Annons

Köttbullar med spik – granne tvingas flytta efter hot mot hund

Hässleholm Kvinnan störde de som bodde runtomkring – och hotade att göra köttbullar med spik i åt en av grannarnas hund. Hon bad om ursäkt och fick på kvar på prov. Men störningarna fortsatte, och nu har hon gått med på att flytta.
En tvådelad bild. Dels en illustration som visar spikar och köttbullar med instuckna spikar, dels ett faksimil från ett e-brev där text är suddad men viss text syns, "som jag kommer och döda", "gör något", "små köttbular med små spikar i".
Foto: Anders Eeg-Olofsson (illustration)/Hyresnämnden i Malmö (faksimil)
Kvinnan hotade att ge en av grannarnas hund köttbullar med spik i. Trots hot och störningar fick hon först bo kvar på prov, men nu har hon gått med på att flytta från lägenheten.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om hyresgästen i skånska Hässleholm som i juni 2023 blev uppsagd av den privata hyresvärden.

Hyresvärden hade då fått flera klagomål från grannar om hur kvinnan vrålat och sparkat på dörrar och balkongräcken i sin lägenhet. Trots varningsbrev från hyresvärden fortsatte störningarna, och när hyresgästen själv skickade brev till värden kallade hon sina grannar ”svin”, ”horor” och ”svenne slampor”. I ett mejl skrev hyresgästen också att hon skulle göra köttbullar med spikar i och ge till grannens hund, om hyresvärden inte gjorde något åt hundens skällande. Hotet sattes aldrig i verket.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Fick bo kvar på prov

Eftersom kvinnan motsatte sig att flytta vände sig värden till hyresnämnden i Malmö för att på uppsägningen fastslagen. Men istället för att rätten behövde pröva uppsägningen kom hyresvärden och hyresgästen i början av detta år överens om att hon skulle få bo kvar på prov. Då skrevs ett så kallat ett plus ett-kontrakt som innebar att hon fick bo kvar men med en kortare uppsägningstid än normalt (se faktaruta).

Omar Hamad är jurist på Hyresgästföreningen och den som företrätt kvinnan.

– Hela idén med korttidsavtal är att du ska få en andra chans och om du kort därpå kommer och ska pröva samma fråga igen blir det kanske inte en tredje chans, sa han då.

Läs ocksåGuide: Så kan du göra vid störningar från grannenVarningsbrev från hyresvärdar.

Och någon tredje chans blev det inte, utan kvinnan måste nu flytta.

Annons
En ung man med kavaj, slips och glasögon framför ett fönster.
Omar Hamad, processjurist på Hyresgästföreningens region i norra Skåne.

I maj i år skickade vände sig nämligen hyresvärden till hyresnämnden igen, efter att ännu en gång sagt upp kontraktet. Värden skrev att störningarna hade fortsatt, och ville även denna gång att rätten skulle fastställa uppsägningen av hyreskontraktet.

Som bevisning skickade hyresvärden en lång lista över störningar från hyresgästens sida. Under en period från mitten av februari till slutet av maj finns störningar på 69 olika datum – ibland åtskilliga under samma dag.

Läs ocksåElin blev utan egen toalett sedan taket fallit nerEn kvinna med blont hår och blå ögon som står i ett badrum och pekar upp mot taket samt en närbild på taket där putsen har släppt.

Hade kallat grannar som vittnen

Hyresvärden tänkte också kalla flera grannar som vittnen till störningarna, men inte heller denna gång behövde hyresnämnden ta ställning till uppsägningen.

En tvådelad bild - en lista med störningar samt hyreslagen och en domareklubba.
En lång lista med störningar från kvinnan la hyresvärden i Hässleholm fram som bevisning.

Även denna gång har värden och hyresgästen nått en överenskommelse – men denna gång innebär denna att hyreskontraktet rivs. Enligt överenskommelsen upphör kontraktet 1 oktober, men hyresgästen får uppskov till 1 april nästa år att flytta ut. ”Parterna framhåller därutöver gemensamt att det är angeläget att socialtjänsten medverkar till att så snart möjligt hitta en ny bostad” till hyresgästen, står det också i den överenskommelse som nu stadfästs av hyresnämnden i Malmö.

Omar Hamad på Hyresgästföreningen har företrätt hyresgästen även denna gång.

Annons

– Överenskommelsen har varit det bästa både för min huvudman och för grannarnas trivsel i bostaden, säger han.

Får längre tid på sig

Han berättar också att hyresgästen hellre hade velat bo kvar, men att överenskommelsen är bättre än om hyresnämnden fattat ett beslut på egen hand.

– Min huvudman hade då riskerat att behöva flytta tidigare än vad båda parterna nu har kommit överens om, säger han.

Hem & Hyra har utan framgång sökt hyresgästen samt hyresvärdens juridiska ombud för en kommentar.

Fakta: Ett plus ett-kontrakt
  • En hyresvärd och en hyresgäst kan komma överens om att speciella hyresvillkor ska gälla under en begränsad tid, en provperiod.
  • I ett så kallat ett plus ett-kontrakt förlängs kontraktet med en månad i taget, om det inte sägs upp.
  • Om hyresgästen sägs upp under provperioden är uppsägningstiden en månad, jämför med de tre månader som gäller vid ett vanligt tillsvidarekontrakt.
  • När provperioden är över börjar det gamla kontraktet gälla igen.
Fakta: Det gäller vid störningar
  • En hyresgäst som orsakar störningar kan förlora sitt hyreskontrakt. Vid störningar är hyresvärden skyldig att agera.
  • Hyresvärden måste normalt skicka ett eller flera varningsbrev innan en uppsägning är aktuell. I brevet ska hyresgästen informeras om att personen orsakat störningar och varnas om att kontraktet kan sägas upp. Även socialtjänsten måste informeras om ärendet.
  • Om störningarna fortsätter kan värden säga upp hyresgästen. Uppsägningen prövas i hyresnämnden. Där måste hyresvärden lägga fram tillräckliga bevis för att hyresgästen orsakat störningarna och att de fortsatt trots varningar.
  • Om det handlar om särskilt allvarliga störningar kan personen tvingas flytta omedelbart. Om störningarna inte är lika allvarliga men där personen anses ha åsidosatt sina skyldigheter kan hyresgästen få uppskov och behöver inte flytta genast.
Läs också Störande fågelljud gick till rätten – nu är de kvitt Svårt vräka en granne som stör: "Det värsta jag har upplevt" Värden vill ta bort Viktorias och Daniels pool: ”Barnens frizon”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.