Hultsfreds bostäder vill höja hyran med 4 procent
Det är underhållet som är den stora posten. Hultsfreds bostäder har en stor andel äldre fastigheter, vilket kräver en del stora underhållsinsatser.
– Vi har och har haft ett ökat underhåll detta året med några miljoner kronor och vår ambition är att vi ska fortsätta med det nästa år också, säger Nicke Wainebro, vd för Hultsfreds bostäder.
Bolaget har också en hög vakansgrad, andelen tomma lägenheter brukar hålla sig kring tio procent, även om det för tillfället är något lägre. Det kostar. Liksom administration och skötsel. Hultsfreds bostäder vill förutom att upprätthålla en god underhållsnivå även förbättra boendemiljön i Stålhagen så att området blir mer attraktivt att bo i.
– Men prisutvecklingen i samhället är väldigt låg och då drar de till med så mycket (i hyreshöjning). De har också argumentet att Hultsfred har så låga hyror. Det tycker vi är ett dåligt argument, för det tycker vi borde vara en fördel med en låg hyra. Här är det största beståndet väldigt gammalt, så det är klart att det påverkar hyran, säger Doris Lennartsson, ordförande i Hyresgästföreningen Hultsfred.
Nicke Wainebro konstaterar också att hyrorna jämförelsevis är låga:
– Men får man aldrig gehör för de krav man ställer utan bara får för de kostnader som är fasta och inte kan underhålla – då rullar det på i ännu högre takt. Då kan man aldrig komma i fatt.
För att kunna underhålla sina fastigheter behöver Hultsfreds bostäder därför tillskott i kassan.
– Jag tror inte att hyresgästerna är emot en hyreshöjning, det vi lider av är att vi inte höjde för några år sedan, då det var noll i flera år. En utredning visade härom året att vi behöver höja hyran med 15 procent, men det är inte hållbart att göra det, säger Nicke Wainebro.
Doris Lennartsson tycker ändå att budet är på tok för högt.
– Fyra procent är ju mycket om man tittar på vad de begärt runtomkring. Vad som hänt i kommunen är att de höjt VA-taxan rätt rejält, säger hon.
Avgifter för vatten, avlopp, sopor, fjärrvärme och liknande är kostnader som bostadsbolaget inte kan påverka och prisökningen för vatten och renhållning är i år nästan 25 procent.
– Vattenavgift och sådant är inget vi kan förhandla om för det bestämmer kommunen och så klubbar de och så är det färdigt. De begär inte förhandling med varken Hyresgästföreningen eller någon annan.
Kvar att förhandla om finns då underhållet.
– Det är det enda som man kan plocka pengar på egentligen. Att det blir dyrare med arbetskraft vet vi och löner stiger ju, säger Doris Lennartsson.
Förhandlingen gäller cirka 1 650 lägenheter.
Nybro bostads: 1,74 procent
Emmaboda bostads: 1,94 procent
Kuststaden: 2,0 procent
Bolunden: 2,39 procent
Byggebo: 2,39 procent
Mönsterås bostäder: 2,4 procent
Vimarhem: 3,28 procent
Mörbylånga bostads: 3,4 procent
Hultsfreds bostäder: 4 procent
Högsby bostads: 4,5 procent