Hundratusentals hyror redan klara – kolla om din höjning är med på listan
Förhandlingarna om nästa års hyror är i full gång. Mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, som företräder privatvärdarna, har diskussionerna kantats av att Fastighetsägarna lämnat förhandlingsbordet för att låta en oberoende skiljeman avgöra hyran. Redan har förhandlingarna i ett 30-tal kommuner gått till skiljeman. I förra veckan avslutades exempelvis diskussionerna i Helsingborg i oenighet.
Samtidigt är ovanligt många hyror för 2025 redan klara. Vid förra förhandlingsomgången träffades rekordmånga flerårsöverenskommelser. Drygt 300 000 av de omkring 1,5 miljoner hyror som Hyresgästföreningen förhandlar är redan klara (se tabell längst ner i artikeln).
Hyreshöjningarna ligger vanligtvis mellan fyra och fem procent. I många fall är höjningen lägre för 2025 än för 2024.
Parterna oense om tvåårsavtalens betydelse
Vilken betydelse dessa överenskommelser ska få vid förhandlingsbordet är inte Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta överens om.
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, menar att flerårsöverenskommelser inte ska ses som ett ”märke” att förhålla sig kring, men att nivåerna ändå får betydelse för de förhandlingar som pågår.
– Flerårsöverenskommelserna slöts för minst ett halvår sedan. Förutsättningarna för att hålla ner hyreshöjningarna är större nu i och med de räntesänkningar vi fått besked om.
Den analysen delas inte av Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna:
– Det ska inte ha någon betydelse när vi kommit överens om en modell där vi förhandlar ett år i taget. Om man gjort en treårig överenskommelse där det ingår massa andra saker och den ska vara styrande, då skulle vi lika gärna kunna strunta i modellen, säger Tomas Ernhagen.
”Hyrorna förhandlas lokalt”
Sveriges allmännyttas vd Anders Nordstrand påpekar att hyrorna ska förhandlas lokalt. När hyrorna förhandlas för 2025 ska man utgå från de förutsättningar som finns nu med den kunskap och fakta som finns, enligt Anders Nordstrand
– Många bolag har drabbats av stora kostnadsökningar, exempelvis för fjärrvärme. I debatten lyfts ofta fram att räntorna är på väg ner. Nej, det stämmer inte. Våra medlemsföretag lägger om lånen kanske vart tredje år. Det kan innebära att många kommunala bolag får högre räntor, säger Anders Nordstrand.
”Skiljemannen har mycket att gå på”
I de strandade förhandlingarna i Göteborg blev det tydligt att parterna har helt olika syn på flerårsöverenskommelsernas betydelse. De stora kommunala bolagen I Göteborg höjer 4,00-4,45 procent för 2025. Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen Västra Sverige, menar att skiljemannen har ”väldigt mycket att gå på” i och med att nästan 100 000 hyror är klara i Göteborg.
– Det skulle bli väldigt konstigt om hyrorna för värdar som företräds av Fastighetsägarna ska få flera procentenheter högre hyreshöjning än alla andra får.
Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR, menar att trepartsöverenskommelsen ger stöd för att hyreshöjningen borde vara högre för 2025 än i år – inte lägre.
En majoritet av de färdiga överenskommelserna är med kommunala bostadsbolag, men det finns även ett antal privata uppgörelser. Exempelvis med stora privatvärden Heimstaden i Malmö och Lund.
Slumvärd får höja fyra procent
Med på listan finns också Sölvegårds i Karlshamn som i år får höja hyran med fyra procent. Värden förekommer i Hem & Hyra och SVT:s uppmärksammade granskning om slumvärdar. Fastighetsägaren har en röd Lamborghini parkerad på uppfarten medan hyresgästen Luna Larsson tvingades bo i fukt och mögel. Förvaltningskvalitet är inte längre en parameter när årliga hyreshöjningar ska förhandlas, enligt den överenskommelser som slöts mellan hyresmarknadens parter 2022. Hyresgästföreningen kan dock parallellt med eller efter årlig förhandling begära förhandling med grund i förvaltningskvalitet. Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, har inte själv sett granskningen men menar att det kan finnas anledning att begära en sänkning av hyran, på grund av obefintlig fastighetsförvaltning.
– Det är något som vi måste följa upp. Finns det ingen förvaltning över huvud taget kan man fråga sig vilka kostnadshöjningar värden har, säger Carl-Johan Bergström.