Hotas av uppsägning efter sjukvård utomlands
Konflikten rör en tvårumslägenhet på Möllevången. Det kommunala bostadsbolaget MKB:s jurister har vänt sig till hyresnämnden och lyft fram information från folkbokföringsregistret för att stödja sin sak.
Hyresvärden tror att kvinnan, som är nära 80 år gammal, har lämnat lägenheten och permanent flyttat utomlands. Slutsatsen blir att hon inte längre har något behov av bostaden. MKB menar även att en yngre kvinna fungerar som otillåten andrahandshyresgäst.
Inför hyresnämnden presenterade den äldre kvinnans ombud en helt annan bild: Hyresgästen har varit sjuk och genomgått behandlingar. Efter inrådan från läkare sökte hon rehabilitering i ett annat europeiskt land, en typ som enligt uppgifterna inte fanns tillgänglig i Sverige.
Ett av kraven var att hon folkbokförde sig i landet, något som inte ska tolkas som en utvandring enligt ombudet. Den yngre kvinna som bor i lägenheten är ett barnbarn som varit inneboende under en längre tid. Något som inte kräver tillstånd från värden.
Hyresnämnden valde att gå på hyresgästens linje och ansåg inte att MKB lyckats motivera en uppsägning. Eftersom nämnden inte såg någon anledning att misstro uppgifterna om tillfällig rehabilitering blev resultatet ett avslag.
Men hyresvärden står fast och har tagit fallet vidare till Svea hovrätt. “Vidare måste hyresvärden kunna ha förtroende för de offentliga uppgifter som finns att tillgå bl.a. när det folkbokföring”, står det i överklagandet.
Enligt MKB:s jurist Lars-Gunnar Larsson handlar det om att principiellt reda ut hur folkbokföringsuppgifter ska tolkas i framtiden.
– Vi vill få en högre instans att pröva detta. Inte hennes trovärdighet utan vad uppgifterna i folkbokföringen har för betydelse, säger han.
MKB vill även se dokument från sjukvården och menar att det inte är trovärdigt att någon bor inneboende i en tvårummare på 51 kvadratmeter.
Hem & hyra har sökt men inte lyckats nå hyresgästen eller hennes ombud.