Hon kräver värden på 180 000
För två år sedan flyttade Malin Bark och hennes två barn in ett av radhusen vid Storängsparken i Söderköping.
– Det var helt perfekt, grönt, barnvänligt och gångavstånd till förskola och centrum. Det var verkligen en drömbostad, men vi hamnade i ett helvete, säger hon.
Det började med att hon upptäckte en misstänkt fuktskada, en bubbla i golvmattan i badrummet i källaren. Men när hon anmälde det till hyresvärden fick hon beskedet att det inte var något problem. Efter ett par månader började hon märka att familjen fick långvariga förkylningar.
– Vi var ständigt sjuka, det var feber, näsblod och andningsbesvär. När jag fick akut lunginflammation, då fick det vara nog.
I juli förra året kontaktade Malin kommunen som gjorde mätningar och fann förhöjda fuktvärden i badrummet.
– Gränsvärdet går vid 75 procents relativ fukthalt, här låg värdet på 85–86 procent. Då finns risk för mögelpåväxt och att lim i golvmattan som blöts upp kan avge kemiska gaser, förklarar Lisa Lennermark, miljöskyddsinspektör i Söderköping.
En lång process inleddes där kommunen i olika omgångar krävde hyresvärden på att utreda och åtgärda fukten i bostaden. I juni i år åtgärdade bolaget till sist skadan i badrummet, men då hade Malin redan flyttat.
– Jag rekommenderade henne att inte bo kvar. Min bedömning var att inomhusmiljön var skadlig för barnen, säger Ulf Flodin, överläkare vid arbets- och miljömedicinska kliniken i Linköping.
Nu kräver Malin hyresvärden Gunnarssons fastigheter på 186 000 kronor för bland annat förlorad inkomst och ersättning för möbler som hon fått sanera eller kasta.
– Jag tycker att man borde tagit det här på allvar som hyresvärd, säger hon.
Men Gunnarssons fastigheter hävdar att Malins lägenhet haft en god inomhusmiljö, trots de förhöjda fuktvärdena i källaren.
– Vi har olika uppfattningar. Vi har gjort allt det kommunen har ålagt oss att göra. Malin är inte längre vår hyresgäst och för vår del är saken avslutad, säger bolagets vd Dag Gunnarsson.
Varför har åtgärderna dröjt tills kommunen fick ärendet?
– Vi fick kännedom om fukten i badrummet först i våras och det var genom kommunen. Vi har utöver det vidtagit en massa åtgärder. Jag kan inte se hur vi skulle kunna gjort på något annat sätt.
Hur ställer ni er till Malins krav på ersättning?
– Det är fullständigt absurt. Vi anser inte att det funnits något problem med hennes bostad, förklarar Dag Gunnarsson.
Finns det fuktproblem, till exempel mögel, är hyresvärden skyldig att åtgärda skadan.
Hyresgästföreningen och kommunens miljökontor kan utföra referensmätningar av misstänkta fuktskador.
Kan hyresgästen inte nyttja delar av lägenheten kan man begära hyresnedsättning.
Källa: Hyresgästföreningen