Annons

Hon har ateljé i sin lägenhet

Ronneby Mångkulturella Älgbacken är Mona Skoglund stora inspirations- källa. Helst målar hon vackra starka kvinnor från andra länder.
Foto: Peter Fredriksson
Mona Skoglund hämtar inspiration från sitt bostadsområde, det mångkulturella Älgbacken i Ronneby. Hon har en ateljé i lägenheten.

Redan när Mona Skoglund flyttade i sin fyrarummare bestämde hon sig för att ett av sovrummen skulle förvandlas till ateljé.
– Jag har målat hela mitt liv. Men det var först när jag blev pensionär som jag fick möjlighet att ägna mig på heltid åt konstnärskapet, säger Mona glatt när hon visar sina alster.

Längs väggarna i den lilla ateljén står det färgglada porträtt av kvinnor från såväl Sverige och Finland som Syrien och Indien. Samtliga av dem bor i grannlägenheterna och är bekanta som Mona lärt känna sedan hon flyttade in för två år sedan.
– Vi har en väldigt aktiv kvinnogrupp här i området och vi träffas en gång i veckan för att dricka te och fika. Många av kvinnorna är väldigt färgstarka personligheter och jag kunde inte låta bli att fråga om jag fick måla av dem, säger hon.
Samtliga är målade ur minnet och det innebär att de framställs på det sätt som Mona uppfattat dem. Det har gjort att hon valt att lägga till en hel del detaljer.

Annons
ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Min indiska väninna är nog aldrig klädd för tempeldans och jag tror inte att min syriska väninna någonsin ligger på divanen och röker vattenpipa. Men alla har blivit väldigt nöjda med sina porträtt och självklart har de fått tavlorna av mig.
Mona målar porträtten i olja på stora uppspända dukar. Det är ett tidsödande arbete. Varje verk tar upp till två veckor att fullborda, men det är tid som hon mer än gärna lägger framför staffliet.
– När jag flyttade hit var jag ensam men lärde snabbt känna mina grannar, mycket tack vare kvinnogruppen och de kurser i orientalisk dans som jag anordnat. Jag tycker att det är härligt att det är en så stor mix av människor från världens alla hörn, så jag ser målningarna lite som ett sätt att visa min uppskattning över att ha fått lära känna dem jag målat.

Annons
Fakta: Mona Skoglund

Ålder: 66 år.

Bor: I fyrarumslägenhet på Älgbacken i Ronneby.

Familj: Singel.

Intressen: Dans, musik och måleri.

Gör: Pensionär.

Övrigt: Har gått Konstfack och haft utställningar bland annat i Jerusalem, Göteborg och Västerås.

Läs också Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Släkting stämdes för hyres­skuld på över 80 000 kronor: "Jag fick en chock" Studentbostäder köper hyreshus i Ronneby Grannens mugg förstör nattsömnen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.