Annons

Hotfull hyresgäst hängde upp rysk flagga: ”Skydd mot solen” – tvingas flytta

Malmö Hot, trakasserier, en rysk flagga och vägglöss. Hyresvärdens anklagelser mot den kvinnliga hyresgästen i Malmö var lång. Hon har nekat till allt men efter ett beslut i hyresnämnden tvingas hon nu flytta.
Rysslands flagga och händer som river ett hyreskontrakt itu.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresgästen i Malmö hängde upp en rysk flagga i sitt fönster. Nu sägs hon upp.

“Fuck you”, “You are idiots”, “Fuck you fashits”.

I mejl efter mejl gav sig den kvinnliga hyresgästen på hyresvärdens personal. Hon var missnöjd med den hjälp hon fick av värden. De agerade inte tillräckligt snabbt och korrekt på hennes felanmälningar, tyckte hon. Men det slutade inte med okvädningsord i mejlen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hon hotade med att hänga ut personalen i sociala medier. Hon namngav en av de anställda på en betygssajt på nätet med anklagelser om mutor och cannabisförsäljning.

Varningsbrev hjälpte inte

Personalen tog illa vid sig och till slut fick hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, nog av hennes beteende. De polisanmälde kvinnan och när varningsbrev inte hjälpte sade de till slut upp hennes hyreskontrakt. Men kvinnan ville inte flytta och fallet fick prövas av hyresnämnden, som nu har sagt sitt.

Under förhandlingen i nämnden stod det klart att problemen började redan kort efter att kvinnan flyttat in när hon gjorde åtskilliga felanmälningar som senare visade sig inte stämma.

Annons
Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

Som bevis för kvinnans problematiska och hotfulla beteende presenterade MKB varningsbrev, foton, mejl, skärmbilder och vittnesförhör för nämnden.

Rysk flagga i fönstret

Enligt MKB skulle kvinnan även ha klippt ner buskar på gården och struntat i att anmäla att hon hade fått in vägglöss. Saneringsfirman menade att problemen med skadedjuren hade pågått så länge som åtta månader med risk för att spridning till resten av huset. Kvinnan hängde också upp en rysk flagga utanför sitt fönster, vilket värden betraktade som en störning.

– Vår policy är att flaggor och annat inte får hänga utanför fönster eller balkong. Skälen är säkerhet och att det ska vara helt, rent och snyggt. Fasaden hyr man inte utan den är vårt ansvar. Det är inte själva budskapet på flaggorna som spelar roll, säger Eva Rosengren, chef för MKB:s grupp som jobbar mot oriktiga hyresförhållanden.

Läs ocksåLena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik”Toalettdörren gick i baklås och Lena, 69 år, blev inlåst. Först nio dygn senare kunde hennes barn rädda henne.
Eva Rosengren, chef på MKB och MKB-flaggor utanför hyreshus.
Eva Rosengren är chef för MKB:s grupp som arbetar mot oriktiga hyresförhållanden.

”Kapad e-post och stulen mobil”

Annons

Under förhandlingen nekade kvinnan till alla anklagelser. Uppsägningen handlade om ren diskriminering från värdens sida. De ville bli av med henne för att hon var kvinna, hävdade hon. E-posten hade blivit kapad och mobilen stulen av en kompis, vilket skulle förklara mejlhoten och publiceringarna på nätet. När hon hittade en handfull vägglöss i lägenheten anmälde hon det direkt till hyresvärden, förklarade hon. Och att hon hängde ut en flagga var enbart som skydd mot solen.

Men hyresnämnden köper inte kvinnans förklaringar. I stället går de på värdens linje. Nämnden betraktar kvinnas beteende som allvarligt och hon tvingas att lämna sin lägenhet omedelbart.

Fakta: Då kan du bli uppsagd!

Sveriges blå lagbok framför ett hus.

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad.
  • Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt.
Läs också Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.