Annons

Hyresrätter blir hotell – med skyhöga hyror: ”Utnyttjar människors behov av ett hem”

Göteborg Det började i Stockholm, men nu breder fenomenet ut sig. Hundratals vanliga hyresrätter i Göteborg har gjorts om till hotellägenheter de senaste åren. Studenterna Olivia och Julius tvingades hyra en etta till ockerpris. ”Det är väldigt fult. De utnyttjar människors behov av ett hem.”
Foto: Julia Sjöberg
Olivia Norberg och Julius Svensson var i akut bostadskris. Genom ett mellanhandsbolag fick de hyra en etta på 45 kvadrat för 12 000 kronor. "Vi fick ta sparpengar och låna av våra föräldrar för att ha råd", säger Olivia Norberg.

Bostadsrätten i Gamlestaden i östra Göteborg är inredd i ombonad 70-talsstil. Till och med almanackan i köket visar 1973. Birmakatten Elsa slinker i väg in till sovrummet för att få vara i fred.

Här har Olivia Norberg och Julius Svensson sitt hem sedan augusti i fjol. Nu har de en fast bostad och kan bo kvar så länge de vill. Men för två år sedan var deras situation helt annorlunda.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Katten Elsa är en helig birma.
– Vi skulle flytta ihop och hade fått tag på en man i Kålltorp som hyrde ut sin bostadsrätt i andra hand. Men bara fem dagar innan vi skulle flytta in så hörde han av sig och berättade att han fått nej från föreningen. Vi stod akut utan bostad, säger Olivia Norberg.

Sökte desperat

De sökte desperat, och på Blocket Bostad stötte de på Vivamus Living. Ett företag som hyr ut hotellägenheter, eller företagsbostäder som de också kallas. Olivia ringde och fick tag på Vivamus vd.

– Han sa att de normalt hyr ut till utländska arbetare som kommer hit och snabbt behöver någonstans att bo. Men han tyckte att vår situation gick att jämföra med deras. De kunde göra ett undantag och hyra ut till oss. Han var skittrevlig, säger Olivia Norberg.

Läs ocksåFörbundsjuristens varning för att hyra av mellanhänder: ”Liknar bulvanupplägg”Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen
”Vi känner nästan ingen som har ett förstahandskontrakt. Får man ett så är det via sociala kontakter”, säger Julius Svensson.

Redan samma dag som de skulle fått tillträde till lägenheten i Kålltorp kunde de i stället flytta in i en etta vid Odinsplatsen, nära Göteborgs centralstation.

Kontrakt i andra hand

Kontraktet var i andra hand, med Vivamus som förstahandshyresgäst. Besittningsrätten hade fastighetsägaren och Vivamus avtalat bort.

Lägenheten i 1930-talshuset var 45 kvadratmeter stor. Tvätt- och diskmaskin ingick, men inga möbler och inget förråd. Hyra: 12 000 kronor.

Läs ocksåMassuppsägningen kom som en chock – hyresgästen Tobias: ”Visste inte ens att jag hyrde av mellanhand”Tobias Karlsson.
Här på Baldersgatan, vid Odinsplatsen, fick Olivia och Julius hyra en etta till kraftig överhyra jämfört med de andra lägenheterna i huset.

Efter två månader höjdes hyran. Inräknat internet och el blev den totala boendekostnaden 13 000 kronor i månaden.

– Vi kände att det var mycket pengar, men att det var värt det just då. Lägenheten var nyrenoverad och vi gillade området, säger Olivia Norberg.

”Ekonomiskt tajt”

Snart förstod de att förstahandshyresgästerna i huset betalade betydligt mindre. Närmaste grannarnas trea på 90 kvadrat hade en hyra runt 7 000 kronor.

Olivia och Julius märkte också snabbt att de inte kunde bo kvar speciellt länge.

Olivia Norberg fick betala ockerhyra när hon hyrde en hotellägenhet via ett mellanhandsbolag.
”Det känns som man blir lurad på pengar. Det är sjukt att man kan lägga på 100  procent på hyran eller mer. Det borde kunna regleras”, säger Olivia Norberg.

– Det var ekonomiskt tajt. Vi pluggade och jobbade extra båda två, men våra pengar räckte inte. Vi fick ta sparpengar och låna av våra föräldrar. Det var inte hållbart att bo så dyrt, speciellt inte i en etta utan förråd, säger Olivia Norberg.

Efter elva månader flyttade de ut.

Tillbaka till 1930-talet

Det som Olivia och Julius fick uppleva kallas hotellifiering.

Annons

Med hjälp av mellanhänder kan fastighetsägare upphäva både förhandlade hyror och besittningsrätten, som gör att du inte kan bli uppsagd utan speciella skäl. Metoden kastar hyresgästen tillbaka till ett läge som inte rått i Sverige sedan 1930-talet.

Officiellt riktar sig uthyrningen till företag. I praktiken är det nästan alltid en privatperson som betalar, oavsett om individen hyr i andra hand av mellanhanden eller i tredje hand av sin arbetsgivare.

Explosionsartad ökning

Fenomenet har tidigare mest varit känt från Stockholm, där Hyresgästföreningen ser en explosionsartad ökning och beräknar att minst 15 000 hyresrätter försvunnit från det ordinarie beståndet på grund av hotellifiering.

