Höjd borgensavgift i Trelleborg får godkänt
Hyresgästen Hans Eversköld som överklagade höjningen av borgensavgiften från 0,2 till o,5 procent är besviken över förvaltningsrättens utslag.
– Den domen är jag missnöjd med. Rätten säger att den som klagar måste kunna bevisa att det är en oskälig avgift. Men kommunen kan inte heller visa att det är så här, säger Hans som dock inte tänker överklaga till nästa instans, Kammarrätten.
Han menar att problemet med politikernas höjning är att det saknas ett ekonomiskt underlag som visar att just 0,5 procent skulle vara en marknadsmässig nivå. Genomsnittet för borgensavgiften i Skåne ligger på 0,18 procent och bara Lunds kommun ligger högre med en avgift på 0,6 procent.
Men enligt beslutet i förvaltningsrätten finns det inte några krav på att beredningen av ärendet ska hålla en viss kvalitet.
– Skulle politikerna försöka sig på en ytterligare höjning får vi göra en oberoende utredning så att vi kan visa att nivån är orimlig. Det hann vi inte med den här gången, säger Hans Eversköld.
Den höjda borgensavgiften på 0,5 procent innebär att cirka 3,5 miljoner kronor förs över från Trelleborgshem till kommunkassan. Omräknat per hyresgäst blir det nästan 2 000 kronor årligen. För Hans som är förtroendevald i Hyresgästföreningen var det en självklarhet att protestera mot beslutet genom att överklaga det.
– Jag blev förbannad helt enkelt, detta är en dold extraskatt som drabbar hyresgästerna, säger Hans.
Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) tycker inte att höjningen av borgensavgiften är något att bråka om.
− Vi gjorde en utredning inför beslutet. Hur hade det ha varit om bolaget lånat utan kommunal borgen? Och då är ändå avgiften på 0,5 procent i underkant.
Så det kan bli aktuellt med ytterligare höjningar?
– Nej det tror jag inte. Vi har funnit en rimlig nivå nu.
Han menar att avgiften är en en rimlig kompensation för det risktagande kommunen står för.
– Och så är det ett sätt att se till att bolagets ekonomi förbättras. Nu måste man tänka sig för innan man använder sig av lånade medel.