Höjd hyra hos Alebyggen

Ale Nu höjs hyrorna för 2 000 hyresgäster hos Alebyggen. Höjningen blir olika för olika hus, med ett genomsnitt runt 2 procent.
Foto: Minna Ulin
Ökande underhållsbehov är en av anledningarna till att Alebyggen höjer hyrorna. Bilden är från Mossvägen i Nol, där Alebyggen genomförde renoveringsarbeten under 2019. Arkivfoto.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

De fyra höjningsnivåerna är 0,5 procent, 1, 96 procent, 2,5 procent och 3 procent. För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor innebär det en ökning med mellan 30 och 180 kronor.

Läs ocksåHär vill kommunala värden höja hyran med 17 procent - hyresgästen Agneta: ”Det här är Knivsta, inte Monaco”Tudelad bild. Den till vänster föreställer en kvinna i 60-årsåldern med kortklippt grått hår och glasögon med svarta bågar. Hon tittar rakt in i kameran med allvarlig min. Bilden t h föreställer Knivsta stationshus med ett tåg framför.
Carl-Johan Bergström.

– Det handlar om att det finns olika hyresnivåer för likvärdiga bostäder. Vi försöker rätta till skevheter inom beståndet på det här viset, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

De nya hyrorna gäller från och med 1 januari, men eftersom uppgörelsen blivit klar först nu kommer de tre första månadernas höjning att tas ut i april, maj och juni.

Johan Redlund, vd Alebyggen.

Johan Redlund, vd för Alebyggen, säger att det är bra att det nu finns en överenskommelse.

– Vi hade förstås önskat att vi kunnat bli klara tidigare, så hade vi sluppit retroaktivitet. Vi hade svårt att komma överens om nivån. Men dit vi kom i slutändan är vi nöjda med, säger Johan Redlund.

Anledningen till att Alebyggen behöver höja hyrorna är enligt honom dels ökande taxor och allmänna kostnadsökningar. Men också stora underhållsbehov.

– Halva vårt bestånd är byggt runt 1970-strecket och det är mycket åtgärder som kommer de närmaste åren, säger Johan Redlund.

Läs ocksåChristopher slapp betala femtiolapp när värden plockade ner skyltenEtt kollage som visar en leende man som står vid en vägg där det suttit en skylt, en överkryssad skylt med texten "trygghetsbevakad fastighet Fastighetsägarna", samt en hand som håller i en femtiokronorssedel.

En snittnivå på 2 procent är högre än höjningarna 2018 och 2017, som låg på 0,8 respektive 0,7 procent. Men det är lägre än förra årets hyreshöjning som hade ett snitt på 2,26 procent.

– Än så länge ligger alla klara överenskommelser i regionen lägre än de gjorde 2019. Det är väldigt mycket i bolagens ekonomi och i omvärlden som talar för att det inte ska vara några höga hyreshöjningar, säger Carl-Johan Bergström.

LÄS MER:

Läs ocksåSå illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstagEn hand knackar på grön dörr. En kvinna tittar rakt fram.

Yrkanden: Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2020

Färdiga uppgörelser: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Läs också Kraftigt höjda hyror efter bruksvärdesprövning: "Inte rimligt" Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.