Hopp om låga hyreshöjningar även 2018
De kommunala och privata bostadsbolag som vanligtvis justerar sina hyror från den 1 januari brukar förhandla om hyrorna med Hyresgästföreningen under hösten. Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle har ännu inte fått in några yrkanden från bostadsbolagen, men däremot har en hel del påkallanden om förhandling kommit in, de flesta från de kommunala bostadsbolagen i Västmanland och Gävleborg.
De senaste två åren har hyrorna i region Aros-Gävle och landet i stort höjts måttligt eller i vissa fall inte alls. Mårten Gulin, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle som innefattar Uppsala län, Västmanland Gävleborg samt Norrtälje kommun, hoppas och tror på att trenden håller i sig även 2018.
– Det förutsätter jag. Möjligtvis kommer det att finnas lokala skillnader, om till exempel vattentaxan i Norrtälje drar iväg kommer det att få lokal påverkan.
Räntorna är låga och bostadsbolagens ekonomi är fortsatt stark.
– Det kommer inte att vara någon större skillnad mot i fjol när det gäller att äga och förvalta fastigheter. Räntan kommer att gå upp, men det kommer vi att märka först 2019-2020, säger Mårten Gulin.
En tendens som oroar honom är kommunala bostadsbolag som vill sälja lägenheter ur sitt bestånd. Under hösten gick till exempel Enköpings hyresbostäder, EHB, ut med att de tänker sälja två trettonvåningshus.
– Många bolag har starkare ekonomi nu än de någonsin haft. De har noll vakanser och det finansiella kostnadsläget är lägre än någonsin. Ändå väljer de att sälja i stället för att äga och förvalta. Det är ett frågetecken för mig, säger Mårten Gulin.