Hon misstänker fusk – får ingen hjälp
– Det är rätt uppenbart att man borde kunna överklaga det här. Jag tycker att både Stockholmshems och Hyresgästföreningens agerande är skamligt, säger en besviken Inga Allard.
Hon har själv goda juridiska kunskaper och visar en lista med punkter på vad hon anser vara oegentligheter vid köpstämman. Orsaken till att hon och hyresgästerna själva inte vågar driva ärendet är att om de skulle förlora får de betala motpartens juridiska omkostnader.
Än så länge är det Stockholmshem som är hyresvärd till fastigheten i Solberga. Inga Allard har tillsammans med nio andra hyresgäster skrivit ett brev till styrelsen i bolaget. Men när Hem & Hyra får kontakt med styrelseordförande Björn Ljung är han säker på sin sak.
– Vi har följt alla regler och riktlinjer som säljare, det här är inget styrelseärende, säger han.
Hyresgästerna är bland annat kritiska till att de som röstat ja till ombildning inte alla är medlemmar i bostadsrättsföreningen. Två tredjedelar av hyresgästerna måste rösta ja till ombildningen och samtidigt vara medlemmar i bostadsrättsföreningen. I föreningens stadgar står det att medlemsansökan måste ske skriftligen. Men inför köpstämman fanns det inte lika många medlemmar som ja-röster menar Inga Allard.
– Det finns en risk att en domstol anser att de som gick på mötet blev medlemmar i och med att de just gick på mötet. Däremot hade det ju varit intressant att pröva, säger Hyresgästföreningens presstalesman P-O Brogren och förklarar varför Hyresgästföreningen inte längre företräder medlemmar vid den här typen av ärenden.
– Vi fick en massa arga mejl efter våra informationsmöten under 2007 till 2009. Då beslutade förbundsstyrelsen sig för att vi inte längre skulle företräda medlemmarna i ombildningsärenden.
Ett av de sista ärendena Hyresgästföreningen drev handlade om en museilägenhet i Roslagstull och huruvida den hade rösträtt på en köpstämma eller inte. Hovrätten tyckte inte det och ärendet kostade Hyresgästföreningen 400 000 i rättegångskostnader.
– De kan hitta på vad som helst och skriva protokoll i efterhand, bevisbördan ligger ju på den som klandrar beslutet att köpa fastigheten. Jag tror inte vi skulle företräda sådär jättemånga överklaganden om vi kunde, men vad är det för signaler man skickar ut när Hyresgästföreningen säger att vi inte tänker företräda hyresgäster i den här typen av ärenden, då öppnar man ju upp för ännu mera fusk? Säger P-O Brogren.
Däremot kan det snart bli ändring på det. P-O Brogren berättar att region Stockholms ordförande Terje Gunnarson har skrivit en motion till vårens fullmäktige att man bör titta på varje fall för att bedöma om man ska företräda eller inte.
Inga Allard däremot är säker på sin sak.
– Vi fick aldrig se intyget av den ekonomiska planen eller komma in på stämman. Får vi inte hjälp nu går jag ur Hyresgästföreningen.
Läs Inga Allards debattartikel här