Hundratals allvarliga brister på Krambos lekplatser
Kommunala bostadsbolaget Krambo hade vid den senaste protokollförda besiktningen av sina lekplatser 113 a-brister och 217 b-brister fördelade på sina 48 lekplatser. Klart sämst hittills i Hem & Hyras genomgång av bolagens lekplatser. A-brister kallas sådana brister som kan innebära livsfara eller risk för svår skada. De är så allvarliga att lekplatsen måste stängas av och åtgärdas eller rivas. B-brister är så allvarliga att de måste åtgärdas inom tre månader. På bolagets lekplatser upptäcktes bland annat utstickande spikar, ruttna plankor och gungor som riskerade att lossna.
– Jag vet faktiskt inte varför eftersom jag inte var inblandad i lekplatserna då. Dåliga rutiner vid översyn och oklarheter kring vem som gör vad kan vara förklaringar, säger Sture Norberg, Krambos nuvarande verksamhetschef.
Men siffrorna är inte helt färska, för några sådana finns inte hos Krambo. Enligt EU:s rekommendationer ska lekplatser besiktas och underhållas årligen, trots det är bolagets nyaste besiktningsprotokoll från år 2009. Men Sture Norberg menar att detta inte betyder att kontroller saknas och han har uppfattningen att bolagets lekplatser i dag är i bra skick.
– Alla åtgärder genomförde vi på en gång enligt protokoll och vi gör i stället okulära besiktningar* med omedelbar åtgärd inför varje säsong. Planeringen är att var fjärde år göra besiktning med certifierad besiktningsman, säger Sture Norberg.
Till hösten ska en ny besiktning göras av Krambos lekplatser av en certifierad besiktningsman. Planer finns också på att protokollföra de okulära besiktningarna för att förbättra uppföljningen på de åtgärder som görs.
* Vid en okulär besiktning söker man endast efter synliga fel på lekplatserna. Dessa behöver inta göras av en certifierad besiktningsman. Ej synliga brister, som kan vara plankor eller gungor som sitter löst, riskerar då att inte upptäckas.