Nu har Olivia Norberg och Julius Svensson ett eget hem och kan inreda ordentligt. Förut bodde de i en hotellägenhet och betalade överhyra.
Men även i Malmö och Göteborg är hotellifieringen på frammarsch. Det visar kartläggningar som Hyresgästföreningen gjort, och som Hem & Hyra tagit del av.

Ingen vet exakt hur många lägenheter det rör sig om.

Stort mörkertal

– Det finns ett stort mörkertal och svårigheter med att kartlägga det här. Men det vi kunnat visa är att hotellifiering förekommer i relativt hög grad i Göteborg. Vi är inte överraskade. Vi hör om det löpande och hjälper också hyresgäster att driva processer, säger Cassandra Cramér, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Cassandra Cramér.

Ett sätt att få ett hum om omfattningen är att titta på blockuthyrningsavtal i hyresnämnden. Ofta ingår fastighetsägaren och mellanhanden ett sådant.

Under perioden 2016–2022 godkändes blockuthyrning mellan hyresvärdar och kommersiella mellanhänder för över 600 lägenheter i Göteborg.

Ökar bostadsbristen

Men lagen kräver inte blockuthyrning, och företagens egna hemsidor visar att det finns betydligt fler hotellägenheter i Göteborg än vad som syns i hyresnämnden.

– Hyresgästerna betalar ockerhyror och får ett sämre besittningsskydd. Samtidigt tas de här lägenheterna bort från det ordinarie beståndet, det ökar bostadsbristen, säger Cassandra Cramér.

Olivia Norberg och Julius Svensson var inte glada över att behöva lämna ettan vid Odinsplatsen. De trivdes i området och hade gärna bott kvar där om hyran varit skälig.

”Tänker inte på det längre”

– Man är så van att det är så här, så man tänker inte på det längre. Har man inte åtta år i bostadskön så kostar ett rum 5 000 kronor, en etta kostar 10 000. Det är väldigt fult. De utnyttjar människors behov av ett hem, säger Olivia Norberg.

Nu har Olivia Norberg och Julius Svensson ett egete hem och kan inreda ordentligt. Förut bodde de i en hotellägenhet och betalade överhyra.
”Jag vet bara en kompis som fått en lägenhet via Boplats. Hon är från Lerum och har stått i kön sedan gymnasiet. Hon fick en etta på 19 kvadrat vid Östra Sjukhuset. Hon var själv förvånad att det räckte med sex års kötid”, säger Olivia Norberg.

Lösningen blev att hennes föräldrar tog ett lån och köpte bostadsrätten som de nu bor i.

– Det är ju ett privilegium som inte alla har, konstaterar hon.

Fick hjälp av ombud

Varken Olivia eller Julius var med i Hyresgästföreningen, som kunde ha hjälpt dem juridiskt utan kostnad. Men efter att de flyttat ut såg Olivia en annons för företaget Orimlig hyra.

Annons

Hon hörde av sig dit och skrev på en fullmakt. Orimlig hyra åtog sig att driva kravet på återbetalning av överhyra, mot 30 procent av beloppet.

Orimlig hyra menade att en skälig hyra för ettan vid Odinsplatsen hade varit 5 000 kronor. Därför krävde de att Vivamus Living skulle betala tillbaka 77 000 kronor.

Fastighetsägaren tog mest

Men det visade sig att Vivamus egen hyra till fastighetsägaren låg på 10 500 kronor. Vivamus mellanskillnad skulle alltså bara vara 1 500 kronor per månad. Och det var ju Vivamus som Olivia och Julius hade kontrakt med.

Efter beslut i hyresnämnden och Svea hovrätt blev det dessa pengar som betalades tillbaka. När Orimlig hyra tagit sin del landade 11 500 kronor på Olivia Norbergs konto.

– Vi är glada att vi fick igen något alls. Det var inget vi hade räknat med, vi är inte så insatta, säger Julius Svensson.

Flera andra fall

I andra fall har Vivamus Living fått betala igen betydligt mer. I somras gjorde Vivamus upp i godo med en annan före detta hyresgäst och betalade igen nästan 130 000 kronor, erfar Hem & Hyra. Och i november fick företaget betala tillbaka 50 000 kronor till två andra studenter.

Hem & Hyra söker Mikael Aronsson, vd för Vivamus Living. Han är lätt att få tag på, men när han hör vad saken gäller har han inte tid med en intervju.

Mikael Aronsson är vd för Vivamus, ett av många mellanhandsbolag som hyr ut så kallade företagsbostäder.
Mikael Aronsson, vd för Vivamus Living.

Först är han upptagen i två dagar. När Hem & Hyra återkommer så har tiden utökats till minst två veckor. Sedan måste han lägga på, för han ska precis in på ett möte.

Efter en tid kommer ett mejl från Mikael Aronsson om att han helt avböjer intervju.

HD-dom hotar branschen

Ett beslut i Högsta domstolen i vintras hotar nu att dra undan mattan för hela mellanhandsbranschen. HD slår fast att modellen är ett bulvanupplägg som enbart syftar till att runda hyreslagstiftningen och ta ut oskäliga hyror.

Olivia Norberg och Julius Svensson tycker att HD:s beslut låter bra.

– Jag är inte emot att sådana här företag existerar, men det måste finnas ett tätare regelverk. Något måste reglera deras verksamhet, säger Julius Svensson.

Läs också Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år Värd tog ut halv miljon i överhyra – hyresgästen Lars: "Dålig stil" Kommun backar på åtgärder mot hotellifiering: "Vi kan inte med 100 procents säkerhet påvisa hotellverksamhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.