Hundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: ”Döden värsta scenariot”
För Henrik Jönsson började allt som en ganska vanlig onsdag i oktober förra året.
Som bovärd – Familjebostäder i Göteborgs motsvarighet till fastighetsskötare – är han van vid att besöka människor i deras hem i Bergsjön. Han besiktigar lägenheter, anlitar hantverkare, och gör själv vissa jobb i lägenheterna.
– Man går hem till folk, och det är deras mest privata man får se. Ibland får man vara någon slags – inte psykolog riktigt – men många har inte så många som de kan prata med. Då kan man få titta på brev från en myndighet och hjälpa till att tolka. Man gör allt möjligt, det är det som är det roliga, säger han.
Men den här dagen skulle bli speciell. Henrik Jönsson och en kollega åkte till en lägenhet för att inspektera en trasig spishäll. De togs emot av en man i 60-årsåldern som var på besök hos sin exfru och dotter.
Kom ut med stor kniv
I spishällen fanns en skada stor som en femkrona. Henrik Jönsson bedömde att skadan hade orsakats av att hyresgästen tappat någonting på spishällen. Han meddelade mannen att familjen skulle bli tvungna att betala skadan själv.
– Han blev inte glad, utan mer och mer högljudd, berättar Henrik Jönsson.
Henrik insåg att han behövde ta sig därifrån. Han tog sig snabbt ut i hallen, fick på sig skorna och fortsatte ut i trapphuset. Men mannen kom efter.
– Han fortsatte skrika, och det blev en diskussion. Jag är inte mer än människa, så jag blev också lite upprörd, säger Henrik Jönsson.
Plötsligt gick mannen in i lägenheten och kom ut igen med en stor kniv i handen.
– Han hade den framför sig, som att han skulle kunna sticka mig, berättar Henrik.
Sjukskriver sig inte
Henrik Jönsson har arbetat som bovärd i två år hos Familjebostäder i Göteborg. Han hade aldrig varit med om någonting liknande, har han berättat i Hem & Hyra. Men hans fall är långt ifrån unikt.
Det har gjorts få större undersökningar av hur vanligt det är med hot och våld mot fastighetsskötare. Åtta procent uppgav att de blivit utsatta för hot eller våld det senaste året, i en enkät som Fastighetsanställdas förbund gjorde bland sina medlemmar för tio år sedan, 2014.
Arbetsmiljöverket fick in totalt 36 anmälningar om arbetsolyckor med sjukfrånvaro som rör hot och våld mot fastighetsskötare mellan 2019-2023.
Men problemen är betydligt mer utbredda än så, visar Hem & Hyras kartläggning. I många fall leder hotet eller våldet inte till en sjukskrivning, och fångas alltså inte upp i Arbetsmiljöverkets statistik.
– Ofta går man tillbaka till jobbet och jobbar efteråt, i stället för att vara hemma och grubbla. Många sjukskriver sig inte, säger David Sjörén, ombudsman för Fastighetsanställdas förbund region Väst.
Över 230 fall senaste åren
Hem & Hyra kontaktar ett 30-tal bostadsbolag för att få en bättre bild av hur många anmälningar fastighetsskötare gjort till sin arbetsgivare under 2019-2023. Undersökningen pekar mot att David Sjöréns bild stämmer. Bara de 15-tal bostadsbolag som svarar på enkäten kan presentera över 230 anmälda fall av hot eller våld mot sina fastighetsskötare.
Hot är betydligt vanligare än våld, uppger de bostadsbolag som Hem & Hyra har varit i kontakt med. Flera av bostadsbolagen ser en ökning av antal incidenter över tid. Vissa menar att det kan bero på att anställda uppmanas att anmäla i högre utsträckning, andra att incidenterna faktiskt har blivit fler.
Någon som tycker att arbetssituationen har blivit tuffare är Camilla Claesson, miljövärd hos Familjebostäder i Göteborg och klubbordförande för Fastighetsanställdas förbund. Hon har jobbat för det allmännyttiga bostadsbolaget i 36 år.
– Jag tycker att samhället är tuffare i dag. De verbala hoten kommer mer och mer. Vi är en utsatt yrkesgrupp. Vi är utsatta när vi vill ha lite ordning och reda. Man blir den som säger till, och det är känsligt, säger hon.
”Tänk om de haft vapen?”
Camilla Claesson var själv med om en hotfull situation för några år sedan när en grupp personer uppehöll sig i en trappuppgång och hon råkade hamna i vägen.
– Då blev det en ordväxling, han kom väldigt nära mig. Det var otäckt och obehagligt. Reaktionen kommer alltid efteråt: tänk om de haft vapen?
Ombudsman David Sjörén arbetade själv fram tills bara några år sedan som fastighetsskötare i Falköping. Han var då med om flera hotfulla och våldsamma situationer. Särskilt minns han gången då han nekade en person att låsa upp en lägenhet. Stämningen blev mer och mer högljudd och David tvingades ringa sin chef.
– När min chef väl kom dit fick han ett knytnävsslag i magen av mannen. Det som verkade som något litet: att jag inte ville låsa upp en dörr slutade med att mannen blev omhändertagen av polis och ivägkörd.
