Annons

Hon bor kvar när huset renoveras

Norrköping Det är dags för stambyte. Du ska vara utan badrum i sex veckor och får bo kvar under renoveringen. Hur funkar det? Bättre än befarat, tycker Susanne Orest i Norrköping.
Foto: Anna Smedberg
Susanne Orest var orolig inför stambytet, men tycker att det gick smidigare än förväntat.

Susanne Orest bor i en tvåa i ett av Heimstadens hus i centrala Norrköping. Hon stortrivs, men när hon fick veta att det var dags för stambyte blev hon orolig för hyreshöjning.

– Det var ett stort plus att det var billigt att bo här. De har verkligen hållit nere hyran genom att inte renovera, säger Susanne Orest.

Läs ocksåFuktigt och dragigt i Camillas lägenhet – hyresvärden: "Det ber vi om ursäkt för"En kvinna står vid ett fönster och tittar ut.

Hon anade att byggprocessen skulle bli omfattande och störande.

– Jag är sjukpensionär eftersom jag har fibromyalgi, bland annat, och jag är hemma hela dagarna. Jag är ljudkänslig och behöver lugn och ro.

Samtidigt tvekade hon aldrig till att ge sitt godkännande till planerna.

Läs ocksåBättre kontroll och ny teknik – det här kan din värd göra för att stoppa vattenläckorna

– Jag kände att det måste göras. Stundtals var det stopp i avloppet, det luktade avlopp i badrummet och när grannen ovanpå badade droppade det ned vatten hit.

I augusti 2019 började stambytet hos henne. Hon och andra hyresgäster var hänvisade till tillfälliga toaletter på bottenvåningen och badrum på gården. Susanne blev störd av oljud redan när de borrade i grannbostaden.

– Det kändes som de borrade i mitt huvud. Jag tänkte att det kommer att bli fruktansvärt.

Annons
Läs ocksåVärden byggde nytt och lät underhållet stå tillbaka – nu skenar vattenskadorna

Hörselskydden till hyresgästerna var tillfälligt slut. Susanne fixade egna. När hennes badrum revs ut första veckan gick hon till en granne. Följande fem veckor var hon hemma. Hon vande sig vid oljudet och att vara utan badrum.

– Det var aldrig kö till toaletterna på bottenvåningen. Nackdelen var att jag kunde få vänta länge på hissen som var upptagen av byggarbetare, säger Susanne Orest som på grund av värk har svårt att gå i trappor.

Till vänster: Henrik Pettersson tycker det går bra att arbeta trots att hyresgäster bor kvar. Han försöker vara utomhus när han gör saker som skapar mycket oljud. Till höger: Renovering pågår under 2019 och 2020 i Heimstadens fastighet i kvarteret Stallet i Norrköping.

Hon får hjälp av hemtjänsten med att tvätta håret och stolen som används gick att använda i de tillfälliga badrummen på gården.

– Trots att jag har speciella behov tycker jag att allt gick jättebra. Jag tror att folk tänker att det ska bli väldigt jobbigt, men det kan inte gå smärtfritt, säger Susanne som aldrig hade velat ha en ersättningslägenhet under tiden.

– Nej, jag är beroende av alla mina grejer som jag har hemma.

Susanne Orest är väldigt nöjd med sitt nya kaklade badrum.

– När jag kom in blev jag lyrisk. Det är ljust och fräscht.

Annons

Hon väntar besked om hur mycket hon får i hyreshöjning.

– Jag vet inte riktigt hur det blir. Det är oroande för mig, säger Susanne Orest.

Till varje lägenhet blir det ett skåp, där det går att stänga av vattnet, berättar Mattias Klöver på Heimstaden.

Enligt Heimstaden kommer hyrorna att höjas från 650 kronor och uppåt per månad när stambytet är färdigt. Att låta hyresgästerna bo kvar i stället för att ordna evakueringsbostäder kommer inte påverka de nya hyrorna, uppger bolaget.

I stället är det den nya standarden som sätter hyran. Niklas Jensen, fastighetschef på Heimstaden i Norrköping, berättar att det finns flera anledningar att låta hyresgästerna bo kvar under renoveringen.

– Eftersom det är en kortare period på sex veckor som vi är inne i lägenheterna hade det blivit krångligare för hyresgästerna att packa ihop och bo i evakueringsboenden och sedan packa ihop och flytta tillbaka. Vi har inte heller så mycket plats på gården att alla hade fått bo där utan på andra ställen, säger Niklas Jensen på Heimstaden.

– Det innebär en del stök för hyresgästerna men vi försöker att gör det så smidigt som möjligt, bland annat genom att inte jobba efter klockan 16, för att det inte ska bli störningar kvällstid, säger han.

Fakta: Det här händer
  • Stambyte pågår i 162 lägenheter på Slottsgatan 130, 132 och 134 i Norrköping.
  • Vid stambytet renoveras badrummen. Varje lägenhet blir utan badrum i sex veckor.
  • Hyresgäster är hänvisade till sex tillfälliga toaletter på bottenplan i hyreshuset och tolv badrum på gården.
  • 30 procent i hyresreduktion får berörda hyresgäster under tiden som renoveringen pågår i lägenheten.
  • Arbetet pågår till och med 2020.
Fakta: Susannes tre råd vid stambyte
  1. Var beredd, men försök att undvika att måla upp en bild av hur jobbigt det kan bli.
  2. Be att få se en bild på hur badrummet kommer att se ut efter renoveringen. Det kan göra att du tycker att det är värt det jobbiga med renoveringen.
  3. Använd hörselskydd om du behöver vara hemma under dagtid när arbete pågår.
Läs också En syndaflod av vattenskador: Miriam fick lämna sitt hem när möglet spred sig Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.