”Hur bra det funkar törs jag inte säga”
I avjoniserat vatten har joner som exempelvis kalcium filtrerats bort ur vanligt dricksvatten. Det skapar en spänning mellan vattnet och de partiklar som sitter fast på tvätten.
– Då har smutspartiklar en tendens att gå sönder och falla ut i vattnet. Det blir en slags frånstötning, säger Britt-Marie Wilén, avdelningschef för vatten, miljö och teknik på Chalmers i Göteborg.
– Men hur bra det funkar törs jag inte säga. Det här är ganska nytt.
Även bakterier kan i viss mån påverkas av avjoniserat vatten, menar Britt-Marie Wilén, som själv forskar på avloppsvattenrening där man använder liknande teknik.
– Bakterier binds ofta ihop av till exempel kalcium, som är positivt laddat. Om det inte finns kalcium i vattnet kan de här bindningarna brytas, och bakterierna vandrar ut i vattnet i stället.
– Men ska du ta bort alla bakterier måste du nästan koka, eller i alla fall hetta upp ordentligt.
Bakterier i själva tvätten är troligen ingen större fara, resonerar Britt-Marie Wilén.
– Bakterier i allmänhet är inte farliga. Det finns mycket mer bakterier bara man tar i en tvättmaskin eller ett handtag.
Det blir heller ingen tillväxt i kladdiga och fuktiga tvättmedelsfack, eftersom sådana saknas här.
Smuts hålls fast i textilier med bland annat jonbindningar. En jon är en atom eller molekyl som har en elektrisk laddning.
När jonerna som håller fast smutsen kommer i kontakt med avjoniserat vatten vill de vandra ut till vattnet utan joner. Även andra krafter mellan smutspartiklar och textilier försvagas i kontakt med avjoniserat vatten.