Hur mycket lukt ska du tåla? Juristen reder ut
Alla har nog någon gång retat sig på lukter från grannar, men de flesta mår inte dåligt av det. De som är allergiker, astmatiker och doftöverkänsliga kan däremot få ordentliga besvär.
Att bedöma om det räknas som en störning är relativt svårt. Det finns inget skrivet om just lukter i hyreslagen. Men om det luktar mycket och illa så kan det ses som en störning beroende på omfattningen. Om du tillhör de normala vill säga.
– Hyreslagen utgår från normalhyresgästen, det är så systemet är konstruerat idag, berättar Roger Höög, förbundsjurist hos Hyresgästföreningen.
En normal hyresgäst kan störas av lukter
Som ”normal hyresgäst” räknas en person med normalt luktsinne. Och även då får man tåla viss lukt innan det räknas som störning. Lukter i trapphus eller gemensam tvättstuga bedöms vara normalt. Är man doftöverkänslig så kan det rentav vara ett hinder för att få rätt.
– Det talar snarare emot dig. Du är extra känslig för det här, den rök som kommer kanske inte är störande för en normalhyresgäst.
Som förbundsjurist har Roger Höög hanterat många frågor om just lukt.
– Rökning på balkonger, rök som tränger igenom till annan lägenhet, ventilationsproblematik… det är ganska vanligt förekommande.
Har man rätt till luktfri inomhusluft i sin egen lägenhet?
– Utgångspunkten är att du inte ska få in andras matos eller andra lukter i din lägenhet. Då är det sannolikt något fel på ventilationen.
Det finns centrala ventilationssystem som använder sig av roterande värmeväxlare, som kan få visst läckage av luft mellan lägenheterna. Det är så den specifika växlaren fungerar och alltså inget konstruktionsfel. De allra flesta flerbostadshus använder sig inte av det systemet, men det händer.
– Är det så att en normalhyresgäst skulle känna det här läckaget, ja det vore intressant att pröva juridiskt för att se om det skulle hålla. Jag skulle inte vilja ha in matos från grannarna in i min lägenhet.
En överkänslig person kan dock uppfatta väldigt små mängder?
– Om en person med normalt luktsinne inte känner någonting så skulle jag säga att det inte är en störning enligt det regelsystem som hyreslagen brukar använda.
Det finns bara ett tiotal allergihus i landet, de bedöms annorlunda då de är särskilt byggda för det syftet. Det byggs däremot alltfler rökfria lägenheter, men även om hyresvärden säger att det är rökfritt så är det svårt att stoppa någon från att ta fram cigaretterna.
– Där har fall prövats i hyresnämnden som slagit fast att rökning är en del av normallivet. Det är ändå rimligt någonstans, sanktionen att säga upp hyresavtalet står inte i proportion till överträdelsen.
Att göra vad man vill i sitt eget hem är en viktig rättighet menar Roger Höög.
– Men, har man villkor att man inte får röka inne så är det dumt att testa det villkoret. Man vet ju inte om det håller i hyresnämnden.
Får man röka på sin balkong om det stör grannarna?
– Det blir en bedömningsfråga från fall till fall. Det är jätteviktigt att ta hänsyn till sina grannar. Det får man tänka på när man röker. Stör inte någon annan så blir det inga problem.
Vart vänder jag mig om det finns en störande lukt?
– Man kan vända sig till Hyresgästföreningen och få råd. I vissa fall om det utgör en olägenhet mot människors hälsa kan man angripa det med miljöbalken, som med till exempel kemikalier, mögel och radon. Då är det kommunen man ska vända sig till, till exempel miljönämnd eller förvaltning.
Har man rätt att begära att hyresvärden visar hänsyn när det gäller till exempel doftande rengöringsmedel?
– Fastighetsägaren har rätt att bestämma själv vad man använder. Är man så känslig att vissa parfymerade rengöringsmedel påverkar en, så skulle det sannolikt inte ses som en störning i hyresrättslig mening.
Det sista rådet från Roger Höög är kommunikation.
– Prata med varandra kan ibland vara en bra lösning, säger han.