Annons

Höjde hyran med 42 procent – försökte dölja betalningarna

Nyheter 63-åringen misstänks ha hyrt ut Botkyrkabyggens lägenhet svart och till överhyra. Nu åtalas han. Rättsfallet är ovanligt - det första efter en svartuthyrning där en utnyttjad andrahandshyresgäst kan få upprättelse via tingsrätt.
Svart överhyra

Flyttlasset hade gått söderut. Barnfamiljen från Västerbotten var nyinflyttade i Stockholm och behövde snabbt få tak över huvudet. Genom bekanta fick de kontakt med en 63-årig man som var villig att hyra ut sin femma i Norsborg i andra hand.

Det skulle kosta 10 000 kronor i månaden, men med tiden visade det sig att varje betalning följdes av krav på mer pengar i olika summor. Kontraktet var dessutom svart. Uppgifterna kommer från polisens förundersökning.

Läs ocksåHockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagenDen före detta ishockeyspelaren på elitnivå åtalas för brott mot jordabalken. Han har hyrt ut sin hyresrätt svart och tagit ockerhyra. Enligt åklagaren bodde han i själva verket i en bostadsrätt i en annan stadsdel.

Hyresaffären gjordes upp för två år sedan och nu står 63-åringen åtalad för brott mot jordabalken efter att ha blivit anmäld av andrahandshyresgästerna.

Det ovanliga rättsfallet är kopplat till lagstiftning som trädde i kraft för tre år sedan. Enkelt sammanfattat – andrahandsuthyrning utan tillstånd är ett brott om det sker i kombination med en hyreshöjning på över femton procent.

Hyran skulle betalas i två delar

Polisutredningen runt hyresrätten i Norsborg har landat i följande uträkning:

  • För sju månaders uthyrning betalade paret 90 000 kronor.
  • Den egentliga summan, sett till förhandlad hyra för lägenheten, låg på 63 700 kronor.
  • Påslaget på 42 procent var, enligt åklagaren, en olaglig hyreshöjning.
Dokumentation av betalningar från polisutredningen.

Enligt uppgifter i polisutredningen delades varje månadshyra upp i två delar. Först grundbeloppet på 10 000 kronor, men sedan ytterligare pengar som varje månad skulle betalas kontant eller via Swish. Botkyrkabyggen som äger hyreshuset har i efterhand tolkat detta som att den åtalade 63-åringen försökte dölja hur högt den egentliga andrahandshyran låg.

Tidigare fall i Malmö och Stockholm

Det är ofta dubbelt så dyrt att hyra i andra hand. Svartuthyrning och överhyror är dessutom långt ifrån ovanligt. Men sedan den typen av hyresupplägg kriminaliserades för tre år sedan har endast tre personer åtalats, det visar Hem & Hyras nya landsomfattande kartläggning. Tidigare har en man i Malmö åtalats och en annan i Hässelby dömts i tingsrätten. Bostadsbolagen MKB och Stockholmshem har då stått som målsägande men det aktuella fallet i Norsborg är det första där en andrahandshyresgäst fått rollen som brottsoffer och på det sättet kan få en formell upprättelse via en rättegång med fällande dom.

Annons

– I detta fall har andrahandshyresgästen enligt min bedömning lidit ekonomisk skada till följd av brottet och är därför att betrakta som målsäganden. Bostadsbolaget har såvitt känt i detta fall inte lidit någon skada och har inget skadeståndskrav gentemot den tilltalade, säger åklagaren Kajsa Lindberg.

Läs ocksåPopsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhetBilden är en split. Den vänstra bilden visar ett brevinkast. Den högra bilden visar en allmän gata i Spanien.

Den åtalade 63-åringen i Norsborg väntar på rättegång men har redan drabbats av en hård smäll. Mannen har varit hyresgäst hos Botkyrkabyggen sedan slutet av 90-talet men bolaget sade upp hans kontrakt motiverat med svartuthyrning till barnfamiljen från Norrland samt anklagelser om brott mot jordabalken. Efter att ställts inför anklagelsen valde han att flytta från adressen. Botkyrkabyggen drev i hyresnämnden tesen att han helat tiden har bott i en villa på en annan adress.

