Annons

Hönshuset blev ny hyreslägenhet

Gotland Kan tomma gårdsbyggnader bidra till att lösa bostadsbristen? Jan-Erik och Monika byggde om vedboden, ladan och hönshuset till nya lägenheter. I dag står hyresgästerna i kö till deras gård utanför Visby.

Det gamla lantbruket i Juves i Väte socken ligger drygt tjugo minuter med bil från Visby. De rödfärgade byggnaderna uppfördes i slutet av 1800-talet och kikar fram mellan lummiga träd och bördiga åkrar. Här har Jan-Erik och Monika Eriksson skapat flera hyreslägenheter i de gamla gårdshusen.

–Tanken att vi skulle bli hyresvärdar fanns aldrig egentligen, nej. Det har bara växt fram mer och mer. Det har vi nog inte fattat förrän nu, säger Monika.

Läs ocksåÖverturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde"Barcelona, protester överturism

Det började med att de byggde en gästlägenhet i det så kallade brygghuset för att ha som övernattning för familj och bekanta. En dag hörde en student på högskolan av sig och frågade om han inte kunde få hyra lägenheten och stenen sattes i rullning.

Efter brygghuset har flera tomma ytor på gården successivt rustats upp och byggts om. Både vedboden och hönshuset är numera lägenheter och den gamla svinstian har blivit en gemensam tvättstuga.

– Vi gjorde aldrig någon riskanalys. Gör man för många riskanalyser då händer det aldrig någonting. Det är en galen idé men vi lever ju inte på det här, vi gör det för att det är kul, säger Jan-Erik.

Läs ocksåHyresgäster tvingades flytta - fick över 200 000 kronor var

Ute på tomten finns även fyra gäststugor som hyrs ut sommartid, bland annat till hyresgäster som lämnar sina lägenheter i Visby under turistsäsongen.

– Sedan stod ladan tom här och då sa vi på skoj, ska vi inte bygga ett spa för våra hyresgäster. Vi behövde bygga om avloppet när vi blev så många här och då passade vi på att bygga den fjärde lägenheten, förklarar Jan-Erik.

Annons

Ladugården rymmer nu en relaxavdelning med pool, bastu och en odling av bananer och citroner. Trots att gården ligger ute på landet har det inte varit några problem att få bostäderna uthyrda, berättar dem.

Läs ocksåSå vill de förbättra sitt kvarter

– Det är nästan större brist på lägenheter på landet än vad det är i Visby. Vi har aldrig haft tomt här och har till och med en liten kö hit, förklarar Monika.

Hur funkar det att bo flera på en begränsad yta, nära varandra?

– Vill man så är man själv. Man har liksom sitt egna hörn av gården, säger hon.

De fyra lägenheterna är mellan 80 och 110 kvadrat och har en hyra på mellan 6 000 och 7 500 kronor i månaden. Då ingår bland annat el, bredband, ved, uteplats, odlingslott och parkering.

– Det förutsätter att Monika och jag gör allt vaktmästarjobb. Om vi måste leja bort det skulle vi behöva lägga på minst 2 000–2 500 kronor till. Så vi måste titta på någon lösning framåt, hur länge orkar vi vara vaktmästare, förklarar Jan-Erik, som fyllt 70 år.

Annons

Hade de inte gjort bostäder i gårdsbyggnaderna hade de troligen fått rivas. Deras satsning har gått på ett par miljoner kronor och enligt Jan-Erik kommer investeringen att gå ihop sig på sikt. Båda är övertygade om att det finns fler gårdar som på samma sätt kan bli nya hyreshus.

– Ja, jag tror det. Det finns hur många såna här gamla hus som helst som står tomma på Gotland. När vi flyttade hit 1975 så fanns det tolv aktiva lantbruk omkring oss. I dag är det ingen kvar inom synhåll. Det är massa ladugårdar som står tomma och som skulle kunna bli bostäder, säger Jan-Erik entusiastiskt.

Vad bör man tänka på om man ska bli hyresvärd?

– Man måste tycka det är roligt att skapa och att det är roligt med social samvaro. Det är nog de två viktigaste sakerna, säger Jan-Erik.

– Man måste kunna en del praktiska saker eller att vara villig att lära sig. Hur man byter packningar, än det ena eller andra, säger Monika.

Fakta: Tips och råd om att hyra på landet
  • Hyror: Små privata hyresvärdar förhandlar inte alltid hyran med till exempel Hyresgästföreningen. Kontakta föreningen om du tror att du betalar för mycket i hyra. Hyresnämnden kan också pröva hyresnivån.
  • Besittningskydd: Hyr du en villa eller en lägenhet i ett tvåfamiljshus kan du ha svagare besittningsskydd och lättare bli uppsagd.
  • Hitta bostad: Det är ofta svårare att hitta lägenhet hos en liten hyresvärd. Kommunen erbjuder ibland en förteckning över vilka hyresvärdar som finns i ett område.
Läs också Skoaffär blir nya bostäder Lättare få bostad utanför Visby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.