Annons

Hovrätten: För långt att ha 150 meter till tvättstugan

Nyheter Det är inte rimligt att behöva gå 150-200 meter för att komma till tvättstugan. Det slår Svea hovrätt fast i det uppmärksammade målet i Göteborg, där en tvättstuga plötsligt murades igen och revs av en bostadsrättsförening.
Foto: Montage/Bjurfors/Thomas Svanström
Dörren murades igen och tvättstugan revs. I stället byggde bostadsrättsföreningen exklusiva "townhouses" på sin gård. Hittills har fem av nio bostadsrätter sålts för totalt över 21 miljoner kronor.

Bostadsrättsföreningen, som äger den del av gården där tvättstugan låg, beslutade utan förvarning att mura igen dörren. Tvättstugan revs och i stället byggde föreningen exklusiva ”townhouses” på gården.

Detta trots att hyresgästerna i det angränsande hyreshuset enligt ett gammalt servitut hade rätt att använda tvättstugan.

Läs ocksåBostadsrättsförening murade igen hyresgästernas tvättstuga

Nu hänvisades de i stället till bostadsrättsföreningens nybyggda tvättstuga, dit de får ta sig genom att gå runt ett halvt kvarter med sin tvätt. En sträcka på 150 till 200 meter.

– Det blev en fruktansvärt olycklig situation, när bostadsrättsföreningen helt utan tillstånd stängde och rev tvättstugan, säger Charlotte Andersson, juridiskt ombud för hyresvärden, Stureplatsens Fastighets AB.

Hyresvärden försökte förmå bostadsrättsföreningen att återställa den gamla tvättstugan, men förgäves. Till slut vände sig en hyresgäst till hyresnämnden i Göteborg för att tvinga fram en lösning.

Läs ocksåFrågor och svar om tvättstugerätt

Som Hem & Hyra tidigare har berättat kom hyresnämnden fram till att hyresvärden måste ordna en ny tvättstuga betydligt närmare. För att en lägenhet ska anses ha godtagbar standard ska det nämligen enligt lagen finnas tillgång till tvättanordning ”inom rimligt avstånd”.

Annons

Hyresnämnden hänvisar till Boverkets byggregler som säger att gemensamma tvättstugor bör finnas inom ett avstånd på 25 meter från entrén.

– Vår slutsats är att cirka 25 meter är ett rimligt avstånd. Det kan naturligtvis finnas de som har längre än så och det kan i så fall prövas i hyresnämnden, men vi gör alltid en avvägning av vad som är rimligt och möjligt i det enskilda fallet, sade hyresrådet Matz Mårtensson om domen.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Efter överklagande har nu Svea hovrätt kommit fram till att den delar hyresnämndens bedömning.

Charlotte Andersson hoppas att bostadsrättsföreningen nu ska ändra sin inställning och helst bygga upp tvättstugan igen, alternativt betala för en ny på hyreshusets gård. Ett alternativ är annars att stämma bostadsrättsföreningen för att man har brutit mot servitutet, men en sådan process kan ta många år.

I vilket fall som helst ska hyresgästerna få en bättre lösning snart.

Annons

– Hyresvärden har parallellt sökt bygglov och målet är att det ska finnas en tvättstuga före årsskiftet, antingen där den låg förut eller inne på gården, men det är ingen optimal lösning eftersom gården är så liten, säger Charlotte Andersson.

Hem & Hyra har sökt företrädare för Bostadsrättsföreningen Västgötagatan för att höra om de tänker ersätta hyresvärden på något sätt, men ingen svarar.

Under tiden har föreningens ”townhouses” byggts. Hittills har fem av nio blivit sålda för totalt drygt 21 miljoner kronor.

 

Läs också De gör film om tvättstugepolisen Lotte: ”En person vi alla stött på i vardagen” Åkte till Gambia och blev sen med hyror – därför får hyresgästen ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.