Norsborg
Här i kvarteren fanns andrahandslägenheten.

Mannen har medgivit omständigheterna i stort runt målet men menar samtidigt att det aldrig var planerat att hyra ut i andra hand och bostaden dessutom var möblerad.

”Det var inte meningen att det skulle gå vidare och bli brott och grejer. Det var tänkt att han skulle vara inneboende, men vi trivdes inte ihop”, har han sagt under polisförhör.

Läs ocksåFörbundsjuristens varning för att hyra av mellanhänder: ”Liknar bulvanupplägg”Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen

– Straffskalan för det aktuella brottet är böter eller fängelse i högst två år. Påföljden bör normalt kunna stanna vid böter. Fängelse bör endast kunna komma i fråga vid uppenbara fall av överhyra där de samlade omständigheterna är sådana att de kan beskrivas som ekonomisk exploatering av enskilda människors utsatta situation. Vilken påföljd som kommer att yrkas på i detta fall kommer avgöras i slutet av huvudförhandlingen, säger åklagaren Kajsa Lindberg.

Ville ha stort skadestånd

Rättegången är planerad till senare i vinter. Paret från Västerbotten, klassade som målsägande och brottsoffer, har krävt skadestånd på 200 000 kronor kopplat till psykisk påfrestning och konsekvenser till följd av svartuthyrningen. Åklagaren menar dock att summan ligger för högt och har valt att inte föra deras talan på den punkten.

Annons

Paret menar att de inte kände till att det saknades tillstånd från Botkyrkabyggen vid inflyttningen. Mannen i paret har berättat för polisen att de sedan kastades ut på gatan i förtid av 63-åringen, innan deras andrahandskontrakt var slut.

”De kom in i lägenheten med hjälp av extranyckeln och hotade att vi måste lämna lägenheten. Annars skulle de slänga våra tillhörigheter ut på gatan”, berättade han då.

Norsborg
Norsborg

Charlotta Lundström, pressansvarig på Botkyrkabyggen, tycker att lagen runt de förbjudna ockerhyrorna generellt är bra men berättar att bolaget inte använder den i sitt arbete.

– Vi driver ärenden om olovlig andrahandsuthyrning i hyresnämnden för att kunna återta lägenheterna och vi har återtagit 58 i år. Vissa får vi tillbaka på det sättet och andra hyresgäster säger upp sig själva när de får reda på att vi har startat en utredning. Vi driver inte ärenden genom att polisanmäla ockerhyra utan har valt att göra så här i stället, säger hon.

Fakta: Tre hårda smällar kan drabba svartuthyrare

Den 1 oktober 2019 ändrades lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra. Den som bryter mot reglerna och hyr ut svart, alltså utan tillstånd från fastighetsägaren, kan nu bli uppsagd direkt utan att först varnas.

Om uthyrningen är olovlig och andrahandshyran är för hög, över 15 procents påslag är riktlinjen, kan hyresgästen som tagit ut extra pengar dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Svartuthyrare kan drabbas hårt om de åker fast, inte bara en gång utan på tre olika sätt.

  • Hyresgästen kan förlora sitt kontrakt, motiverat med svartuthyrning om fastighetsägaren säger upp kontraktet.
  • Svartuthyraren kan även tvingas betala tillbaka pengarna, överhyran, om andrahandshyresgästen lämnar in ett krav på återbetalning som godkänns av hyresnämnden.
  • Hyresgästen kan dessutom dömas till böter som en brottsling, om någon polisanmäler vad som hänt och detta leder till en fällande tingsrättsdom för brott mot jordabalken
Svart överhyra
Läs också Domen: får fängelse för Airbnb-uthyrning – först i Sverige Bor i USA – hävdar han pendlar till lägenhet i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.