Källarlokaler med hemlösa
Just ovissheten om vad som kan vänta, verkar konstant för fastighetsskötare:
– Man vet aldrig riktigt vad man stöter på. Det finns källarlokaler där hemlösa kan bosätta sig. Man vet inte om det handlar om psykisk ohälsa eller droger hos de individerna. Det kan vara de som tycker att de blivit orättvist behandlade och gapar och skriker, säger David Sjörén.
Det finns en riskfaktor som flera bostadsbolag lyfter fram som den största. Den stavas psykisk ohälsa.
Mördad på jobbet
2021 blev en fastighetsskötare i Malmö knivmördad i en bostadsrättsförenings källare. Mördaren, en 59-årig man, konstaterades psykiskt sjuk, och dömdes till rättspsykiatrisk vård.
Allmännyttiga Svenska Bostäder har haft 17 incidenter som rör hot och våld mot fastighetsskötare de senaste åren. De flesta fallen har handlat om hot. Allvarligt våld är ytterst sällsynt, enligt säkerhetsstrateg Magnus Glifstam.
Uppsagt kontrakt
Magnus Glifstam delar in hot och våld mot anställda i tre kategorier: psykisk sjukdom, missbruksrelaterat och uppsagt kontrakt, till exempel på grund av olaga andrahandsuthyrning eller misskötsel.
Just de två första kategorierna, ibland i kombination, är det som fastighetsskötare kan stöta på i sitt dagliga arbete.
– Om jag pratar med kollegor som jobbat i branschen 20-30 år så ser vi att hot och våld var mer ovanligt då. Jag tror att det avspeglar en allmän samhällsförändring, med mer hot och våld även mot andra yrkesgrupper, säger Magnus Glifstam.
Bostadsbolaget Poseidon i Göteborg har 34 inrapporterade händelser som rör hot och våld mot sina ungefär 100 husvärdar de senaste fem åren. Säkerhetschef Peter Grellsgård ser en viss ökning, som han bedömer främst beror på att bolaget jobbar aktivt för att anställda ska rapportera in händelser för att undvika mörkertal och normalisering av hotfulla situationer.
”Vet aldrig vem som öppnar dörren”
Peter Grellsgård lyfter också fram psykisk ohälsa i samhället som en stor risk för de anställda:
– Det är en yrkeskategori som går in i människors hem, där vet man inte alls vem som öppnar dörren och hur den personen mår, säger han.
Privata hyresvärden Einar Mattsson har haft 6 incidenter förra året, och 6 incidenter mellan januari och maj i år som rör hot och våld mot förvaltare, fastighetstekniker och fastighetsskötare. Det är en markant ökning mot tidigare.
Tonen har generellt blivit hårdare, menar Anna Hellman, avdelningschef på Einar Mattsson förvaltningsbolag. I vissa extrema fall har man behövt hantera grovt kriminella hyresgäster. Något som påverkar tryggheten för både grannar och bostadsbolagets anställda.
Ändrar beteende och blir hotfull
Men den största förändringen rör just psykisk ohälsa, enligt Anna Hellman.
– Sedan pandemin har vi sett en ökning av människor som skulle behöva mer hjälp och stöd i sitt boende av psykiatrin eller socialtjänsten.
Hon efterlyser ett ännu tätare samarbete mellan bostadsbolagen och socialtjänsten.
– Fastighetsskötare kan ofta se om en person ändrar beteende och blir otrevlig eller beter sig hotfull. Vi behöver då ha en direktväg in, när vi märker att vi har en hyresgäst som skulle behöva mer hjälp, säger hon.
Bovärden Henrik Jönsson hos Familjebostäder i Göteborg klarade sig utan fysiska skador den där oktoberdagen 2023. Mannen med kniven kom inte närmare än någon meter, innan Henrik snabbt backade ner i trapphuset.
Mannen i 60-årsåldern blev senare dömd mot sitt nekande för olaga hot både i Göteborgs tingsrätt och hovrätten.
”Tänkte på mina små flickor”
Det var först efteråt som tankarna på vad som hade kunnat hända dök upp.
– Man tänker på värsta scenariot. Tänk om jag hade blivit knivhuggen? Jag tänkte på mina små flickor som jag har där hemma. Värsta scenariot var att jag hade dött. Jag tänkte inte så mycket på mig själv, utan på familjen och vad som hade hänt dem, säger Henrik Jönsson.
Han tänker fortfarande på det som hände ibland.
– Det kommer över en emellanåt. Jag ser personen i området ibland. Han låtsas som att han inte ser mig, men det väcker ändå situationen till liv igen. Men jag måste försöka blicka framåt också.
- Arbetsgivaren ska utreda de risker för våld eller hot om våld som kan finnas och genomföra nödvändiga åtgärder.
- Den anställda ska ha tillräcklig utbildning, information och få tillräckliga instruktioner för att kunna utföra arbetet säkert.
- Om en arbetsuppgift innebär påtaglig risk för våld eller hot om våld får man inte arbeta ensam.
- Anställa som utsatts för våld eller hot om våld skall snabbt få hjälp och stöd för att förebygga eller lindra både fysisk och psykisk skada. Arbetsgivaren skall ha särskilda rutiner för detta.
- Arbetsgivaren ska dokumentera och utreda tillbud eller händelser med våld eller hot.
Källa: Arbetsmiljöverkets föreskrift om hot och våld i arbetsmiljön (AFS 1993:2)