Hur säker är din säkerhetsdörr?
Det knakar och gnisslar när kofoten bänder sig in bakom säkerhetsdörren. Stålet i dörrkarmen ger snart vika, knycklas samman och blottar en glipa.
När Peter Blomgren lägger sin fulla tyngd på den inkilade kofoten börjar sedan hela dörren att gunga lätt på gångjärnen. Men den öppnar sig inte – ännu.
Just detta inbrottsförsök sker inte i någon nedsläckt trappuppgång, utan under det starka lysrörsskenet i en testlokal vid forskningsinstitutet Rise i Borås. Ungefär två gånger i veckan försöker Peter Blomgren och hans kollegor att bryta upp en ny säkerhetsdörr. Själv har han gjort detta i 18 år. Han är proffs.
– Du får vara lite finurlig och enveten faktiskt. Vi är ofta ett gäng, och vi filmar allting. Så ser vi att någon är inne på fel spår så kanske vi stoppar och försöker få personen att bryta på ett annat sätt, säger han.
Reglerna är enkla. Bara en person får bryta upp dörren. Han eller hon har fem minuter på sig. Pauser är tillåtna. Detta gäller för klassen RC3, den vanligaste säkerhetsdörren i lägenheter.
På väggen sitter en stor, röd, digital klocka som räknar upp till fem. Den kan stannas på begäran. För andhämtning, för att byta strategi, eller för att hitta rätt verktyg. Peter Blomgren har gott om redskap till sitt förfogande. Ju högre säkerhetsklass som ska testas, desto större utbud i hans arsenal.
På ett litet bord har han lagt fram den “hårdvara” han vill använda i dag. En såg, lite mejslar, och så kofoten.
– En vanlig inbrottstjuv har oftast bara en kofot. Men de är klantar. De bryter på helt fel sätt, säger han.
När han hämtat energi en stund är det dags att ge sig på dörren igen. Han kilar fast mejseln i ett hörn och börjar på nytt att bända med kofoten. Sekunderna tickar på. Det gnisslar och plötsligt smäller något till. Högt. Men dörren sitter kvar.
I lokalen står också personal från dörrtillverkaren Robust. De hoppas på ett godkännande så att deras nya dörr blir certifierad och kan börja säljas. Men de stirrar hela tiden nervöst på väggklockan samtidigt som de ser hur Peter Blomgren målmedvetet och skoningslöst fortsätter att bearbeta dörren. Kommer den att hålla?
Video: Här testas dörren hos Rise
Här i Borås är det inte bara inbrottsskyddet som sätts på prov. I en annan byggnad, bara något stenkast bort, utsätts dörrarna för en eldsvåda för att få rätt brandklassning.
– Vi har en ugn som tillverkaren installerar sin dörr på, sedan eldar vi enligt en standardkurva, säger Patrik Johansson, ansvarig för brandklassningen.
Brandskydd är ett krav redan när huset byggs. Där behöver en hyresgäst alltså inte vara särskilt orolig för att det ska finnas några brister.
– Jag tror man kan räkna med att det finns brandskydd. Den kravbilden har funnits så länge inom lägenhetsbyggnation.
Något som kan variera mer är hur väl dörren stänger ute ljud. Akustiken testas i ytterligare en byggnad på området. Olika specialister ansvarar för olika tester.
– Vi monterar dörren mellan två rum, ett sändarrum och ett mottagarrum. Så sätter vi på en högtalare och mäter med mikrofoner i båda rum samtidigt, säger Joachim Stadig, ingenjör som genomför ljudtesterna.
Resultatet är ett ”reduktionstal”, en siffra på hur många decibel som dörren stänger ute. Den ligger vanligtvis mellan 25 och 50 dB.
– Det finns ingen konstruktion som stänger ute ljudet helt och hållet utan det är en fråga om hur mycket som tränger igenom.
Vad gäller inbrottsskydd och ljudisolering kan kvaliteten alltså variera en hel del. För att vara helt säker bör dörren vara certifierad.
Brytförsöken närmar sig fem minuter, och spänningen i testlokalen stiger när de sista sekunderna tickar ut. Det är en märkbart andfådd Peter Blomgren som till slut ger upp.
– Det är fan vad den hänger i, säger han, något besviket.
Men dörrtillverkaren är nöjd. Månaders arbete med konstruktionen har gett utdelning. Och för Peter Blomgren väntar snart nya dörrar att testa.
Din försäkringspremie kan påverkas av vilken typ av dörr du har till lägenheten. Olika försäkringsbolag har olika regler. Så här svarar de största.
Länsförsäkringar. Består av 23 självständiga bolag där villkoren kan variera. De flesta ger dock en rabatt på hemförsäkringen i storleksordningen tio procent, för den som har certifierad säkerhetsdörr.
Folksam. Här får kunder fem procents rabatt på hemförsäkringen om lägenheten har säkerhetsdörr.
If. För närvarande ges ingen rabatt för den som har säkerhetsdörr installerad. Men efter att vi ställt frågan ska bolaget se över en sådan rabatt.
Trygghansa. Lämnar tio procents rabatt på inbrottspremien om lägenheten har en säkerhetsdörr som godkänts av Svenska stöldskyddsföreningen.
För en minoritet av kunderna ställer Trygghansa krav på inbrottsskydd, då ges ingen rabatt. Det gäller ungefär två procent av kunderna.
När du tecknar hemförsäkring får du ange om du har säkerhetsdörr. De flesta försäkringsbolag kräver inget särskilt intyg.