Annons

Hundratals stiftelser och fonder: Här kan du med tunn plånbok få välbehövlig hjälp

Nyheter Vi har alla känt av kraftigt höjda hyror och stigande matpriser. Men värst drabbas de omkring 2,5 miljoner svenskar som har så små marginaler att de klassas som behövande. För dem kan hjälp från stiftelser och fonder ge ett välbehövligt tillskott. Hem & Hyra listar över 200 ställen där du som har dålig ekonomi kan söka hjälp.
Fondbyrån, Skärholmen,
Foto: Magnus Liam Karlsson
Gäller att hitta rätt. Marina Frisk, medarbetare på Svenska kyrkan i Skärholmen, går igenom vilka fonder Elisabeth Trumstedt uppfyller kriterierna för att söka.

Artigt väntar de på sin bokade tid på träbänkarna utanför kyrkans expedition. Det är tisdag och Fondbyrån i Skärholmens kyrka i södra Stockholm håller öppet. Hit kan människor i behov av ekonomiskt stöd få hjälp att söka medel ur stiftelser och fonder.

De kom till i en tid då försörjningsstöd och bostadsbidrag inte fanns. På landsbygden kunde fattighjonen inhysas i socknens fattigstuga och i städerna trängdes stora familjer ihop i undermåliga och mycket små bostäder. När en ofta förmögen person avled testamenterade han eller hon sin förmögenhet till en stiftelse eller fond i syfte att hjälpa de som hade det allra kärvast.

Läs ocksåAndreas Cervenka: Bostäder till rimliga priser är centralt för att samhället ska fungeraAndreas Cervenka, ekonomijournalist

En hjälp till självhjälp

Det är dessa pengar som genom åren växt till sig och som behövande kan söka medel ur i dag. Hem & Hyra listar längst ner i artikeln 205 ställen där hjälp från stiftelser och fonder går att söka. Observera att Hem & Hyra inte kan hjälpa till med ansökningar. Listan är en hjälp till självhjälp.

För att vara aktuell för stöd krävs det i det allra flesta fall att som ensamstående inte ha en inkomst på högst fyra prisbasbelopp, vilket 2024 motsvarar 229 200 kronor. Att få ihop en komplett ansökan kräver ofta ganska många dokument och personliga uppgifter. Exempelvis personbevis och inkomstuppgifter.

Fondbyrån, Skärholmen, Marina Frisk, Elisabeth Trumstedt
Pappersexercis. Att söka fonder kräver att man har koll på papperen. Marina Frisk räknar ihop vilka inkomster Elisabeth Trumstedt har.

Det är där Fondbyrån i Skärholmen kommer in. En gång i veckan hjälper de boende i församlingen att hitta fonder där det finns medel att söka och där den boende uppfyller kriterierna.

För rörigt med drop in

Tidigare har Fondbyrån haft drop in, men eftersom det kunde komma väldigt många på en och samma gång är det bokade tider som gäller numera. Under de tre år som Fondbyrån funnits har ryktet har spridit sig långt utanför församlingens geografiska gräns.

– Det har kommit folk från Nynäshamn och Södertälje hit, men dem har vi tyvärr ingen möjlighet att hjälpa, säger diakon Maria Engman Lyrén.

Maria Engman Lyrén, diakon, Skärholmens kyrka
Ryktet har spridit sig. Diakon Maria Egman Lyrén berättar om att det kommit människor från såväl Södertälje som Nynäshamn för att få hjälp av Fondbyrån. Men tyvärr har de inte möjlighet att hjälpa folk som bor utanför församlingen. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

I ett rum tar Marina Frisk emot förtidspensionären Elisabeth Trumstedt. Hon slutade skolan och började direkt jobba på samma skola som lokalvårdare. Elisabeth har flyttat runt lite men haft kvar samma yrke. På Studsviks forskningsstation för kärnenergi, utanför Nyköping, fick hon börja jobba halv fem varje morgon. När det var dags att stämpla ut för dagen fick hon gå igenom en kontroll för att upptäcka radioaktiv strålning. Hon hyrde en lägenhet av en greve i närheten.

För det mesta trivdes Elisabeth Trumstedt med sitt yrke, men det slet på kroppen och hon blev förtidspensionär innan hon hunnit fylla 40. Ryggen tog mest stryk. Hon har opererats sex gånger.

Annons

Oroas över hyreshöjning efter stambyte

När sambon dog lämnade han 80 000 kronor i lån med hög ränta som stod skrivna på Elisabeth. Det lånet har hon betalat av nu, men hennes ekonomi är ändå knackig. Hon oroas över att stambytet, som drar i gång i oktober, kommer innebära att värden Stockholmshem så småningom höjer hyran med 2000 kronor i månaden. Hon bor i en tvåa tillsammans med katten Fia. I närheten bor Elisabeths syster som hon har god kontakt med.

