Höjda hyror hos Alebyggen
Efter flera månaders förhandling har kommunägda Alebyggen nu nått en uppgörelse med Hyresgästföreningen om årets hyror.
Det satt långt inne – före jul begärde parterna hjälp av medlare på riksnivå. Något medlarbud presenterades dock aldrig. I stället hänvisades parterna till fortsatt arbete vid förhandlingsbordet.
Det har nu burit frukt. Enligt den färska överenskommelsen höjs årets hyror med i genomsnitt 1,65 procent. Det innebär ytterligare 82 kronor extra i månaden för den som i dag har en månadshyra på 5 000 kronor.
Hur mycket högre månadskostnaden blir för varje hyresgäst beror på kvalitet och tidigare hyresnivå för lägenheten och fastigheten. Vissa hyresgäster får drygt två procents högre hyra, andra slipper höjning helt.
De nya hyrorna gäller från och med årsskiftet. Det betyder att hyresgästerna får betala tre månaders hyreshöjning på avin för mars månad, som skickas ut i dagarna.
Kritisk mot argumenten
Alebyggen kom till årets förhandlingar med ett önskemål om att få höja hyrorna med 3,7 procent, alltså drygt det dubbla jämfört med resultatet. Det får konsekvenser, enligt vd Lars-Ove Hellman.
– Det är alldeles uppenbart att vi får hålla igen på underhållet. Vår ambition var att öka från 180 kronor per kvadratmeter till 190. Nu blir vi kvar på 180. Men vi måste ändå vidta ytterligare åtgärder. Vi får göra en ny budget, säger han.
Lars-Ove Hellman är också kritisk till hur motparten under förhandlingarna använt andra bostadsbolag som riktmärke, till exempel när det gäller yrkanden och överenskommelser räknade i procent. Enligt Hellman borde man bara diskutera den faktiska hyresnivån hos det enskilda bolaget, i förhållande till bolagets egen förvaltningskvalitet och prestation.
– Annars har vi inga incitament att anstränga oss över huvud taget, framför allt inte i bostadsbristens tid. Men det avslöjar bara att Hyresgästföreningen inte följer det regelverk man ska tillämpa, att förhandla utifrån varje enskilt företags förutsättningar. Blir det en rikstäckande hållning kommer hela hyressättningssystemet att falla samman, säger han.
Får mothugg
Kungälvsbostäders vd Bo Genvad framförde nyligen liknande kritik. Bland annat kallade han förhandlingarna ”ett spel för gallerierna”. I samband med det dementerade Hyresgästföreningens regionala förhandlingschef Pedram Kouchakpour att man inväntar överenskommelser från större bolag. I stället poängterade han att man förhandlar med varje hyresvärd utifrån företagets egna villkor.
När det gäller just Alebyggen är Hyresgästföreningens ansvarige förhandlare Patric Hultskär är glad att man till slut lyckades komma överens.
– Tiden rinner ju iväg, och det är våra medlemmar som drabbas om det blir för lång retroaktivitet. Vårt mål har inte varit att förhala något, utan att hitta en hållbar lösning. Det har varit kärva förhandlingar. Men vi får vara nöjda med det vi har fått, säger han.
LÄS MER
Här kan du se hur mycket andra värdar i Västra Götaland höjer hyran i år. Hem & Hyra uppdaterar listan löpande.
Senast Alebyggen höjde hyran var i mars förra året, då med drygt 2,8 procent i genomsnitt. Det var en av årets högsta höjningar i hela länet. Inför förhandlingarna hade bolaget yrkat på att få höja hyran med över fem procent.
Å andra sidan tillhör Alebyggen de västsvenska, kommunala värdar som höjt hyrorna minst det senaste decenniet. För några år sedan sänktes till och med hyran. Det har medfört en relativt låg boendekostnad per kvadratmeter och år för hyresgästerna, jämfört med andra värdar i regionen.