Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten

Gävle När Anna skulle skriva kontrakt på en lägenhet hos Gavlegårdarna ställdes hon inför ett ultimatum: Ville hon ha lägenheten måste hon skilja sig från sin make först. Regeln kan göra det svårare för personer att lämna destruktiva relationer.
Gavlegårdarnas regel innebär att vissa gifta personer tvingas skilja sig för att kunna få en lägenhet. Illustration: Pia Koskela

Det var i somras Anna* skulle teckna kontrakt på en lägenhet hos Gavlegårdarna, efter många år i bostadskön. Hon hade tänkt flytta 25 mil, från villan hon delade med sin make, till Gävle för att starta ett nytt liv på egen hand där.

– Då blev jag uppringd av en kvinna från Gavlegårdarna som släppte bomben: De godkände inte gifta personer som inte ska bo ihop och jag måste därför skilja mig. Hon sa: ”Du har två dagar på dig innan jag går på semester”, berättar Anna.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

Anna valde att gå med på kravet, men är kritisk mot regeln.

– Jag fick två dagar på mig att slänga fram skilsmässopappren under näsan på min make. Jag har en snäll man, men lever man med en våldsam man är det en av de farligaste situationerna man kan utsätta sig för som kvinna, säger hon.

Den som är utsatt för våld av sin partner kan vända sig till kommunens socialtjänst eller en kvinnojour. I vissa fall finns möjlighet att flytta till ett skyddat boende. Men regler som den Gavlegårdarna har gör det svårare för personer som behöver lämna en relation, säger Lisa Pehrsdotter, ordförande för Kvinnojouren Blåklockan i Gävle.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

– Det är inte ovanligt att kvinnor hör av sig till oss och berättar att de inte kommer ur destruktiva relationer eftersom de inte har någonstans att bo. Sådana här regler försvårar för den gruppen. Men jag har inte tagit diskussionen direkt med Gavlegårdarna och vet inte hur de motiverar regeln. Grundproblemet är bristen på bostäder, som gör det svårare för många att lämna destruktiva relationer, säger hon.

Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna, motiverar skilsmässokravet med att det är vanligt att föräldrar försöker hyra lägenheter till sina barn.

– Det kan också vara så att den ena parten har stora skulder. Är du gift blir lägenheten en del av bodelningen vid skilsmässa, säger hon.

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

Regeln kan göra att personer i destruktiva relationer får svårare att bryta upp, hur ser du på det?
– I precis den typen av fall görs det undantag, säger hon.

Vissa gifta par vill leva som särbos. Är det rimligt att ni tvingar dem att skilja sig för att få bostad?
– Nej, men vi är ju inte den enda hyresvärden. Det finns möjlighet till undantag från regeln, men har man inget direkt skäl prioriterar vi andra i bostadskön.

Gavlegårdarna kan inte svara på hur ofta undantag görs, eller vad som krävs för att de ska göra undantag. Bolaget har ingen fast rutin för hur undantag hanteras, eller vem som bestämmer om de godkänns, enligt Roberth Krantz, bostadskonsulent.

– Det görs en individuell bedömning utifrån det hyresgästen beskriver. Det beror också på i vilken situation hyresgästen är, hur benägen man är att berätta. Berättar man ingenting kan vi inte fatta beslut om undantag, säger han.

Varken Uppsalahem eller Mimer i Västerås, bolag i ungefär samma storlek, har någon liknande regel. Uppsalahems kommunikationschef Linda Ryttlefors säger att hon aldrig tidigare har fått frågan om de ser några risker med att låta gifta personer hyra varsin lägenhet.

– Den som står på kontraktet ska bo i lägenheten, det är det enda vi bryr oss om, säger hon.

I Mimers uthyrningspolicy står det att hyresgästen ska ha behov av lägenheten, ska bo permanent i lägenheten och vara folkbokförd där.

Hur kontrollerar ni att någon har behov av lägenheten?
– Det förutsätter vi om man vill teckna kontrakt, om det inte dyker upp något som tyder på något annat. Så länge man verkligen har för avsikt att bo i lägenheten är det inga problem, då är det här inget man behöver bekymra sig om, säger Anette Jansson, kundcenterchef på Mimer.

*Anna heter egentligen något annat.

LÄS MER: Sabine nekas hyreskontrakt – för att hon är gift

Fakta: Gavlegårdarnas regel
  • Gavlegårdarna skriver på sin webbsida: ”Makar får inte hyra bostad som endast är avsedd som bostad för den ena maken/makan”.
  • Undantaget som nämns i texten på webbsidan är om den ena jobbar minst 12 mil bort och kan visa att den har behov av en extra lägenhet därför.
Läs också Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Missarna i flyttstädningen stod Sara dyrt: ”Visste inte ens att man kunde dela fönstren”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.