Hundratals kameror övervakar skånska hyresgäster
Alla som bor i husen eller rör sig i närheten riskerar att fastna på film. Det samma gäller besökare. Men de hundratals kameralinserna söker främst efter vandaler och tjuvar. Detta visar Hem & Hyras kartläggning som omfattar samtliga kommunala bostadsbolag samt de större privata hyresvärdarna i Skåne.
Det är oftast garage, soprum eller återvinningsstationer som övervakas. Länsstyrelsen i Skåne ansvarar för ansökningar om kameraövervakning på allmänna platser och ser ett generellt ökat intresse på området. Hälften av de tillfrågade hyresvärdarna, totalt 40, uppger att de använder sig av kameror och det beskrivs som ”trygghetsskapande” åtgärder. Bostadsbolagen i småkommunerna saknar i större utsträckning kameror och kartläggningen visar att endast ett fåtal har planer på att börja övervaka.
LKF, det kommunala bostadsbolaget i Lund, har flest kameror av hyresvärdarna i Skåne, tätt följt av MKB i Malmö och med Helsingborgshem på den tredje platsen. LKF började arbeta med metoden för några år sedan och menar att skadegörelse och andra brott har minskat sedan dess.
– Jag har aldrig fått några signaler från hyresgäster som har varit missnöjda. Jag tror det känns tryggt med kameror när man går ner i garagen, säger Bertil Lundström som är teknisk chef på LKF.
Hos Helsingborgshem finns kameror både i och utanför husen. Inge Gustavsson är bostadschef och beskriver det som ett komplement när andra åtgärder för att öka tryggheten inte har lyckats.
– Det är en avvägning och vi försöker vara restriktiva för att skydda den personliga integriteten. Syftet är att förebygga brott, som hyresgäst ska man kunna känna sig trygg, säger han.
MKB i Malmö gav nyligen grönt ljus för att sätta upp nya kameror i garage vid bostadsområdet Bellevuegården, motiverat med tidigare bränder. Policyn är generellt att andra metoder ska testas först, innan man börjar filma vid sina hyreshus.
– Vi föredrar andra åtgärder först för att undvika kameror, säger Margaretha Söderström som är kommunikationschef på bolaget.
Alla hyresvärdar har inte velat svara på Hem och Hyras frågor. Men även utan svar, och bland annat genom myndighetshandlingar, kan Hem & Hyra slå fast att det totala antalet kameror hos de skånska hyresvärdarna i verkligheten är ännu större än de 458 på vår lista.
Det är dock inte bara fastighetsägarnas kameror som påverkar hyresgästerna och kvarteren där de bor. I Malmö filmar polisen på gator och torg i bostadsområden på Herrgården, Seved och Möllevången. Syftet – att stoppa brott och att samla bevis mot misstänkta. Poliskamerorna i södra Sverige har blivit så pass många att polisen nu överväger att organisera om övervakningen i en ny kameracentral som ska vara konstant bemannad med personal som följer händelserna på gatorna i realtid.
Länsstyrelsen i Skåne gav nyligen polisen tillstånd att filma i kvarteren vid Möllevångstorget fram till hösten 2019. Kamerorna sattes upp tidigare under sommaren och enligt Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, har det redan gett resultat.
– Vi har redan fångat en misshandel på film och kvaliteten är fantastisk. Det var ett händelseförlopp runt statyn på Möllevångstorget med sex till nio personer inblandade. I slowmotion kan man se att “han ska dömas för en spark och han för ett slag”. Det är svårt för ett vittne att kunna återberätta det så i en rättssal, säger Mats Karlsson.
Övervakningskameror i offentlig miljö kräver tillstånd från tillstånd från för att vara lagliga. Datainspektionen utöver tillsyn på platser med kameror där allmänheten inte har tillträde.