Höjd inkomstgräns för bostadsbidraget
Ända sedan 1997 har inkomstgränserna i bostadsbidraget legat på samma nivå. Samtidigt har löner och priser stigit och en allt mindre andel har kunnat få bostadsbidrag.
Nu föreslår regeringen, med stöd av vänsterpartiet, att inkomstgränsen för att få fullt bostadsbidrag höjs till från 117 000 till 127 000 kronor per år för ensamstående och från 58 500 till 63 500 kronor för makar.
Som mest kan det ge ett hushåll 167 kronor mer per månad. Höjningen kostar 150 miljoner kronor mer per år i statens budget, där kostnaderna för bostadsbidraget sedan tidigare ligger runt fem miljarder kronor per år.
Utöver att höja inkomstgränserna från årsskiftet vill regeringen se över reglerna för bland annat bostadsbidraget så att det går till dem som behöver det mest.
År 2015 fick 150 000 barnhushåll i genomsnitt 2 700 kronor per månad i bostadsbidrag.
Även 34 000 unga från 18 till 28 år fick i snitt 940 kronor per månad i bostadsbidrag i fjol. Inkomstgränserna för dem förändas inte, enligt budgetförslaget.
Inte heller blir det någon höjning av bostadstillägget för pensionärer nästa år. Detta trots att en statlig utredning föreslog att taket för bostadstillägget skulle höjas från 5 000 till 7 000 kronor i månaden eftersom inte heller detta har följt med i kostnadsutvecklingen.
Bostadsbidrag kan sökas av barnfamiljer och av unga under 29 år med låga inkomster.
Storleken beror på inkomstnivån, bostadskostnader och antal barn.
För att få en preliminär bedömning av ifall du har rätt till bostadsbidrag går det att fylla i Försäkringskassans ”Kassakollen” här.
Glöm inte att meddela om du får högre inkomst efter att bostadsbidrag har beviljats. Annars kan du bli skyldig att betala tillbaka en del av bidraget långt senare.
Pensionärer med låga inkomster kan ha rätt till bostadstillägg för pensionärer. Det ansöker man om via Pensionsmyndigheten. Läs mer om det här.