Annons

Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Vingåker Mannen vräks trots att han har tre barn som bor hemma. Hans advokat åberopade inte barnkonventionen i hyresnämnden. Men det är tveksamt om det hade spelat någon roll.
Tvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.
Foto: Ewa Ahlin/Åsa Eriksson
Hyresnämnden i Västerås tog hänsyn till att Eskilstunabon har två barn som bor hos honom. Därför får han behålla hyreskontraktet. Barnet på bilden har inget att göra med innehållet i artikeln.

Vingåkersbon hade flera hundar som under lång tid störde grannarna med ihållande och höga skällanden. Det kunde pågå från morgon till kväll och en av grannarna hade ofta tv:n på för att dämpa ljudet från hundarna.

Han och en annan granne klagade upprepade gånger till hyresvärden – som i sin tur kontaktade mannen och bad honom åtgärda saken. Han fick två formella rättelseanmaningar om att störningarna måste upphöra omedelbart.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Ingenting hjälpte

Men inget hjälpte och till slut, efter mer än två år, sade hyresvärden upp kontraktet.

Det vägrade mannen att acceptera och värden vände sig då till hyresnämnden för att få honom vräkt. I första hand för de skällande hundarna, i andra hand för att han gång på gång slarvat med att betala hyran i tid.

Nämnden gick på hyresvärdens linje när man i maj beslutade att Vingåkersbon måste flytta omedelbart.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

Efter att ha fått godkänt från hyresvärdens juridiska ombud prövade nämnden aldrig delen som rörde störningarna.

Huvudregeln är att hyran ska betalas senast den sista vardagen i månaden – i förskott.

Inga hundar kvar

I stället tog man enbart upp delen som rörde de missade hyresinbetalningarna. Det berodde på att det var enklast så – bevisningen var entydig i och med att mannen gång på gång hade betalat hyran för sent.

Annons

Det hade han också erkänt, medan han hävdade att problemet med skällandet var löst eftersom det inte fanns några hundar kvar i lägenheten.
– Vi prövade bara hyran eftersom det är ostridigt att han misskött betalningarna. Det var så graverande, han hade inte ens betalat den senaste månadshyran vid tiden för sammanträdet, säger Anders Gustavsson.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.
Ett litet barn iklädd gul jacka och med en ljusblå ryggsäck på ryggen. Bilden är tagen så att man inte ser barnets ansikte.
Under förhandlingen åberopade advokaten aldrig barnkonventionen. Men det hade kanske inte så stor betydelse eftersom mannen slarvat rejält med att betala hyran i tid. Bilden är arrangerad och tagen i ett annat sammanhang.

Tre barn som blir vräkta

Men beslutet berör inte bara mannen. Han har tre barn som bor hos honom och de kan nu tvingas lämna sitt hem.

Forskning visar att barn som vräks drabbas hårt. Skolresultaten kan påverkas liksom förtroendet för vuxenvärlden. Det finns också en nollvision mot barnvräkningar, även om utvecklingen gått åt fel håll de senaste åren.

Men hyresnämnden fattade sitt beslut utan att ta upp att de tre barnen skulle beröras av vräkningen.

Olika syn på barnkonventionen

Enligt Anders Gustavsson beror det på att mannens advokat inte åberopade barnkonventionen under förhandlingen i nämnden.
– Varför vet jag inte. Men eftersom någon sådan invändning inte gjordes så prövade nämnden inte detta.

Martin Tesch heter advokaten som Vingåkersbon kunnat anlita tack vare den statliga rättshjälpen. Tesch, som är specialiserad inom familjerätt, anser inte att han specifikt borde ha åberopat barnkonventionen.
– Nej, barnintresset slår igenom alla lagar och hyresnämnden ska ju känna lagen. Det stod helt klart att det fanns barn som kunde drabbas. Det är ändå det viktigaste, säger han.

Annons
Martin Tesch.

Mycket talar ändå för att utgången hade blivit densamma, även om Martin Tesch anfört barnkonventionen. Den ingår visserligen i svensk lag och en grundläggande princip är att man ska se till barnets bästa vid ett beslut.

Grav misskötsamhet

Men principen gäller inte alltid och det finns en vägledande dom i Svea hovrätt som säger att en hyresgäst med barn kan förlora kontraktet om man ”allvarligt åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst”.

Att betala hyran i tid är en av hyresgästens viktigaste förpliktelser.
– Eftersom vi inte prövade den här delen med barnkonventionen blir det bara en gissning. Men här handlade det om grav misskötsamhet så jag tror att beslutet hade blivit detsamma, säger Anders Gustavsson.

Ska överklaga

Vingåkersbon bor fortfarande kvar i lägenheten med sina barn och han har inte klart med något nytt boende.
– Det är sant att min klient har kommit efter med hyrorna och sedan haft svårt att komma i kapp. Men nu ska vi överklaga beslutet till Svea hovrätt så får vi se om man gör en annan bedömning där, säger Martin Tesch.

Fakta: Antalet barnvräkningar har ökat

Förra året berördes 674 barn av vräkning. Det var en ökning med 17 procent jämfört med 2022.
Det totala antalet vräkningar under 2023 uppgick till 2 768. Det var en ökning med nästan tio procent jämfört med 2022.
Den överlägset vanligaste orsaken till vräkningar är obetalda hyror.
Om en hyresgäst är åtta dagar sen med hyran kan hyresvärden normalt inleda en vräkningsprocess. Värden måste då meddela uppsägningen till både hyresgästen och socialnämnden.

Läs också Stördes av skällande hundar på skola – får ersättning och ny bostad Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.