Hundbajs på parkettgolven blev droppen – nu ryker kontraktet
Det var i samband med en besiktning i det nybyggda hyreshuset i Malmöstadsdelen Limhamn som hyresvärden upptäckte misskötseln. Lägenheten var i så dåligt skick att hyresvärden ställde in besiktningen. Skadorna var för stora, menade värden. I stället skickade värden en uppsägning till hyresgästen, vilket Hem & Hyra tidigare berättat om. Bakgrunden var de urin- och avföringsfläckar som fanns på parkettgolven.
Efter att hyresgästen fått uppsägningen vände sig värden till hyresnämnden för att få fallet prövat och tillstånd att riva hyreskontraktet för gott. ”Vi vill att uppsägning och avflyttning sker pga stora brister i vårdplikten för lägenheten som skett under en längre tid”, skriver den privata fastighetsägaren till hyresnämnden. Vidare står det att det handlar om ”stora skador i parkett från djururin och avföring”. Värden skickade även in bilder inifrån lägenheten. På dem syns svarta fläckar på parketten och den vita stoppningen från en sönderriven soffkudde som ligger utspritt på golvet.
Nu har hyresvärden prövat fallet och nämnden ger värden rätt. Hyresgästen måste flytta. I samband med förhandlingen framkom det dessutom att hyresgästen inte betalat hyran under de senaste två månaderna. Det i sig räcker för att hyresgästen ska kunna slängas ut.
Misskötsel av hund och katt skäl för uppsägning
Att låta djur uträtta sina behov inomhus kan få stora konsekvenser. Hem & Hyra skrev nyligen om en Malmöbo som också riskerar vräkning på grund av kiss och avföring. I det fallet från en katt. Där var det grannarna som slog larm om en stank som kom från Malmöbons lägenhet. Hyresvärden använde sedan UV-ljus för att undersöka lägenheten.
I ett annat fall stämdes en kvinna på totalt 445 000 kronor för sanering och renovering på grund av kattkiss.
Och en 80-årig kvinna i Mönsterås utanför Kalmar tvingades också att flytta efter 30 år som hyresgäst. Hon hade i omgångar haft upp till tjugo katter i lägenheten. Och stanken från djuren kändes i hela trapphuset.
- Du får normalt ha hund i hyreslägenhet och du behöver inte be värden om lov. Enda undantaget är särskilda allergihus, där hundförbud kan gälla.
- Det förekommer att hyresvärdar skriver in förbud mot hundar eller vissa hundraser i hyresavtalet eller ordningsföreskrifterna, men det är inte säkert att det skulle hålla i en rättslig prövning.
- Hundar får i allmänhet vara ute i bostadsområdet så länge du har koll på den och följer lokala regler.
- Du har ett strikt ansvar för skador som hunden orsakar. Det innebär att skulden faller på dig även om du inte har varit slarvig eller vårdslös.
- Som hyresgäst är du också skyldig att inte störa grannar. Vissa ljud måste de acceptera, men om hunden skäller eller ylar ofta, länge eller efter tio-elva på kvällen kan det leda till uppsägning.
- Har hunden krafsat sönder dörren eller slitit onormalt på lägenheten kan du bli skyldig att betala när du flyttar.
- I bostadsområden gäller oftast kopplingstvång och skyldighet att plocka upp hundbajs. På lekplatser och badplatser kan det råda totalt förbud mot hundar. Kolla på kommunens miljöförvaltning vad som gäller. Som hundägare är du skyldig att känna till det.