Hör av dig och berätta om ditt rivningskontrakt
Att 10 000 hyresgäster flyttar in i lägenheter utan besittningsskydd betyder oro och osäkerhet, ont i magen och grusade framtidsplaner.
Under mina år som bostadsjournalist har jag träffat hundratals hyresgäster med osäkra kontrakt. De har bott i mögliga, mörka och märkliga lägenheter, men utan att våga klaga eller medverka i tvister eller tidning. Det är en beundransvärt modig hyresgäst som själv hörde av sig som är upprinnelsen till den här granskningen. Tack Linnea!
Rivningskontrakt är en del i kedjan vid renoveringar: hyresvärdar får hyresnämndens tillstånd att renovera mot hyresgästers vilja, blåser ur lägenheter och behöver därför evakueringslägenheter. Gärna många, både där de ska bygga om och i närheten. Så kan de höja hyran, vilket gör att många hyresgäster inte har råd att flytta tillbaka, det som brukar kallas renovräkning. Hyresgäster med rivningskontrakt ställer inte krav på samma sätt och har ofta villkor i sina kontrakt som innebär sämre service – till samma hyra.
När lagen senast skrevs om 2005 pekade flera remissinstanser på att det fanns en risk att hyresvärdar missbrukade möjligheten att begränsa besittningsskyddet. Att hyresnämnden skulle godkänna villkoret, avståendet från besittningsskydd, sågs då av utredarna som en garanti. Nu gör hyresnämnden ingen sådan granskning. De kontrollerar att grunderna skulle kunna vara formellt korrekta – inte att de stämmer eller kommer att bli av. Det är inte ens alltid så att de registrerar besluten, hyresnämnden i Umeå skriver inte vem som är part utan bara vilken fastighet och adress det gäller. Helst skulle de slippa hela hanteringen, eller åtminstone låta kontorspersonal sköta den. När lagen skrevs om 2005 var det på hyresnämndernas initiativ.
Hyresgästföreningen känner till hyresvärdar som satt rivningskontrakt i system. I vissa trappor är det det som gäller. Men eftersom det saknas sanktioner finns det hyresvärdar som missbrukar rättigheten. Utan att någon kan göra något åt det. Den hyresgäst som ifrågasätter riktigheten åker ut, den som anpassar sig kan i bästa fall få en ny fyra-årsperiod i lägenheten.
Har du erfarenheter som du vill dela med dig av, hör gärna av dig till Hem & Hyra!
/Cecilia Landmark
lokalredaktör i Stockholm