Skärholmen, Fondbyrån, Elisabeth Trumstedt, Marina Frisk
Oroas över stambytet. Elisabeth Trumstedt berättar att hon oroas över det stundande stambytet som så småningom kommer att höja hyran med 2000 kronor i månaden. Hon bor i en tvåa i Skärholmen tillsammans med katten Fia.

Elisabeth Trumstedt brukar söka hjälp från stiftelser och fonder en gång om året. Tidigare har hon bland annat fått hjälp med att betala av en tandläkarskuld och fått pengar till en ny dammsugare.

Marina Frisk föreslår att Elisabeth Trumstedt ska söka pengar från FVO (se faktaruta). Tillsammans sätter de ihop en ansökan. Snart är det Monica Lindbergs tur att får hjälp. Läs mer om hennes situation här

Blev en kväll på Gröna Lund

En tid senare ringer vi upp Elisabeth. Hon fick 8 000 kronor från FVO. Pengarna har gått till att betala av en skuld till hennes syster som bor i närheten, fylla kylen med mat, lite nya kläder. Och så åkte hon tillsammans med systern, hennes kille och en kompis in till Gröna Lund en kväll när dansbandet Lars-Kristerz spelade.

– Vi tog tunnelbanan till Slussen. Jag fick se Guldbron för första gången och så tog vi färjan över till Djurgården. Det var en varm och fin kväll, säger Elisabeth Trumstedt

Läs ocksåHyresgäster förlorarna när ränteavdrag slopas för snabblån - fortsatt skatterabatt för luftballongRänteavdrag slopas för snabblån men inte luftballongslån

Till skillnad från många andra församlingar har inte Skärholmen några egna fonder som behövande kan söka medel ur. Fondbyrån har inget inflytande över vem som beviljas hjälp och vem som får avslag.

– En del som söker tror att vi bestämmer. Men beslut om hjälp ligger i Guds och någon annans händer, säger medarbetaren Charlotte, som inte vill uppge sitt efternamn.

Kan inte hjälpa alla

Och det finns grupper som inte Fondbyrån kan hjälpa: Papperslösa som saknar uppgifter som exempelvis personbevis. Det märktes inte minst under pandemin då svartarbetarna på restauranger och byggen fick gå hem utan kontanter på fickan. Detsamma gäller egenföretagare som inte kunde söka försörjningsstöd.

Annons

Glasögon och tandvård är saker som behövande ofta söker hjälp till. I slutet av förra året märkte Fondbyråns medarbetare emellertid av att folk sökte pengar till sådant man inte gjort förut. Exempelvis en kasse mat eller ett par nya vinterskor. Det är sådant som ska täckas av det allmänna, menar medarbetarna. Det uppstår en diskussion om att socialtjänsten ibland råder människor att vända sig till Fondbyrån, fastän stiftelse- och fondmedel inte ska ersätta hjälp från de allmänna trygghetssystemen.

Anna-Maja Axelsson, Fondbyrån, Skärholmen
Skratt och allvar. Anna-Maja Axelsson hjälper en herre som tycks ha en stökig tillvaro. Trots allvaret i situationen finns det utrymme för skratt.

Församlingen har omkring 7000 medlemmar men i stadsdelen Skärholmen bor drygt 35 000 människor. Varje vecka dyker det upp nya ansikten på Fondbyrån. En man som står under förvaltarskap och tycks ha det lite stökigt i tillvaron har bokat tid är här för första gången. Medarbetare Anna-Maja Axelsson försöker att hjälpa. Han verkar vid gott mod trots sin situation och har nära till skratt. Så är det inte alltid.

– Vi hjälper människor som berättar om det jobbigaste de varit med om i sitt liv. Samtidigt som de väljer mellan att kunna köpa diskmedel eller bindor, säger Anna-Maja Axelsson.

Läs ocksåI behov av hjälp? Tänk på det här när du söker stiftelser och fonderminiräknare, fondhjälp

 

Fakta: Det här behöver du för att söka stiftelsehjälp

Vilka uppgifter som behövs för att söka fonder kan såklart variera, men generellt behövs dessa handlingar:

• Senaste deklaration.

• Personbevis.

• Senaste utbetalning av lön.

• Pension eller sjukbidrag.

• Barnbidrag.

• Underhållsstöd.

• ­Bostadsbidrag eller bostadstillägg.

• Senaste hyresavin.

• ­Eventuella läkarintyg.

Fakta: Så gjorde vi sammanställningen

Hem & Hyra har via Stiftelsemedel.se fått en lista över samtliga ­fonder och stiftelser med uppgifter om förmögenhet i de fall detta anges. De baseras i sin tur på länsstyrelsernas databas över stiftelser – stiftelser.lansstyrelsen.se – men där saknas uppgift om förmögenhet. Vi har angett sökordet ”behövande” och därefter gjort ett urval utifrån hur stor förmögenhet stiftelsen har och hur stor krets som kan söka.

Läs också FVO – föreningen som delar ut 40 miljoner om året till behövande Röksaneringen krossade Monicas ekonomi – nu hoppas hon på stiftelsehjälp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.