Hon är bostads-vd:n som tjänar drygt tre gånger så mycket som en vanlig hyresgäst
Hem & Hyra har under hösten 2024 granskat lönerna för toppcheferna i de allmännyttiga bostadsbolagen i Bohuslän, Skaraborg och Älvsborg. Granskningen visar hur chefernas löner ökat kraftigt de senaste åren jämfört med löneutvecklingen överlag.
– Jag är generellt emot de enorma skillnaderna mellan de som tjänar mest och de som tjänar minst. Någonstans måste man börja bromsa den här utvecklingen, säger Christina Nilsson, hyresgäst hos Skövdebostäder och husombud för Hyresgästföreningen.
Lönerna drar iväg
I Sverige beräknas medianlönen för 2024* vara 36 622 kronor. Bland de vd:ar som Hem & Hyra granskat låg medianlönen på 82 605 kronor den 1 oktober 2024, en skillnad på 125 procent.
Skillnaderna har dock inte varit lika stora om vi backar bandet. År 2020 gjorde Hem & Hyra en nationell kartläggning av vd-lönerna. När vi nu jämför löneläget 2024 med 2020 ser vi att medianlönen för en vd i allmännyttan ökat med nästan 21 procent. Under samma period har medianlönen i Sverige ökat med något blygsammare 13 procent. Samtidigt har bostadsbolagens hyresgäster brottats med historiskt höga hyreshöjningar de senaste åren – sedan 2020 har snitthyran i Sverige ökat med drygt 17 procent.
– Hyreshöjningarna har varit höga under de senaste tre åren och vi är alltid tydliga i förhandlingarna med att varje bolag behöver se över kostnaderna i sin verksamhet. Vi utgår från att löner är rimligt satta utifrån sammanhang och uppdragets innehåll, säger Stefan Lindborg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Högst lön av alla vd:ar i vår kartläggning har Katarina Prick, vd för Skövdebostäder.
– Jag förtjänar min lön, säger Katarina Prick.
Hon är en av fem vd:ar i regionen som tjänar över 100 000 kronor per månad och ensam kvinna i absoluta toppen.
– Jag tänker att jag rekryterades till det här jobbet på grund av de kunskaper och erfarenheter jag har och att jag får lön efter jobbet jag gör. Jag har 30 års ledarerfarenhet av arbete inom statlig, privat och nu kommunal sektor och inom tre olika branscher, jag är stolt över det. Sen är det extra bra att man gör det som kvinna, säger hon.
Är du förvånad över att du är den vd som tjänar mest?
– Lite förvånad är jag allt, men samtidigt är Skövdebostäder ett av de större bostadsbolagen, säger Katarina Prick.
”Känns inte rätt”
På Norra Aspövägen ligger ett av Skövdebostäders trygghetsboenden. I gemensamhetslokalen hittar vi ett gäng grannar som träffats för att fika och diskutera julens aktiviteter.
Vi för vår granskning på tal och berättar att deras vd Katarina Prick, med en månadslön på 130 250 kronor, är den som tjänar mest av de kommunala bostadsbolagens vd:ar i regionen
– Man fastnar i att det är så stor skillnad. De har ju helt andra anställningsavtal, men att tjäna tre till fyra gånger så mycket som en vanlig arbetare känns inte rätt, säger hyresgästen Christina Nilsson.
– Det är för mycket. 70 000 kronor i månaden borde vara max, inte mer! säger Roland Gustavsson som bor på trygghetsboendet.
Bernt Mårtensson är moderat styrelseordförande i Skövdebostäder och den som rekryterade Katarina Prick. Han tycker att bolaget och dess hyresgäster får valuta för pengarna.
– Vi har bra lönsamhet, bra samarbete med kommunen, nöjda hyresgäster och en bra ledare. Vi hade satt väldigt höga krav när vi skulle rekrytera ny vd, det innebar att få uppfyllde kraven och därmed skruvas lönen upp.
Var Katarina Prick bra på att löneförhandla?
– Hon fick en hög lön, så hon var inte dålig i varje fall, säger Bernt Mårtensson och skrattar.
*SCB har ännu inte presenterat lönestatistik för 2024. Medianlönen är beräknad på den genomsnittliga löneutvecklingen de senaste fem åren: 2,87 procent per år.