Hund i lägenhet – det här gäller enligt lagen
Hem & Hyra har låtit undersökningsföretaget Skop fråga 1 000 medlemmar i Hyresgästföreningen om de har hund. Elva procent svarade ja.
Klart vanligast är att ha en hund av blandras. Därefter kommer labrador retriever och tysk schäferhund på delad andraplats. Även bullterrier och chihuahua är populära val för hyresgästen.
När Hem & Hyra ställde samma fråga för drygt fem år sedan svarade var tionde hyresgäst att de hade hund. Hundar är därmed något mindre vanliga bland hyresgäster än bland andra – totalt har 13 procent av Sveriges hushåll hund.
Hund kan trivas i lägenhet
Det finns ingen bra statistik över hur hyresgästers hundval skiljer sig från andras. Men att små hundar är vanligare i storstäder är ett faktum, berättar Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben.
De tar mindre plats, kräver ofta mindre av sin ägare – och har lättare att få plats på hunddagis.
– Det är svårt att hitta till exempel jakthundar och polarhundar i storstan, de är vanligare på landet. På samma sätt är jämthunden mer populär i Jämtland och chihuahuan i storstaden.
Men det finns inget som säger att en stor villa är är bättre för jyckar än hund i lägenhet.
– De behöver inte yta att röra sig på hemma. De ska ändå inte motionera inomhus. Där är de mest stilla och sover – eller följer efter dig.
? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget
Sällskap är viktigare än utrymme – och att hunden får komma ut och rastas tillräckligt ofta. Enligt Jordbruksverkets allmänna råd betyder det att de ska få komma ut minst var sjätte timme dagtid, oftare när det gäller valpar och gamla hundar.
Ändå är nästan varannan hundägare i Hem & Hyras undersökning borta hemifrån mer än sju timmar i sträck på dagarna.
Hund som skäller i lägenheten kan ge problem
Merparten av dem har dock någon annan som tar hand om hunden – kanske en dagledig granne som gläds åt att få sällskap och promenader men inte vill ha en egen hund.
Ibland blir det ändå problem.
Hem & Hyra har gått igenom de fall i Svea hovrätt där hyresgäster har blivit uppsagda och hundar har varit inblandade.
Oftast rör klagomålen att hunden står och skäller i lägenheten. Nästan lika vanligt är att grannar är rädda för hundar som får springa lösa.
Klagomål på hundhår i torktumlare, hundbajs på gården och dålig lukt förekommer också.
Ronny Carlsson, tidigare områdesansvarig på Nynäshamnsbostäder, bekräftade bilden när han fick frågan av Hem & Hyra.
– Hundar som står och skäller eller gnäller är ett problem. Ofta vet inte hundägaren om det och det kan ta tid innan grannar säger till. Då får vi be ägaren jobba på det eller lämna hunden till hunddagis, säger han.
Välj hund som passar dig och din bostad
Det är mycket ovanligt att hundar attackerar eller bits, men de kan ändå skapa otrygghet i bostadsområdena, berättade Ronny Carlsson.
– Värst är när hundar är okopplade. I regel har ägaren full koll på hunden men det hjälper ju inte den som är hundrädd.
Vill du veta mer om vilken hundras som passar just dig och din hyresrätt, vilken nytta hundar kan göra och vilka raser som klickar bäst med övriga familjen? Läs Hem & Hyras hundguide.
- Du får normalt ha hund i hyreslägenhet och du behöver inte be värden om lov. Enda undantaget är särskilda allergihus, där hundförbud kan gälla.
- Det förekommer att hyresvärdar skriver in förbud mot hundar eller vissa hundraser i hyresavtalet eller ordningsföreskrifterna, men det är inte säkert att det skulle hålla i en rättslig prövning.
- Hundar får i allmänhet vara ute i bostadsområdet så länge du har koll på den och följer lokala regler.
- Du har ett strikt ansvar för skador som hunden orsakar. Det innebär att skulden faller på dig även om du inte har varit slarvig eller vårdslös.
- Som hyresgäst är du också skyldig att inte störa grannar. Vissa ljud måste de acceptera men om hunden skäller eller ylar ofta, länge eller efter tio-elva på kvällen kan det leda till uppsägning.
- Har hunden krafsat sönder dörren eller slitit onormalt på lägenheten kan du bli skyldig att betala när du flyttar.
- I bostadsområden gäller oftast kopplingstvång och skyldighet att plocka upp hundbajs. På lekplatser och badplatser kan det råda totalt förbud mot hundar. Kolla på kommunens miljöförvaltning vad som gäller. Som hundägare är du skyldig att känna till det.
- Blandras: 31 procent
- Labrador retriever: 5 procent
- Tysk schäferhund: 5 procent
- Chihuahua: 4 procent
- Bullterrier: 4 procent
- Golden retriever: 3 procent
- Fransk bulldogg: 2 procent
- Annat: 46 procent
Källa: Hem & Hyra/Skop