Hundratals lägenheter i Östergötland hyrs ut svart
Om en lägenhet ska hyras ut i andra hand krävs att hyresvärden godkänner uthyrningen och den nya hyresgästen. Men många ignorerar kravet och hyr ut ändå, trots riskerna.
Avslöjas uthyrningen kan den få ett abrupt slut som i fallet med Ann-Christin Pettersson i Mjölby, som Hem & Hyra berättat om tidigare. När värden upptäckte att hon bodde olovligt i andra hand fick uthyraren krav på att vidta omedelbar rättelse. En stund senare var plötsligt dörrlåset utbytt till hennes lägenhet.
–Mina saker var kvar därinne. Jag hade bara kläderna som jag hade på mig, berättade hon.
Flera hyresvärdar som Hem & Hyra varit i kontakt med i Östergötland uppger att allt fler lägenheter hyrs ut olovligt, bland annat i Mjölby, Motala, Norrköping och Linköping.
–Det är ett problem som helt klart har ökat. En del gör det kanske av oaktsamhet, man glömmer att fråga och vill hjälpa bekanta tillfälligt med en bostad. Sedan finns det dem som gör det för att tjäna pengar. Problemet är att det här åsidosätter kösystemet och att vi exempelvis inte vet vilka som hyr våra lägenheter, förklarar Ulf Gustafsson, förvaltningschef på Stångåstaden.
Förra året avslöjade Hyresbostäder i Norrköping och Stångåstaden i Linköping ett 20-tal olovliga uthyrningar vardera, men mörkertalet bedöms vara stort. Enligt Hyresbostäder kan det röra sig om cirka 500 av deras 9 500 lägenheter som hyrs ut svart.
– Vi får in mycket tips från grannar och vår personal ute i områdena. Det vi ser är att det ökar och att det beror på bostadsbristen, förklarar Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.
För de inblandade finns det flera risker med den olovliga uthyrningen. Den som hyr ut kan bli av med sitt hyreskontrakt. Och den som hyr bostaden svart riskerar att betala hyror som ligger långt över det tillåtna.
– Vi kan se med viss säkerhet att det finns de som gör det här för att tjäna pengar. Tar man ut ett par tusenlappar extra i månaden så blir det en del pengar med tiden, förklarar Lars Löfgren.
Enligt Hyresgästföreningen har den som hyr ut en lägenhet i andra hand rätt att lägga på 10–15 procent om bostaden är möblerad. Annars ska hyran följa bruksvärdet. Ett sätt att undvika ett olovligt kontrakt är att kontakta hyresvärden.
– Hyr man en lägenhet i andra hand så bör man se till att det finns ett godkännande från fastighetsägaren, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.