Annons

Hotas av vräkning efter upprepade attacker – grannar blev misshandlade: ”Jag förväntade mig döden”

Malmö 36-åringen misshandlade en fotbollsspelande pojke på gården och trängde sig in i grannfamiljens lägenhet och slogs. Hyresvärden anser att mannen förstör bostadsmiljön i kvarteret och har inlett process för att riva hans hyreskontrakt.
Misshandlade grannar
Foto: Polisen/Anders Paulsson
Polisens bild från gripandet.

Mannen ryckte tag i en pojke i tioårsåldern, lyfte honom i tröjan så att den drogs åt runt halsen och släpade med sig honom. Pojken blev livrädd och kände att han fick svårt att andas.

Efter attacken utanför huset gick 36-åringen vidare in i trappen och trängde sig in i en grannlägenhet. När mannen i familjen som bor där försökte mota ut den ovälkomna besökaren blev även han angripen. Fullt slagsmål utbröt i hallen innan mannen lyckades putta ut 36-åringen och låsa dörren.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

”Jag förväntade mig döden i det ögonblicket”, så har mannen i polisförhör beskrivit stunden när 36-åringen flög på honom.

Det var en tidig kväll i början av sommaren då flera personer i kvarteret larmade polisen. Området är ett miljonprogram i södra Malmö och inringarna berättade om bråk och misshandel på en innergård. När polisen anlände till adressen ville den misstänkte inte följa med. Fyra poliser tvingades tillsammans att brotta ner 36-åringen för att kunna sätta på honom handfängsel.

Drack sig berusad och  misshandlade grannar

Enligt uppgifter i utredningen ska mannen ha suttit på en bänk utanför huset tidigare under dagen och druckit sig berusad på öl och vodka. Han ska sedan ha blivit irriterad på barnen på gården. Barnen, som är i tioårsåldern, har berättat i förhör att grannen ska ha kommit fram till dem när de spelade fotboll och kastat bort deras boll.

36-åringen satt frihetsberövad i flera dagar och hade under förhören svårt att minnas exakt vad som hänt under den aktuella kvällen, men medgav delar av misstankarna  och kommenterade:

Annons

”Oavsett provocerad eller inte, så har man inte rätt att greppa tag i någons barn. Jag kan inte rättfärdiga något. Jag kan bara säga att jag inte minns det. Jag hoppas bara att alla är okej,” sade han.

Och även:

Läs ocksåKöttbullar med spik - granne tvingas flytta efter hot mot hundEn tvådelad bild. Dels en illustration som visar spikar och köttbullar med instuckna spikar, dels ett faksimil från ett e-brev där text är suddad men viss text syns, "som jag kommer och döda", "gör något", "små köttbular med små spikar i".

”Problemet med flerfamiljshus är att alla våningar ser likadana ut, det är lätt att gå fel”.

Misshandlade grannar - blev uppsagd
Hyresnämnden i Malmö ska avgöra om hyresgästen kan bo kvar.

I somras dömde Malmö tingsrätt 36-åringen till hundra timmars samhällstjänst för två fall av misshandel av grannar samt hemfridsbrott, att han trängt sig in i en lägenhet och stannat kvar fast han blivit tillsagd att lämna. Han ska även betala skadestånd till tre grannar på totalt 37 000 kronor. Under rättegången medgav 36-åringen i stort vad han senare dömdes för, men menade att han blivit retad av barnen och att han sedan råkat gå in i fel lägenhet av misstag. Drabbade hyresgäster har berättat om hur händelsen satt spår i efterhand:

”Flera nätter har jag haft hemska mardrömmar där jag vaknat och skrikit. Jag föreställer mig fortfarande att han kan komma in när som helst”, sade mannen som blev angripen hemma i sin hall.

Annons
Läs ocksåHundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot"

Hyresvärden vill kasta ut 36-åringen

Enligt tingsrättens bedömning var risken låg för att 36-åringen skulle fortsätta begå brott. Men ur bostadsbolagets MKB:s synvinkel räcker det med vad som redan har skett. Värden har sagt upp 36-åringens hyreskontrakt och nu ligger frågan hos hyresnämnden. Handlingar som värden har lämnat in till domstolen visar dessutom att mannen blivit anmäld för nya brott mot grannarna i området. Detta ska ha skett efter att domen fallit.

Fastighetsbolaget vill få stöd för att riva kontraktet och skriver i sin ansökan att mannen har utsatt grannar för våld och att detta har inneburit en särskilt allvarlig störning. Detta har påverkat de direkt utsatta personerna men även andra boende och försämrat bostadsmiljön i området som helhet. Nu måste mannen flytta, enligt värdens slutsats i skrivelsen.

Konflikter mellan grannar är ett vanligt motiv för uppsägningar av hyresgäster. Även om det oftast inte blir så pass våldsamt som i det aktuella fallet kan det sluta i tingsrätten. Hem & Hyra har rapporterat om tidigare fall som också varit kopplade till barn som spelat fotboll, Tv-tittande på hög volym eller hotfulla lappar.

Fakta: Så kan du göra vid störningar från grannen

Drabbas du av störningar från grannen? Hög musik, skrik eller hotelser? Hem & Hyra har sammanställt några tips om vad du och hyresvärden kan göra åt situationen.

Läs också Experternas tips - så kan du göra om grannen drabbas av psykisk ohälsa Kommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete" Vräkning av kriminella bröder kostade över en miljon – hyresgästerna står för notan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.