höjningar än i de ettåriga eller tvååriga avtalen med de allmännyttiga bostadsbolagen. Där har höjningarna blivit i snitt 4,5 procent efter förhandlingar som inte behövt gå till en skiljeman, säger han.

Per Arbin, näringspolitiskt ansvarig Halmstad Fastighetsägarna GFR (pressbild)
Per Arbin, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR.

Per Arbin är näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR. Han tycker att höjningen med 5,35 procent i Falkenberg är för låg, då de i förhandlingarna hade yrkat på 16,4 procent.

– Trycket på fastighetsbranschen har varit enormt och det här ligger en bra bit från någon form av kostnadstäckning eller ens nån kostnadskompensation, säger han och lyfter fram att värdarna nu får betala mer för fjärrvärme.

Läs ocksåSå höjs hyrorna i Söderköping: ”Det pekar åt rätt håll”

Fastighetsägarna: Bra med tidigt besked

Trots att han inte är nöjd med utfallet, tycker han att det är positivt att parterna nu har två veckor på sig att tillämpa skiljemannens beslut och sätta hyrorna för alla lägenheter som omfattas.

– Då får hyresgästerna kring lucia veta vad hyran blir från första januari, säger han.

Möjligheten att gå till skiljeman efter tre månaders förhandling har gällt sedan 2023. Sammanställningar från Hem & Hyra visar att värdarna har tjänat på det. Skiljemansbesluten hamnar i snitt på högre nivåer än de förhandlade hyrorna. I hela landet är det 77 kommuner där förhandlingarna mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen strandat. På dessa ställen har eller ska frågan gå vidare till en skiljeman, som utses av hyresnämnden.

Annons

En blå och vit trafikskylt med texten "Falkenberg" som står framför höstgula björkar och i förgrunden en asfalterad landsväg.

Nicklas Lidholm på Hyresgästföreningen:

– Nu har vi den här lagstiftningen att förhålla oss till men jag tycker att den missbrukas av motparten, säger han.

Skånsk ort leder inte längre

I och med tisdagens resultat för Falkenberg, är det inte längre skånska Trelleborg som har den högsta höjningen hittills.

Finns din värd inte med på listan? Alla hyresvärdar har inte lämnat något offentligt yrkande. Andra värdar företräds av en förhandlingspart, exempelvis Fastighetsägarna. Därför kan många mindre värdar ingå i en sådan förhandling på listan.

Fakta: Så går det i årets hyresförhandlingar

Läs också Studenterna årets vinnare? Här är landets hittills lägsta hyreshöjning Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.