Annons

Hormonstörande ämne funnet i dricksvatten

Nyheter I fjol fick Kemikalieinspektionen i uppdrag att undersöka farorna med så kallad relining. Resultatet: det hormonstörande ämnet bisfenol A finns i dricksvattnet.

Renoveringsmetoden relining, där man renoverar vattenrör genom att spruta in epoxiplast, har använts i drygt sex år.

De senaste åren har rapporter om att rester av det hormonstörande ämnet bisfenol A hittats i dricksvattnet duggat tätt. Kemikalieinspektionen fick därför i fjol uppdraget att en gång för alla utreda i vilken grad spårämnen förekommer – och hur farliga de är.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Efter att ha gjort provmätningar i 22 lägenheter spridda mellan Stockholm, Göteborg och Malmö konstaterar tillsynsmyndigheten att de relinade rören mycket riktigt innehåller små halter av bisfenol A, skriver VVS Forum på nätet.

Erik Gravenfors, projektledare på Kemikalieinspektionen, understryker dock för Hem & Hyra att det rör sig om mycket små mängder.

Annons

– I en majoritet av fallen skulle man med vanliga mätmetoder inte ens ha kunnat upptäcka spåren, eftersom vi har pressat analysgränserna tio gånger lägre än normalt.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Om det rör sig om farliga mängder eller inte kan han i nuläget inte svara på.

– Just de frågorna ska vi i nästa steg ta upp med Livsmedelsverket. För att få en uppfattning av vilka nivåer som är skadliga och om det finns behov att skärpa lagstiftningen.

Annons

I Sverige är relining av dricksvattenrör ännu en mycket liten bransch. Omkring 3 000 lägenheter omfattas av metoden, och det finns i nuläget bara en aktör på marknaden.

Läs ocksåNy lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar

Kemikalieinspektionens slutgiltiga riskbedömning beräknas vara klar i mitten av december.

Läs också Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.